• 瀏覽: 13,800
  • 回覆: 24
  • 追帖: 1
+29
就因為喜瑪拉雅山上mount  everest條路,就算base,camp設在低於5千公公尺,一年適合上山都係3至4個月,捱唔得耐!

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2020-9-17 12:50 PM 發表

阿猩數量多,補給差,一定會先撤,等佢地撤先。
我都覺佢地一定會閃,印度佬膽小過中國人!

引用:
原帖由 大林林 於 2020-9-17 04:12 PM 發表

落山就中美國肺炎菌
零下廿多三十度,佢地應會配帶保温帽,只露出眼那種,所以中肺炎機會不大,但落咗山就好大機會中

引用:
原帖由 stormy10 於 2020-9-17 03:45 PM 發表

圖片較早的印剛開始佔據時,現在已開始降雪。

https://mil.news.sina.com.cn/zhengming/2020-09-17/doc-iivhvpwy7209032.shtml

最近,印控拉達克地區的自媒體發布了一組印軍徵發楚舒勒村平民(包括退伍軍人和公務員)
爬上班公山運送水糧的照片,意在宣揚其“軍民團結”,
卻不經意間暴露了山脊上印 ...
&xguid=f6ea530a4791c65128d1b2e493eccf61&xs=1&xtz=-480&xuuid=8a5f32aed5d7140880b6d6cfd8d336ef&xjsf=other_click__contextmenu%20%5B0%5D

呢張相好有日本北海道摩週湖的感覺

可惜被用來開戰

引用:
原帖由 stormy10 於 2020-9-17 08:58 PM 發表

呢個湖在中國境入,影相呢個位就係開戰地點。
咁都好d,否則人間又少一個仙境!

引用:
原帖由 6674 於 2020-9-17 08:52 PM 發表

在床位丶飯堂丶浴室都會瀨野,仲有,糞便衞生處理吾好,隨時中毒身亡。
應該在床位及食飯時瀨嘢機會率高好多
印度佬唔沖涼,隨地疴是佢地性格,更何況5千公海拔,沖涼都凍到抽筋!

引用:
原帖由 今生何求 於 2020-9-17 11:32 PM 發表
   最凍時係零下六十幾度噃。  
就是怕了這個温度或以下,再加上如刀割的山風,所以要封山及撤退,低過4800公尺就會安全不少,再下到3500公尺水平就問題不太了

所以,要撤,就要趁早

否則,超凍再加上山上刮的刀風就會成為地獄!

引用:
原帖由 6674 於 2020-9-21 07:21 AM 發表
我曾經在這提出要改善哨所環境。
依家痛定思痛,據說陸續加裝䌫索吊載。
這個是必要,是自己領土,就可以有基建!
從前打迷糊邏輯,乜都唔確立,好似俾藉口印度扮唔知,入侵!

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-9-29 07:47 PM 發表

睇大陸資料同聽佢地人講,應該係史實。當時都係零下40度。而且個部分志願軍係緊急接到通知,連日趕路坐火車,從福建走到去朝鮮。中途無時間停留補充冬季裝備。 因為聯合國軍推進太快。而志願軍係朝鮮當時兵力不足。
導致左個部分志願軍係著住普通棉衫上去打。 凍傷左3分1士兵。
而美軍裝備充足,有過冬裝備。但都有10%凍傷。

零下40度 邊個都挨唔住 ...
海拔5000公尺以上的風雪暴會更加恐怖,. 所以, 封山時候快到了, 應該兩方都要儘快下山.

引用:
原帖由 mflyer 於 2020-9-30 11:40 PM 發表
派 AG600 去淋水 得唔得? 
我先前都係咁提議, 但中國又唔做,
又怕同印軍開第一槍, 山上天氣就快唔係人能承受, 唔打就下年再玩過啦,

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]