• 瀏覽: 4,870
  • 回覆: 63
ilovenikita很明顯你不是愛國者,你有三次機會討論一樓的論點。
首先:
身為中國人我們當然應該注意國家大事。
本版的一小撮人只看芝麻綠豆事情:

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-14 10:31 AM 發表
@ilovenikita
魯迅的臭蟲輪。你知否什麼是臭蟲輪?
@mart1212 的這一句:“當年太陽神發射仲死咗人添。唔通又係美國嘅民族性有問題?”就是活生生的例子。
正所謂:「風水佬呃你十年八年」,但是一樓說的馬上靈驗。 ...
講臭蟲你似啲。
你幾時唔做律師改咗做風水佬?
乜當年太陽神發射失敗係假㗎!

點解北斗衛星發射成功時你唔讚揚中國嘅民族性嘅?

人哋美國放幾個氣象氣球上天就拍曬手掌。
唔使咁呀!

mart1212
有些網友面壁完成就有改進,有些須要多一些面壁。
你說說一樓的內容:
從第一句開始: 身為中國人。。。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-14 10:25 AM 發表

懂不懂中文:本帖子發射火箭失敗的原因。
一樓認為是魯迅的臭蟲輪。
你知否什麼是臭蟲輪?
好簡單一句說話 你望一望你自己 就應該明白什麼叫臭蟲

民族性是國之大事喔!我什麼事候只看芝麻綠豆事情?你的思維不要突然回到你的性器官好嗎?~

不要迴避,請為自己邏輯不通的問題作補充,我才會回答你問題

問題:如果下次中國發射衛星成功,表示中國民族性好嗎? Yes or No?
引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-14 10:35 AM 發表
ilovenikita很明顯你不是愛國者,你有三次機會討論一樓的論點。
首先:
身為中國人我們當然應該注意國家大事。
本版的一小撮人只看芝麻綠豆事情:

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-14 10:27 AM 發表

1.火箭喺發射前停止升空?你的消息來源?
2. 即便真的火箭喺發射前停止升空,那個情況對你來說是否理想?
你識唔識乜嘢叫做 no news is good news

你知唔知北斗最後粒衛星 發射前都試過停止 隔咗兩個星期 再發射之後完成了北斗導航系統

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-14 10:40 AM 發表
mart1212
你說說一樓的內容:
又講"身為中國人"拿

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-14 10:40 AM 發表 好簡單一句說話 你望一望你自己 就應該明白什麼叫臭蟲
你的質素從你在本帖子的留言可以斷定。
這種質素我想北京中央一定唾棄,恥與為伍。
同樣地,你也會失去繼續交流的機會。
-----
其他網友可以繼續探討民族性問題。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-14 10:40 AM 發表
mart1212
你說說一樓的內容:
既然你有興趣而我又咁貼題。

當年太陽神升空失敗用嘅係中國芯片?

你知唔知美國幾時開始限制美國芯片出口?你好似仲未知喎!

關於你話點解咁多人向某人落井下石,唔知嗰個人點解唔研究一下嘅?

說實在的,本帖子的網友/瀏覽者看膩了你在本帖子的表現,【例如你說“你的思維不要突然回到你的性器官好嗎?~”】
至於你說“我才會回答你問題”,我想本帖子的網友/瀏覽者大多數都不稀罕你的“分析”。
你已經用了一次機會。
你已經瀕臨面壁。

哪!
唔好用面壁嚟形容我俾人拉黑。

唔知邊個話我貼題,又話唔會短期內拉黑我?

都回唔夠二題即拉黑,原來回二題就係叫做短期內?

mart1212
聽話啊!我剛剛在樓上的訊息的留言是:

引用:
mart1212
有些網友面壁完成就有改進,有些須要多一些面壁。你說說一樓的內容:從第一句開始: 身為中國人。。。

所以,一樓你逐句評論,而不是搬龍門說美國的事情,除非你想入籍美國。
一日當中國人,你就一日首先搞好中國的事情。
明不明白?

所以,一樓你逐句評論,而不是搬龍門說美國的事情。
美國嘅事情就唔係事情,而中國嘅就係?

除非你想入籍美國。
呢個似乎係你嘅心聲!呢啲戰爭販子國家我真係一啲興趣都無。

一日當中國人,你就一日首先搞好中國的事情。
所以我嘅立場咪好似嗰位印度商。唔會立亂咁批評國家,亦係對國家嘅一種支持。
好似係你不明白?

本帖子說的大事【根據網上資料】:
---9月12日下午13時02分,酒泉衛星發射中心用‘快舟一號甲’運載火箭發射「吉林一號」;
---出現異常,發射任務宣告失敗。
---具體原因正在進一步分析排查。

答:具體原因正進一步分析排查。
但同民族性無咩關係。
「吉林一號」是中國第一套自主研發的商用遙感衛星系統。

答:既然係自主研發當然可以有進步空間。

今年以來,我國的衛星、火箭等發射屢屢失敗。原因可能是中美貿易戰爆發後,美國限制出口芯片到中國。

答:你好似唔知美國由幾時開始限制美國芯片出口喎!

我的評論:
1.上述網友的行為在我眼中是不可取的,正正是柏楊說的“窩裡鬥”,我還覺得那些行為是涼薄。

答:我反而覺得奇怪。又唔見有人對直線國國王俾網友“窩裡鬥”
又點解咁多人對某人涼薄心?真係值得開一帖嚟研究。

2. 中國人的臭蟲輪【魯迅說的】令中國人的科學發展停滯不前。
答:唔知魯迅睇到中國人今日嘅科技成就會唔會覺得作為中國人自豪。(我就會)

請你不要替其他網友說話,而也不要用這種下低級的迴避問題方法 ,我和你不是同一個層次的,
請回答我的問題,你有責任補充你邏輯不通的問題

問題:如果下次中國發射衛星成功,表示中國民族性好嗎? Yes or No?
引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-14 10:54 AM 發表
說實在的,本帖子的網友/瀏覽者看膩了你在本帖子的表現,【例如你說“你的思維不要突然回到你的性器官好嗎?~”】
至於你說“我才會回答你問題”,我想本帖子的網友/瀏覽者大多數都不稀罕你的“分析”。
你已經用了一次機會。
你已經瀕臨面壁。 ...

ilovenikita
你剛剛糟蹋了你的第二次機會,只剩下一個。如果再糟蹋,就會被隔離。
=======
留意我在樓和你的對答:
【原帖由 ilovenikita 於 2020-9-14 10:19 AM 發表 哪你想說,衛星發射成功 表示民族性夠好嗎?

[quote]原帖由 浪裏白條 於 2020-9-14 10:23 AM 發表 -本帖子討論發射火箭失敗的原因,不是發射火箭成功的啟示。 [/quote]

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]