• 瀏覽: 2,658
  • 回覆: 37
+3
引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-13 21:51 發表

幾時?
邊度鄉下?

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-13 09:29 PM 發表
中共在內蒙古強推漢語教學,令當地蒙古族人不滿,不准子女回校上課,當局至今仍束手無策。當地政府近日想以「一拖一」的方式,只要學生能聯絡到同學回校,即可獲200元人民幣(約226港元)獎勵。可是,另有學校態度相當強硬,要求學生今日中午前要回校,否則會被開除學籍。 11609365

https://hk.appledaily.com/resizer/F2K0IbigpIeBJvUcKbEPhqGH6 ...
唔好以為 淨係轉貼唔會畀人鬧 問你一句 學多一種語言 有什麼問題 中國有冇唔畀你講自己嘅方言 如果有嘅 你唔好講廣東話

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-13 09:29 PM 發表
中共在內蒙古強推漢語教學,令當地蒙古族人不滿,不准子女回校上課,當局至今仍束手無策。當地政府近日想以「一拖一」的方式,只要學生能聯絡到同學回校,即可獲200元人民幣(約226港元)獎勵。可是,另有學校態度相當強硬,要求學生今日中午前要回校,否則會被開除學籍。 11609365

https://hk.appledaily.com/resizer/F2K0IbigpIeBJvUcKbEPhqGH6 ...
另外 每次post 大陸啲資料 唔該叫個記者或者蘋果攞回鄉證出嚟 作新聞唔係咁作法 抄新聞亦都唔係咁抄法 專業啲啦 白痴仔

當年香港中學除左中文、中史,都係用英文,原來英國早己實行滅亡廣東話,相當邪惡但當時無人反對,家長仲好支持

大陸要搵好工要識漢語,順理成章,洗乜強迫

引用:
中共在內蒙古強推漢語教學,令當地蒙古族人不滿,不准子女回校上課,當局至今仍束手無策。當地政府近日想以「一拖一」的方式,只要學生能聯絡到同學回校,即可獲200元人民幣(約226港元)獎勵。可是,另有學校態度相當強硬,要求學生今日中午前要回校,否則會被開除學籍。  

https://hk.appledaily.com/resizer/F2K0IbigpIeBJvUcKbEPhqGH6TE=/720x ...
你不如問下美國土著仲有幾多個識得講佢哋d土話。快啲去美國領事館請願,要求美國土著只可講返土話,唔准講英文。

賤帖完

尾國學西班牙文又係文化滅絕?

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-13 09:51 PM 發表

幾時?
毐L員,你幾歲

看圖作文😂

如果真係有200蚊人仔做獎金, 肯定大把學生乖乖手拉手開心上學去啊...

家陣D藏族學生, 個個都想返學讀書增加生存工作能力, 唔想再好似以前那樣冇知識冇生存能力啊...

內蒙偏遠地方少數民族仍有遊牧心態,家長覺得沒有必須要返學讀書,五十年代香港一樣,小學畢業就出來工作。
現在用奬勵的方法引導學生返學讀書不好嗎?是否一紙令下,不返學就拉人封屋好?

蒙古賤種,爆你菊嫁

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]