• 瀏覽: 4,873
  • 回覆: 63
身為中國人我們當然應該注意國家大事。
本版的一小撮人只看芝麻綠豆事情:
譬如攻擊李大律師的三個賬號,譬如 對弱勢社群落井下石:https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29413186
本帖子說的大事【根據網上資料】:
---9月12日下午13時02分,酒泉衛星發射中心用‘快舟一號甲’運載火箭發射「吉林一號」;
---出現異常,發射任務宣告失敗。
---具體原因正在進一步分析排查。
======
「吉林一號」是中國第一套自主研發的商用遙感衛星系統。
===
今年以來,我國的衛星、火箭等發射屢屢失敗。原因可能是中美貿易戰爆發後,美國限制出口芯片到中國。
------
我的評論:
1.上述網友的行為在我眼中是不可取的,正正是柏楊說的“窩裡鬥”,我還覺得那些行為是涼薄。
2. 中國人的臭蟲輪【魯迅說的】令中國人的科學發展停滯不前。

2007年,一位明報記者問我:競選落敗的感想,下一步怎麼做。我說,會繼續在網上推揚理念,如果有志同道合者,也許會根據社團條例成立一個論政組織,名叫“寶光社,以愛國愛港為宗旨。
引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-14 08:35 AM 發表
身為中國人我們當然應該注意國家大事。
本版的一小撮人只看芝麻綠豆事情:
譬如攻擊李大律師的三個賬號,譬如 對弱勢社群落井下石:https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29413186
本帖子說的大事【根據網上資料】:
---9月12日下午13時02分,酒泉衛星發射中心用‘快舟一號甲’運載火箭發射「吉林一號」;
---出現異常,發射任務 ...
既然你肯講出"身為中國人"呢五個字 就答你 有啲嘢係有失敗率嘅 睇睇美國佬落重注嘅疫苗

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-14 10:01 AM 發表 既然你肯講出"身為中國人"呢五個字 就答你 有啲嘢係有失敗率嘅 睇睇美國佬落重注嘅疫苗
我的原文全句是:“身為中國人我們當然應該注意國家大事。
本版的一小撮人只看芝麻綠豆事情:”

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-14 10:07 AM 發表
有趣問題
"如果唔係中國人 中國啲嘢關你叉事"
根據這個命題 "你身為中國人"呢個論據成立

哪你想說,衛星發射成功 表示民族性夠好嗎?

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-14 10:18 AM 發表 有趣問題 ;"如果唔係中國人 中國啲嘢關你叉事"根據這個命題 "你身為中國人"呢個論據成立
你想來找渣子,還是想討論 發射火箭失敗的原因?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-14 10:07 AM 發表
咁就要開一帖研究點解會有網友群起落井下石啦!
又唔見直線國國王俾人落井下石。

有營養就唔使咁多豬頭啦!
呢啲咪叫做民意囉!

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-9-14 10:19 AM 發表 哪你想說,衛星發射成功 表示民族性夠好嗎?
--
本帖子討論發射火箭失敗的原因,不是發射火箭成功的啟示。

原因?你敢答我問題就有答案
如果中國下次發射衛星成功表示民族性好嗎?
Yes or No ?
引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-14 10:20 AM 發表

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-14 10:20 AM 發表

冇興趣找渣子 只係以文論字去討論 火箭喺發射前停止升空 即係全個過程嚴謹 保障生命財產安全 所有嘢都有失敗機率

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-9-14 10:23 AM 發表 原因?你敢答我問題就有答案。如果中國下次發射衛星成功表示民族性好嗎?Yes or No ?
懂不懂中文:本帖子發射火箭失敗的原因。
一樓認為是魯迅的臭蟲輪。
你知否什麼是臭蟲輪?

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-14 10:25 AM 發表 冇興趣找渣子 只係以文論字去討論 火箭喺發射前停止升空 即係全個過程嚴謹 保障生命財產安全 所有嘢都有失敗機率
1.火箭喺發射前停止升空?你的消息來源?
2. 即便真的火箭喺發射前停止升空,那個情況對你來說是否理想?

引用:

大把原因啦!
機械部件故障。有幾奇?
當年太陽神發射仲死咗人添。
唔通又係美國嘅民族性有問題?

總之都係嗰句,標題係咩唔重要,重點係點樣去詆毀國家。

@ilovenikita   
魯迅的臭蟲輪。你知否什麼是臭蟲輪?
@mart1212   的這一句:“當年太陽神發射仲死咗人添。唔通又係美國嘅民族性有問題?”就是活生生的例子。
正所謂:「風水佬呃你十年八年」,但是一樓說的馬上靈驗。

因為你表達能力差,邏輯混亂,我做為一個正常人,我有責任明白你真正心中所想!而你知道什麼是臭蟲輪嗎?我現在有用哪個國家的失敗做例子嗎?請不要賣弄你不懂的!請先回答我問題,我才可以準確回答你問題,你只要答Yes or No

問題:如果下次中國發射衛星成功,表示中國民族性好嗎?
引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-14 10:25 AM 發表

懂不懂中文:本帖子發射火箭失敗的原因。
一樓認為是魯迅的臭蟲輪。
你知否什麼是臭蟲輪?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]