• 瀏覽: 1,325
  • 回覆: 29
疫情重挫本地經濟民生,惟防疫需求下,本地兩大超市多次傳出搶米、搶衞生用品潮,政府推出第二輪保就業計劃時曾指他們受疫情影響較小,要求減價或提供現金券回饋社會。有政黨昨日舉行記者會,指不少市民反映各大超市的貨品近月價格不減反升,故聯同一眾議員成立關注組,觀察超市熱門貨品的價格變化,及是否存在「先加後減」情況。

轉載 ~關注組指「原價」變「減價」關注組上月起每逢周五會挑選二十二款食品及日用品進行調查。民建聯成員張偉楠以五公斤泰國香米為例,發現其原價是九十五元,超市加價至九十七元後,於下一個減價日將其價錢再次降至九十五元。他又指有家居用品雖用紅色價格牌標示為「特價貨品」,但售價與原價相同。張認為有貨品看似減價,但實際與原價相同,質疑超市有「先加後減」及誤導消費者之嫌,營造減價假象。

另外,民建聯副秘書長及觀塘區議員顏汶羽指,曾對比兩大超市的廣告推廣,發現相關產品的售價及優惠價相同,質疑超市有合謀定價的機會。他建議政府應檢討現行與保障消費者有關的法例,加強對價格的規管及披露其走勢,以確保市民的資訊流通。顏續稱,政府亦需增加競爭事務委員會的資源,監察及調查超市是否合謀定價,又要求公布減價計劃,確保超市是「真回水」。

各大超市的貨品,近月價格不減反升?

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200914/00176_007.html

唔緊要我哋個政府繼續會幫佢哋的(保就業

好簡單既供求問題.

啲人多左係屋企煮飯, 多左去超市買餸, 需求多左, 價格上升.

相反, 啲人少左出街食, 食肆需求降, 就大減價.

正如有快餐店, 100蚊有3餸加15蚊有2大盒飯有2糖水, 用8達窿比仲減10蚊. 一家3口啱啱好. 真係抵過去超市買完仲要自己煮. 

引用:
原帖由 豆芽生 於 2020-9-14 06:05 AM 發表
唔緊要我哋個政府繼續會幫佢哋的(保就業
呢個保就業基金,都唔知邊個諗出嚟嘅 ?全部益曬啲大老細。

引用:
原帖由 GX225 於 2020-9-14 06:13 AM 發表
好簡單既供求問題.

啲人多左係屋企煮飯, 多左去超市買餸, 需求多左, 價格上升.

正如有快餐店, 100蚊有3餸加15蚊有2大盒飯有2糖水, 用8達窿比仲減10蚊. 一家3口啱啱好. 真係抵過去超市買完仲要自己煮.  ...
你又講得有啲道理啊 ! 供求問題。
想問下邊度有平餸買 ? 好過自己煮。因為而家買餸,人少食飯基本消費都喺返到。又要買又要洗又要煮,煮完又要洗,人工時間輸曬。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2020-9-14 06:37 AM 發表

你又講得有啲道理啊 ! 供求問題。
想問下邊度有平餸買 ? 好過自己煮。因為而家買餸,人少食飯基本消費都喺返到。又要買又要洗又要煮,煮完又要洗,人工時間輸曬。 ...
我就唔方便幫人賣廣告, 但好多餐廳晚市外賣都做到好平. 真係好過自己煮. 又要買又要煮又要洗. 不過就攪到好多即棄飯盒, 唔多環保.

不嬲都係架啦~ 無商不奸

引用:
原帖由 GX225 於 2020-9-14 06:13 AM 發表
好簡單既供求問題.

正如有快餐店, 100蚊有3餸加15蚊有2大盒飯有2糖水, 用8達窿比仲減10蚊. 一家3口啱啱好. 真係抵過去超市買完仲要自己煮.  ...
邊間用八達減十蚊?

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2020-9-14 07:01 AM 發表

邊間用八達減十蚊?
唔幫人賣廣告.

不過係連鎖來快餐店集團來的

引用:
原帖由 GX225 於 2020-9-14 07:04 AM 發表

唔幫人賣廣告.

不過係連鎖來快餐店集團來的
我知邊間了, 而家仲有優惠咩?

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2020-9-14 07:10 AM 發表

我知邊間了, 而家仲有優惠咩?
呢排無去睇, 唔知又有冇改. 優惠既野, 一向係有限期既.
但就算唔減十蚊, 平左咁多都算抵啦.

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2020-9-14 07:01 AM 發表

邊間用八達減十蚊?
Happy Together

副食品大多數從那來?

叫源頭減價先
引用:
原帖由 jumboleung 於 2020-9-14 06:36 AM 發表

呢個保就業基金,都唔知邊個諗出嚟嘅 ?全部益曬啲大老細。

無商不奸。

建制又做民生嘢喎 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]