• 瀏覽: 8,989
  • 回覆: 217
+3
樓主要自己中肺炎去死冇人阻你。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2020-9-15 10:20 AM 發表

美國佬一早知道病毒感染能力,但是卻咩都吾做,導致大爆發,損失慘遭。今日黑媒黑醫護竟然話8憶貴。真系扑街,香港單單國泰就損失幾百憶。
美國先有A型,傳到中國武漢變B型,再傳至歐洲變C型,歐洲又回傳俾紐約..
殺傷力C>B>A...
最初美國電子煙白肺病和上年尾美國流感大爆發,可能已係A型橫行,
但死亡率只係高過流感兩三倍,所以掩藏左不被人揭露..
去到武漢變B型,死亡率高五倍..
再傳去歐洲變C型,死亡率再高多數倍.之後再傳去紐約..
所以歐洲和紐約在3-6月,死亡率極高...
後期C型應該被其他再變種病毒取締,傳染力更高,但死亡率轉低...

呢個解釋左點解美國最初"發現"新冠病毒時掉以輕心,唔知紐約傳播和之前在洛杉磯傳播兩亞類病毒殺傷力既分別...

屌!又係睇到個錢字!
唔好以為賺錢一定係好事,蝕錢就係“大白象”、“浪費公帑”等等等等
對大眾有益嘅,使幾多錢有乜所謂!

嫌貴可以考慮自己取樣,
一家人可混合測試..(即係混合一家人既樣本,最多五個樣本,做一次測試)...

測出陽性先需要個別再取樣測試,睇下係其中有家人中定全家中...

做又小,晤做又小。有毒媒一天,香港永無寧日。

大唔大龍鳳,見仁見智,好過乜都唔做,任鳩啲隱性患者四處傳播病毒囉

引用:
原帖由 scottie_csp 於 2020-9-15 10:29 AM 發表
屌!又係睇到個錢字!
唔好以為賺錢一定係好事,蝕錢就係“大白象”、“浪費公帑”等等等等
對大眾有益嘅,使幾多錢有乜所謂!
國內測試人員可能想..取樣站得百多個,又個個獨立採樣..十日左右都做左180萬人..
真係有事,開放多D採樣站,3-5天已可採全港人樣本..
混合測試,五個樣本混合埋一齊測,以今次每天可以測試20萬個樣本,全港樣本5合1,即係大概140萬次測試,7天完成...

相信下次推健康碼,和周邊地區實行泡泡國互通,要再全港測多次...

掉番轉,政台俾8億你,要你兩星期驗百幾萬個樣本,又睇吓得唔得

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-9-15 10:38 AM 發表

國內測試人員可能想..取樣站得百多個,又個個獨立採樣..十日左右都做左180萬人..
真係有事,開放多D採樣站,3-5天已可採全港人樣本..
混合測試,五個樣本混合埋一齊測,以今次每天可以測試20萬個樣本,全港樣本5合1,即係大概140萬次測試,7天完成...

相信下次推健康碼,和周邊地區實行泡泡國互通,要再全港測多次... ...
混合測的確可以慳檢測嘅時間,等同testing lab入面啲樣本都會用composite,目的係慳時間,同時間賺多啲錢

引用:
原帖由 威廉PO 於 2020-9-15 06:44 AM 發表
成本高,咁只係再一次證明,香港醫護人工太高了,9百蚊一個鐘,係痴線。
又說大陸免費幫香港檢測。
再次大陸人衰衰格格,免費檢測包裝,內裏逐樣收費。

引用:
原帖由 danny.chai 於 2020-9-15 10:41 AM 發表
掉番轉,政台俾8億你,要你兩星期驗百幾萬個樣本,又睇吓得唔得
一定唔得喇!
二千蚊一個,測得嗰四十萬,重未計啲行政費,實則可能得廿幾萬

香港既洗費用返在香港人身上都嘈?

引用:
原帖由 香江人 於 2020-9-15 10:45 AM 發表

又說大陸免費幫香港檢測。
再次大陸人衰衰格格,免費檢測包裝,內裏逐樣收費。
你估唔使請助理幫手?嗰啲錢係請助理嘅人工喎,如果中國政府真係收錢,個數又點會得咁多?

大陸特色,做手術免費,手術前體檢逐樣收費,量體重一萬,騙血十萬,超聲波十萬,X光十萬,照胃鏡十萬。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]