• 瀏覽: 973,359
  • 回覆: 88
  • 追帖: 257
引用:
原帖由 科姐 於 2020-10-15 07:51 PM 發表

今日學咗幾個詞,梧桐、安平、鐘聲
有咩特別意思?

~手把秧苗插野田,低頭便見水中天,心態平和方為道,退後原來是向前~
引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-10-15 08:43 PM 發表

Scottsdale果舊有得訂, 現價$2443, 我果舊平D

同埋我問左佢地, 白銀回收價係spot 80%
,.... 又平又唔洗等貨已經夠啦....

~手把秧苗插野田,低頭便見水中天,心態平和方為道,退後原來是向前~
引用:
原帖由 科姐 於 2020-10-15 08:50 PM 發表

梧桐係普通話 武統嘅意思,安平、鐘聲係人民日報署名,有唔同含意,可以上微博睇下內地網民點解釋
IC.. TKS

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-10-15 08:58 PM 發表

要撞手神有人拎去溶佢先有貨, 冇穩定供應
佢這類有牌子銀磚, 收就SPOT價, 但賣出都是跟佢個排價?

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-10-15 09:36 PM 發表

唔係以spot價回收, 係spot價嘅80%, 賣出價就spot加少少。

所以我得到嘅結論係, 雖然利記買銀唔係特別平, 但係佢嘅回收價比較高, 所以都買得過。正如我上面果舊Scottsdale, LPM有賣價冇回收價, 將來急住想賣出套現的話, 可能都係要低價賣俾鎔金店。如果唔想去利記買銀, 就應該揀D係LPM有回收嘅銀條, 將來可以大約spot賣返比佢, 但係要假設間野未執同埋冇更改 ...
TKS...

但係要假設間野未執同埋冇更改回收政策喎! >> 好中肯... 都唔知將來重是咪有E幾間店回收...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-10-16 03:26 PM 發表

http://news.tvb.com/world/5f892993335d194e36a14d53/巴西僅考慮採購英製疫苗-意味地方政府不獲撥款購中國疫苗

巴西嘅買辦過份咗
唔揀中國疫苗唔緊要,
咁快就排除中國疫苗,日後同英國買疫苗時候議會能力低咗,直情係幫西方藥廠劏客 ...
佢可能想唔洗錢買就有... 好似佢地都有間制藥廠是同中方合作做肺炎疫苗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 太大星 於 2020-10-16 05:29 PM 發表

嗰個人係工聯會鄭耀棠,唔知係咪阿爺要解決香港土地問題。

香港發展研究基金主席鄭耀棠表示,在今屆兩會會議已去信中央政府,建議在大灣區鄰近撥地發展香港新社區,中央政府有積極回應。

他表示,做法可參考澳門橫琴,在新社區內實行香港的法律制度,但初步未有擬定具體地點。他又說,最近已經收到中央回函,認為反應非常積極和正面,信函提到廣東省政府會和港澳辦辦理有關事宜。

香港發展研究基金信託人陳婉嫻期望,新 ...
""他表示,做法可參考澳門橫琴,在新社區內實行香港的法律制度,但初步未有擬定具體地點。""

如果以上真是形成左.... 即是在深圳範圍內的新1國2制.... (香港2號)

好處? 保留左習主的目標, 行走好真正理想的1國2制...? 本身的香港角色會如何去配合?

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-10-16 06:19 PM 發表

傻的!好地地的一國一制固有土地。為了香港宜班 PK 去裂土而治,不是吧!
當然理解... 好地地一國又要在內部搞咩2制...

只是覺得怪, 佢地E個提出, 又話"最近已經收到中央回函,認為反應非常積極和正面,信函提到廣東省政府會和港澳辦辦理有關事宜。"      所以先有其他推理.... 會唔會就是2047 前的過渡?  
個人來講, 是工作問題, 要有工開先可定居.... 又只是普通人一個, 無咩專業 又未到退休

引用:
原帖由 bchan77 於 2020-10-16 06:20 PM 發表

《人民日報》昨日發表了一篇《告台灣情治部門書》,喊話台灣情治人員不要被「台獨綁架」,要審時度勢,立即停止情報滲透活動,「莫要眷戀窮城,徘徊歧途,自尋絕路,勿謂言之不預也。」截止目前,台灣官方對「勿謂言之不預也」的宣示,啞然無聲。

《人民日報》的筆名一貫有其講究和內涵。今次以「任仲平」筆名發表,諧言代表「《人民日報》重要評論」。有相似命名規律的有「鍾聲」(中國聲音)、國紀平(國際問題評論)、仲 ...
1014的寰評...主持人就是問嘉賓有咩解讀? 睇左一陣無再睇, 嘉賓是好似唔想回答? 唔理解? ....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-10-16 06:22 PM 發表

我覺得唔會割地,可能會幫鄉港政府填海造地
當然唔會割, 無咩理由要割俾HK....  最多預佢租/借到2047....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 WOLVESNOTFAR 於 2020-10-16 06:24 PM 發表

點解今次工聯會同港獨派同一口徑?

之前唔知係邊度見過有個post說香港獨立之後應該吞併埋深圳,作為香港人後花園,仲話到時美軍會幫手喎⋯⋯
短短一篇野, 令自己想左好多野....其中

珍珠的形成, 由蚌含住粒石,慢慢變成珍珠....

想得太美啦....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-10-17 08:15 PM 發表

1962年 11月21日, 印度一個聯隊第一營(約 300人) 從喜馬拉雅山主脈南側邦迪拉撤退,到達多龍橋,當時橋對面只有解放軍一個小部隊駐守。小部隊只有 27人,其中 15人係迫擊炮排。
27人對住 300人, 己方其他部隊在 3公里外,冇通訊設備通知己方部隊, 你係指揮官會點做? 後退跟自己大部隊匯合再組織進攻? 當時解放軍小部隊指導員決定合圍印度軍 !
27人合圍 300人 ? 第一敵 ...
... 解放軍好勁... 有勇有謀..... 為你地覺得好驕傲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hangken 於 2020-10-18 10:28 PM 發表

C姐,買幾過膠箱或膠桶儲水甚至樽裝水可解決短暫缺水, 我上個月淘咗一嚿太陽能蓄電池看門口,可以用來應急照明,煲水,電話充電,風扇及煲飯, 露營都Ok, 試用過效果唔錯😝

11726986 ...
C兄, 可分享個電池資料? TKS

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hangken 於 2020-10-18 10:46 PM 發表

科姐,muihin C兄,第一條link 係我買果款價錢平啲,第二條link功率大啲可以比較下:

0.0fu置這行話$0GVSc7WWZ2t$到👉ta0寶👈或掂擊煉接 https://m.tb.cn/h.4b6qgwu?sm=304225 至瀏lan嘂..【爵爾220V移動電源戶外擺攤蓄電池家庭用應急電瓶筆記本電腦大容量】

7.0fu致這行話$yP9jc7WWy2F$轉移至👉氵匋寳👈或點幾鏈 ...
...TKS

充一次, 時間長嗎?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]