• 瀏覽: 21,301
  • 回覆: 268
+6
引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-9-15 10:39 AM 發表

其實亦只有唔講人權的國家先可以做到。
講人權的國家就是死十幾萬眼都唔眨吓

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-9-15 11:05 AM 發表

剛剛加左:

呢一方面,美國同大陸真係好唔同,
係美國,如果有人餓死左,成個美國政府都唔掂........
係大陸,你餓死左.........sorry,可以完全無人知,除非政府「批准」人哋可以知。

或者補充一下,封城無左收入,可以問邊個攞番? ...
政府做嘢,自有安排啦,若果唔係,中國怎可成功做到全民齊心抗疫。忍一時之痛,便可解決問題,小小犧牲,有時係值得㗎,好過搞到唔湯唔水,收唔到科啦

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-9-15 11:00 AM 發表

無得搵食.......錢從那裡來?

餓死同病死........分別唔大。

呢一方面,美國同大陸真係好唔同,
係美國,如果有人餓死左,成個美國政府都唔掂........
係大陸,你餓死左.........sorry,可以完全無人知,除非政府「批准」人哋可以知。 ...
你個井底蛙去過大陸未

封城榜

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-9-15 10:39 AM 發表

其實亦只有唔講人權的國家先可以做到。
生存先係最大的人權

深圳早排才捉了12個
引用:
原帖由 benadsl 於 2020-9-15 09:26 AM 發表
雲南省瑞麗市前日發現一名32歲緬甸籍女子楊佐X、其16歲女保姆依X確診新冠肺炎,查實楊佐X在9月3日就攜3個孩子及2個保姆自緬甸偷渡入境。當局昨宣布,瑞麗市民全體進行核酸檢測,昨晚...

直接封城 全民檢測

新聞來源連結:

https://www2.hkej.com/landing/mobArticle2/id/258 ...

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-15 10:29 AM 發表
疫情讓世界看到各地人民對政府信任度
疫情讓世人知道乜野係效率,香港最自豪嘅,原來已經無左

引用:
原帖由 racyhk 於 2020-9-15 11:11 AM 發表

制度的確好唔同, 究竟邊個好?
一個八萬幾確診, 一個六百幾萬確診?
香港唔封城, 由7月搞到依家,
全民檢測的人又唔做
淨係日日閙政府日日叫派錢................ ...
所以問題係,政府可唔可以封城。

要保證到企業出糧先可以封城。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-9-15 11:15 發表

無證無據我係唔會隨便相信,就是外國的數據,我都只信官方的,其他網上傳聞,人言人殊,你信得邊個
唔好話信咁認真
傳,聞說,疑似…都可以J一日

手段夠狠!一星期攪掂!

引用:
原帖由 亞視生活 於 2020-9-15 11:31 AM 發表

生存先係最大的人權
如果封城無糧出,點生存?

引用:
原帖由 win2win 於 2020-9-15 11:32 AM 發表
深圳早排才捉了12個
哈哈, 真係要嚴防偷渡犯呀

國內就係做得夠嚴謹先回復都咁快.

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-9-15 11:19 AM 發表

政府做嘢,自有安排啦,若果唔係,中國怎可成功做到全民齊心抗疫。忍一時之痛,便可解決問題,小小犧牲,有時係值得㗎,好過搞到唔湯唔水,收唔到科啦 ...
你一家大小餓幾餐黎睇下先。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]