• 瀏覽: 977,748
  • 回覆: 7,435
  • 追帖: 241
上星期在珠海購房退休住,人仔,柑仔,屋仔已準備好,不知不覺已差不多轉移哂美金資產了

冬至之日,我會叫大家買一樣野。

時間未到,唔駛心急。

人生總有高低, 失落時, 一句安慰說話, 足以改變一生
引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-9-20 11:05 AM 發表

「作為朋友,乜野責任,義務都盡哂啦」
我以前成日同某老友講呢句
以前係佢過份關注我衍生產品買賣方向。而家到我勸佢暫時遠離衍生產品同股市,買金。
都秉承呢句 ...
記得有一次遇到個老友
吹水時提佢入番啲小柑柑
(當時小柑柑大概16xx)
佢一句得過嚟: "超,揸柑連利息都無bla.bla.bla......"
咁我咪即時收聲囉

Hi, I'm "小市民" but you can call me "Loco_Boy" or "火車仔" 都可以架 !
引用:
原帖由 scottiehong 於 2020-9-20 11:23 AM 發表

時間未到,唔駛心急。
已記住!

先謝過大師

Hi, I'm "小市民" but you can call me "Loco_Boy" or "火車仔" 都可以架 !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 scottiehong 於 2020-9-20 11:23 AM 發表

時間未到,唔駛心急。
先謝大師

我的夢想是否太奢侈orz

回覆 引用 TOP

引用:

時間未到,唔駛心急。

回覆 引用 TOP

引用:

時間未到,唔駛心急。
謝謝,期待大師指教

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 happyfatcats 於 2020-9-20 11:11 AM 發表

上星期在珠海購房退休住,人仔,柑仔,屋仔已準備好,不知不覺已差不多轉移哂美金資產了
恭喜恭喜

我就等粵港可以通關先開始啟動移居大計
過我就只考慮租樓

引用:

時間未到,唔駛心急。
需唔需要儲定錢 😅

回覆 引用 TOP

哈哈,對不起。。。
實在忍不了由心底內發出的恥笑,一個上海的高人,一個香港的專業講師,兩位都是享受着現今資本界好處的中上流人士當然不想打扙或美元崩潰啦!
上海簫教授之言同之前主和的解放軍少校一樣,喜享樂怕戰爭,
上次主和派解放軍將領走出嚟講經濟,今次行個教書嘅來講打扙,真的笑大人個口。。。
怕自身在外國資金將消失而已。。。

香港呢件更鬼話連編。。。
第一點
中央派人去歐洲係談經濟、傾現局之利弊,現中央武台,若韓、日有美軍基地有人插手,日、韓必被殃及,全世界都知武台早已是次要,主要是要驅趕美軍。。。
而第二及三點是多餘的,開得戰就唔怕你外國乜叉制裁,另,就算中國唔開戰,外國就唔制裁中國,咪玩啦,咪天真啦!
唔開戰或遲啲開戰,等你哋走晒資定移埋民先呀!?

第四點仲戇居,佢有無睇過美國本土依家乜環境呀!?仲衰過滿清末期,欠債累累、民怨沸騰、疫情肆虐、種族互片。。。
美國早巳外強中乾,在等收皮。。。

佢哋兩位所謂嘅大咖唯一對的是中國真的無能力越洋攻打美國,但今時今日的科技戰係唔洗好似你老美咁,吓吓都派出大軍去人哋到打人嘅,中國又無話要侵略乜人乜國,做乜會走去同老美全面開戰。。。

但中國絕對有能力解決,中國週邊嘅戰事。。。

天下任何一個大國掘起亦必經戰爭的洗禮,現在的歐美所謂大國不也是因戰而強,因戰勝而霸嗎?

今天新中國若不出現一場驚天地泣鬼神的戰疫,否則將會永遠被(外國人)欺凌。。。
淺見

順應天命而盡力為 ,凡事做人不問良心莫問鬼神 ,
只要努力定能找到自己的一片天空

我們的煩惱本空,罪業本無自性,識心寂滅,沒有妄想動念處,就是正覺,就是佛道。
如果能夠保持一顆平實不亂的真心,佛性當下就會開顯。
引用:

時間未到,唔駛心急。
要唔要好似買金金咁多錢。先買到架?

雖然我咁問有d白痴。希望大師透露少少。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-9-20 11:43 AM 發表

哈哈,對不起。。。
實在忍不了由心底內發出的恥笑,一個上海的高人,一個香港的專業講師,兩位都是享受着現今資本界好處的申上流人士當然不想打扙或美元崩潰啦!
上海簫教授之言同之前主和的解放軍少校一樣,喜享樂怕戰爭,
上次主和派解放軍將領走出嚟講經濟,今次行個教書嘅來講打扙,真的笑大人個口。。。
怕自身在外國資金將消失而已。。。

香港呢件仲更鬼話連編。。。
第一點
中央派人去歐洲係談經濟、傾現局之利弊 ...
明白,但其實能不能另覓方法/有沒有可能來不戰而屈人之兵(當然自身已有震攝力令對家已知走來和咱們熱戰,他們根本不會有任何勝算)。

引用:
原帖由 wpk 於 2020-9-20 11:49 AM 發表

明白,但其實能不能另覓方法/有沒有可能來不戰而屈人之兵(當然自身已有震攝力令對家已知走來和咱們熱戰,他們根本不會有任何勝算)。
不可能,不戰而屈人之兵,前提是之前出現過一場大型戰事,並全面性壓倒,使世人震驚並懼怕!
美國正是原爆日本後才能立威的。

當年成吉思汗打遍亞歐,但真正的戰疫只在初期,其他大多未戰先降的。。。

所謂的不戰而屈,亦需出現一場震撼之戰先,其後就可用恐嚇方式,減少血腥了。。。

今次要睇吓係印度唔好彩,還是東海諸國(流年不利)了。。。

總有人/國將會被祭的。。。
🙏

順應天命而盡力為 ,凡事做人不問良心莫問鬼神 ,
只要努力定能找到自己的一片天空

我們的煩惱本空,罪業本無自性,識心寂滅,沒有妄想動念處,就是正覺,就是佛道。
如果能夠保持一顆平實不亂的真心,佛性當下就會開顯。
引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-9-20 11:59 AM 發表

不可能,不戰而屈人之兵,前提是之前出現過一場大型戰事,並全面性壓倒,使世人震驚並懼怕!
美國正是原爆日本後才能立威的。

當年成吉思汗打遍亞歐,但真正的戰疫只在初期,其他大多未戰先降的。。。

所謂的不戰而屈,亦需出現一場震撼之戰先,其後就可用恐嚇方式,減少血腥了。。。

今次要睇吓係印度唔好彩,還是東海諸國(流年不利)了。。。

總有人/國將會被祭的。。。
🙏 ...
同意,正所謂唔打過都唔知自己咁好揪,你唔打痛人人地又邊識驚所以打左先,打完先有得屈

引用:

時間未到,唔駛心急。
感謝🙏

大中華復興!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]