• 瀏覽: 829
  • 回覆: 14
+2
12名身負刑事案件的港人上月乘快艇企圖偷渡往台灣,於內地水域遭中國海警截獲,目前扣留在深圳鹽田區看守所。港府今日(15日)表示,該12名港人因違反內地法例而被拘留,接受內地的法律審訊十分合理,強調政府將繼續積極跟進事件。

港府指,各界需認清事件本質,有關12位港人涉嫌非法跨越邊境,而被內地執法機構拘留,於內地司法管轄區範圍,接受當地法律調查及制裁十分恰當。港府又稱,每個人均需為自己行為負責,惟特區政府將基於尊重當地原則下,提供可行協助,繼續積極跟進事件。

港府又批評有本地及外國人士嘗試轉移視線,將事件與港區國安法扯上關係,把事件形容為有民主人士受鎮壓,強調12名港人當中,只有1人涉違反《港區國安法》,其他人則涉嫌違反一系列嚴重罪行,包括暴力事件、傷人、襲警等,於候查或候審期間潛逃香港,逃避法律責任。

另外,對於美國國務卿蓬佩奧質疑特區政府未有保障12名港人的權利,呼籲當局應確保對被捕人士執行適當的法律程序,港府沒有更多補充回應。

而台媒早前表示,7月有5名香港示威者偷渡到台灣,現被關押於高雄,港府則稱未有收到任何來自台灣的訊息,亦沒有接獲有關家屬求助,又表示警方昨日(14日)已向台灣查詢事件,惟暫未接獲回覆。港府強調,對被拘留於內地及台灣的兩批人一視同仁,指任何香港人涉嫌於境外違法,均會按互相尊重國際上處理跨越邊境的做法,在尊重當地原則的同時提供可行協助,不存在任何雙重標準,反而是有某些社會人士對兩批人持雙重標準。

政府對台灣大陸兩班人蛇一視同仁做法正確, 係班犯民政棍反中反政府反到失暈啫

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200915/bkn-20200915100645954-0915_00822_001.html

引用:
原帖由 貝才貝才 於 2020-9-15 12:05 PM 發表
12名身負刑事案件的港人上月乘快艇企圖偷渡往台灣,於內地水域遭中國海警截獲,目前扣留在深圳鹽田區看守所。港府今日(15日)表示,該12名港人因違反內地法例而被拘留,接受內地的法律審訊十分合理,強調政府將繼續積極跟進事件。

港府指,各界需認清事件本質,有關12位港人涉嫌非法跨越邊境,而被內地執法機構拘留,於內地司法管轄區範圍,接受當地法律調查及制裁十分恰當。港府又稱,每個人均需為自己行為負責,惟 ...
總之唔理,手足返港,係港府責任。
唔放人,咪日日做文宣少7中共囉。
再用國際線,震懾中共😁
朱凱廸同涂謹申都做緊野,唱衰中共,中共你怕未?

政府出嚟澄清都係慢過人, 已經俾泛民啲政棍抽L哂水啦.

引用:
原帖由 徐庶 於 2020-9-15 12:14 PM 發表

總之唔理,手足返港,係港府責任。
唔放人,咪日日做文宣少7中共囉。
再用國際線,震懾中共😁
朱凱廸同涂謹申都做緊野,唱衰中共,中共你怕未? ...
犯民班人渣真係驚果12隻曱甴死得唔夠切底

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-15 12:16 PM 發表
政府出嚟澄清都係慢過人, 已經俾泛民啲政棍抽L哂水啦.
快既就唔係政府啦! 班建制KOL都快手過佢地

中華人民共和國國家安全法於2015年制訂,國安法冇地域限制,無論在那裡觸犯了國安法(包括香港),只要當事人身在內地,就要面對在內地被起訴的風險。

如果以上冇理解錯,班港獨以後一返內地就會被拉。

引用:
原帖由 貝才貝才 於 2020-9-15 12:19 PM 發表

快既就唔係政府啦! 班建制KOL都快手過佢地
政府有快過,不過多數係書面講咗先,但就唔肯第一時間出面澄清。
哩樣嘢真係要學下泛民喇,有理無理第一時間衝出嚟發聲明

一國兩制丫

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-9-15 12:20 PM 發表
中華人民共和國國家安全法於2015年制訂,國安法冇地域限制,無論在那裡觸犯了國安法(包括香港),只要當事人身在內地,就要面對在內地被起訴的風險。

如果以上冇理解錯,班港獨以後一返內地就會被拉。 ...
所以都唔知班犯民仲爭取D乜, 自己又唔敢上大陸救人

引用:
原帖由 scottie_csp 於 2020-9-15 12:22 PM 發表

政府有快過,不過多數係書面講咗先,但就唔肯第一時間出面澄清。
哩樣嘢真係要學下泛民喇,有理無理第一時間衝出嚟發聲明
犯民係唔理真假, 開左記者會先就大條道理, 之後炒車先算

引用:
原帖由 --東方無敵-- 於 2020-9-15 12:24 PM 發表
一國兩制丫
而家佢地又唔制喎, 真係笑死人

引用:
原帖由 貝才貝才 於 2020-9-15 12:18 PM 發表

犯民班人渣真係驚果12隻曱甴死得唔夠切底
手足係特別d 架啦。
總之,我地手足係好有霸氣。
而家唔係求你放人。
而家係命令港府快d幫手,
少7中共快d放人😛

政棍就是咁無恥

引用:
原帖由 貝才貝才 於 2020-9-15 12:26 PM 發表

犯民係唔理真假, 開左記者會先就大條道理, 之後炒車先算
炒咗車咪收晒聲,但又無人去反駁,喺哩個時候政府應該第一時間出嚟反駁喇
反觀政府做錯少少嘢就屌晒咁嘈
香港人,刁民也

總之港人出事,政府要第一時間救人,唔理港人係唔係犯咗法
全世界都唔會做嘅事,香港真係可以做得出,衝出宇宙絕對係得嘅!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]