• 瀏覽: 2,359
  • 回覆: 23
「熱血公民」鄭錦滿日前網上上載短片指,有本地客人在半島酒店訂房慶祝生日後,令房間一片混亂。相關事件其後引起熱議,並有不少人批評涉事者的行為。

半島酒店發言人回覆傳媒查詢時表示,對此事表示遺憾,並指早前酒店已與有關客人聯繫,並已作出相應處理。發言人又指,該網上影片原本只供內部參考,但經由不明人士通過未經授權的渠道發佈至相關社交網站,為保障客人私隱,酒店暫時不便透露其他有關詳情。

另外,針對網上流傳酒店房間使用情況惡劣,香港酒店工會亦提醒,顧客應盡量保持酒店房間清潔,若衛生情況太過惡劣,酒店有機會追收高昂清潔費用。而香港酒店工會主席徐考澧則指,據其所知,酒店就事件已向涉事客人收取約3,000元清潔費。

鄭錦滿前日(12日)在Facebook上載短片,並批評影片中的住客。他直言,是次事件並非內地遊客所為,並指「一睇到呢啲片,就知道一定會有人留言話係中國人做,奈何呢單係『本地客人』喺半島酒店慶祝生日搞到打仗咁款」。他續指,「半島冇得罪香港人㗎。」從相關影片可見,現場應為在顧客退房後,酒店員工入內清理時所看到的環境。食物殘渣、垃圾、水樽及空酒瓶等散滿地上,電視上有白色污跡,而床單、地毯及茶几上亦有醬料等污跡。

原來半島有內鬼, 公司內部視頻不知為什麼去左「熱血公民」鄭錦滿,
「熱血公民」鄭錦滿即刻正義上身, 公開發放影片扮正義,
結論係全部(租客, 撻片者, 鄭錦....) 都係.......................................

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1372771/即時-港聞-客人訂房後滿佈垃圾-半島酒店-對事件表遺憾

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
之前都試過結婚整到某酒店房唔可以再租畀人要陪數以萬計。

引用:
原帖由 x747x 於 2020-9-14 08:23 PM 發表
另一重點係半島酒店有內鬼, 拎公司片比街外人

引用:
原帖由 x747x 於 2020-9-14 08:23 PM 發表
另一重點係半島酒店有內鬼, 拎公司片比街外人, 街外人「熱血公民」鄭錦滿

高尚港人又唔知賴邊個

如果喺大陸,酒店可以降低呢啲垃圾嘅信用評分,好過 blacklist。

香港就無辦法,只能睇每間公司運氣,睇吓幾時會遇到呢啲客。

呢類片經手人唔會太多, 內部調查好大機會抽到放拍/放片人
負責樓層執房既嫌疑最大 (房口)
其次surveillance

又會害人無咗份工.

引用:
原帖由 男E 於 14/9/2020 20:26 發表

另一重點係半島酒店有內鬼, 拎公司片比街外人, 街外人「熱血公民」鄭錦滿
無錯,半島內都有死黃絲,要炒人嗰陣應該先炒佢哋。

引用:
原帖由 ax7ax 於 2020-9-14 08:30 PM 發表
高尚港人又唔知賴邊個
呢段時間仲邊有得賴.

真係食米唔知米貴,
你半島茶餐廳收左服務費架
d高尚港人同你講服務就老撚馮啦,
但你知唔知高尚港人家下買條蔥都講服務呀?
咪就係你地呢d懶係講服務的公司種落囉,
有我咁上下年紀的睇得好清楚個社會點變緊
以前的茶餐廳有幾撚高級?
你有你做, 人地有人地做,
慢慢香港人搵到錢扮高級, 唔願去大排檔快餐店,
個個都要講裝修服務, 咪淘汰晒d大排檔二打六快餐店囉
到無個時又話什麼集體回憶, 有個時又唔幫襯唔珍惜
你地呢d標榜服務好又靚仔的商家出左幾多力去推,
大家心照啦, 以前入間三四星的酒店, 著牛仔褲波鞋都唔撚得呀,
我就試過去尖沙咀某酒店搵個客, 佢老母係都要我講英文,
我真係多撚謝佢令我發奮囉,
家下無生意無撚得再扮高檔就係度扮無辜??
DLLM啦, 你告到佢咪告啦, 比錢搞得掂的,
日日小爆你老母西呀, 有錢大撚晒係你地自己搞出來架

公開身份吧

有d人可能嫌我寫得太長, 簡單講 :自食其果

奈何呢單係『本地客人』

以前d大排檔好好食, 窮人都有機會食好野,
但d資本家就同你講唔係咁的,
我簡單講個例比大家聽,
家下香港雲吞面邊間最正?
麥乜麥物個d囉,
我話你聽, 以前間間其實都係咁上下的,
以前貨源根本唔多, 大家都係個度攞貨,
大家都係咁上下師傅出生, 會差得有幾遠?
但就係d商家佬要搵錢, 佢地唔係諗點樣做得好過你,
而係諗點樣慳錢, 將d錢放係裝修廣告,
然後賣得更貴, 將個d好好地做好自己的小店淘汰晒,
然後做到獨市就賣到七咁貴, 呢d手法睇黃絲最撚buy的誠哥最清楚
佢地講得好聽, 什麼時代轉變 ,自然淘汰,

咪係囉, 自然淘汰嘛,
咁你半島一係請多一倍人去清潔
再收貴d, 唔係咪等淘汰囉
豬兜

曱甴所為

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]