• 瀏覽: 8,430
  • 回覆: 62
引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-15 05:11 PM 發表

好難講 ... 其實係二戰前既德國 , 都唔係極右獨大 ,
極左既社會黨一樣好多人支持 , 問題係佢地奪取唔到政權
(我估計分佈大概係40%極右  40%極左  20%中間)
結果咪發動左二戰 , 邊個都無好處 ...  所以唔好慶幸呢D野

至於點解當年係德國 , 係極右上台唔係 ...
呢啲似係長短棍 反正向左走向右走 我兩邊都在支持 然後兩邊賺錢

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-15 07:25 PM 發表

畀啲Source出嚟睇下 有圖有片有真相
好的
https://www.youtube.com/watch?v=F_RiE6TTrsU

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-15 09:43 PM 發表

好的
https://www.youtube.com/watch?v=F_RiE6TTrsU
睇咗 同新冠一樣 黑暴出口轉內銷 可憐人必有可恨之處

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-16 05:31 AM 發表
睇咗 同新冠一樣 黑暴出口轉內銷 可憐人必有可恨之處
仲有呢單野都令我好無言 ...
白人叫黑人Nigger就係歧視 , 但黑人對白人講white boy , sxxk my dick
竟然就變左完全無歧視成份???

https://www.youtube.com/watch?v=wx2veobn4KI&t=2s

引用:
原帖由 robin09 於 2020-9-15 07:15 PM 發表

當今中國和當年德國完全不同。
中國並不想武力擴張,而且也比當年德國強大得多。
R兄講得岩 , 不過 ... 我E+係講緊美國 , 唔係中國喎

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-9-15 02:47 PM 發表
受壓迫者不一定是正義的一方;加害者也不一定就是邪惡的。但很多時候這句說話的反義都被作為不需加以論証的事寶放在各種左傾政治論逑之中,但它畢竟是一種謬誤。 ...
其實既然有人利用制度優勢謀利 , 自然就有人借補助制度耍懶 ,
兩者都係再自然不過既人性 , 並無咩特別 ...

係E+D人太鍾同情弱者 , 完全唔理佢地窮既原因 ,
就指責左有錢人先 ... 我仲記得10年前左右 , 睇過一個節目話
有一家窮人太窮無雪櫃 , 甚至想節省煤氣費 ,
一煮煮幾日既野食 ... 跟一直擺係煲度 , 肚餓就拎一D出黎食 ,
D食物一路壞 , 佢地就一路食

個主持人仲講到好似好傷心咁 , 但我果時心就唸 ...
呢家人既問題 , 其實唔係窮喎 , 擺明最大既問題就係弱智拉 !!!

好長時間冇去過美國,實質情況真係唔知,從親戚,新聞有以下嘅睇法。

美國的確已經出現分裂,但係離開內戰或者推翻金主民主制度還有一段相當大距離。
軍隊,中產知識分子,並冇同情黑人或者基層無產階級,而且覺得佢哋麻撚煩!!
你睇吓中國共產黨,無產階級革命,好多都係讀過書知識分子。

至於特朗普會唔會當選,覺得機會好大,而家好多美國嘅窮人,根本已經唔想同其他國家講道理,佢更加喜歡特朗普咁樣,以美國嘅軍事強迫其他國家。

已經講過好多次,美國已經從盟主,走向霸主。無可否認,二戰之後,好多國家真係得到美國好多好處,中間包括中國嘅改革開放,但係美國內部情況已經改變,唔好對美國有太多嘅幻想!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-9-16 02:47 PM 發表
好長時間冇去過美國,實質情況真係唔知,從親戚,新聞有以下嘅睇法。

美國的確已經出現分裂,但係離開內戰或者推翻金主民主制度還有一段相當大距離。
軍隊,中產知識分子,並冇同情黑人或者基層無產階級,而且覺得佢哋麻撚煩!!
你睇吓中國共產黨,無產階級革命,好多都係讀過書知識分子。

至於特朗普會唔會當選,覺得機會好大,而家好多美國嘅窮人,根本已經唔想同其他國家講道理,佢更加喜歡特朗普咁樣,以美國嘅軍事強 ...
多謝狂兄提供說法 , 我睇到都有少少滿足 ...

因為我其實無親戚/朋友係美國果邊 , 無辦法直接問果邊既情況 ,
甚至無咩查呢方面既資料(其實係E+政治正確氛圍下 , 我都唔覺得會查到咩資料)
#1既結論係我純直覺+少少迷之自信下取得既 ...

狂兄提出既說法 , 算係大體符合我既猜測 ; 不過反過來講 , 美國越來越納粹化
始終唔會係好事 ...

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-15 07:26 PM 發表

唔反對 但己啲數據出嚟睇下 唔該連埋source
嚴肅既資料就無 , 但我睇到一個美國研討會(應該係掛)既片段 ...
7:57-9:32
https://www.youtube.com/watch?v=bkQBrlQcam4

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-16 07:30 PM 發表

嚴肅既資料就無 , 但我睇到一個美國研討會(應該係掛)既片段 ...
7:57-9:32
https://www.youtube.com/watch?v=bkQBrlQcam4
我睇咗四分鐘 已經冇心機睇 全部都講白人男女平權關係 有冇機會貼錯link?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-16 08:11 PM 發表

我睇咗四分鐘 已經冇心機睇 全部都講白人男女平權關係 有冇機會貼錯link?
... 我回你果個留言 , 你係回緊我既#2 , #2講既就係黑人問題
而當中提到既數據 , 就係係影片7:57-9:32中節錄出來 ...

你係咪撈亂左我#1同#2既內容呀???

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2020-9-16 10:47 PM 發表

可唔可以解釋下黑人窮嘅原因,黑人懶🥺定制度問題
不急不急 ... 小弟遲D會開POST講窮人問題

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-17 08:11 AM 發表

... 我回你果個留言 , 你係回緊我既#2 , #2講既就係黑人問題
而當中提到既數據 , 就係係影片7:57-9:32中節錄出來 ...

你係咪撈亂左我#1同#2既內容呀??? ...
我喺覆緊你#19嘅回覆 真係有啲誤會 係話嗰個研討會嘅回覆嚟㗎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]