• 瀏覽: 1,004,394
  • 回覆: 133
  • 追帖: 226
+1019
【觀察】深圳已超越特區定位 習近平講話意在「一國兩制」 https://www.hk01.com/article/535596?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

深圳改定位,將會成為中國特色社會主義現代化強國城市典範、領頭羊

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-10-14 04:59 PM 發表
這張照片叫我相信伐台之役,快了!

樂山雷達對雷達有5000公里的偵測距離,對阿爺的飛機和導彈可說是一目了然。這個雷達站屬於老美最高科技。所謂設署於灣灣就全世界也知灣灣付錢,老美操作,資料老美用。這個是公開的秘密,阿爺知,老美知阿爺知,阿爺亦知老美知阿爺知,不過,大家唔揭穿吧。
為甚麽我說這幀相出現就代表快開戰呢?因為伐台戰的第一擊就是這個雷達站,原因不用我說吧!
灣灣把這幀相貼出來有二個原 ...
如死了美軍也不得出聲,因為公開說係沒有駐台美軍的。

引用:
原帖由 step1 於 2020-10-14 04:57 PM 發表
希望港生內地昇大學的優惠分到我個仔時仲存在,我仔今年先中一,如果執正分數,我敢講大部分香港學生成績唔夠分入國內好大學!
可能無份了,今年有一個唔知省定市已取消港澳台學生優惠,跟著啲評論叫好,下年應該會有更多省市取消,你寄望廣東及福建省能保持優惠已經好好了。

引用:
原帖由 甚麼都沒有 於 2020-10-14 05:37 PM 發表

假設傻侵話下個月訪問台灣並建立外交關系,大陸應該點回應?即刻動手收復台灣,定要等傻侵訪問完米已成炊先出手,邊個代價大d?
等金毛訪台後並宣布建立外交關係,老解就用24小時武統台灣,你睇吓老美點回應

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-10-14 07:06 PM 發表
今日呀三說中方撒,佢哋撒,中方唔走、佢哋死守,好吧大家都別走,看看誰先受不住!

今日印度:中國必須先撤退:印度在第7次軍司令級會談中對其要求保持堅定

印媒稱印方立場強硬:”他們撤,我們就撤”

《今日印度》電視台官網10月14日報道:周一舉行的第七輪軍長級會談后發表聯合聲明稱,印度和中國同意儘早為拉達克東部地區的脫離接觸制定一個雙方都能接受的解決方案。
據知情人士透露,印度堅持其立場,即中國必 ...
呢單野阿三提蟲了,中國一早知度傾唔成要作長駐準備,廿萬步兵被困於海拔四千米山逼兼零下幾十度而設備補給不足,死少過一半已經萬幸。

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-10-16 05:21 PM 發表
大台又報有人要求中央好似澳門咁在深圳撥地給香港(其實係割地)俾香港起樓!

作為香港人,我覺得好醜,香港人死都要俾  D 地曬太陽,就係要高地價!老實講,要去深圳中山買樓的香港人,使你班人要求中央割地,要求中央割地的目地,不就是要將這些地繼續置於地產狗的控制底下吧了!

香港人,去死吧! ...
嗰個人係工聯會鄭耀棠,唔知係咪阿爺要解決香港土地問題。

香港發展研究基金主席鄭耀棠表示,在今屆兩會會議已去信中央政府,建議在大灣區鄰近撥地發展香港新社區,中央政府有積極回應。

他表示,做法可參考澳門橫琴,在新社區內實行香港的法律制度,但初步未有擬定具體地點。他又說,最近已經收到中央回函,認為反應非常積極和正面,信函提到廣東省政府會和港澳辦辦理有關事宜。

香港發展研究基金信託人陳婉嫻期望,新社區可容納50萬人口,面積為30平方公里,規模相當於沙田區。她說深圳有不少地方適合發展,又認為做法對粵港兩地是「雙贏」。

香港發展研究基金就市民對房屋情況進行問卷調查,有近6成受訪者對香港在3至5年內解決住屋問題感到非常不樂觀。研究又顯示,越近香港的大灣區地區,例如深圳和中山,受到越多市民支持發展新社區。

大麻國有跡象排華了

旅遊泡泡如果沒有旅遊保險配合係搞唔成的,剛剛大台已報導其難處。

引用:
原帖由 小市民0009 於 2020-10-17 05:48 PM 發表

緊急喎,佢老尾點會有咩新型裝備
老尾只會喺倉底抽啲禦寒裝備物資嚟賣畀老三都算係一家便宜兩家著啦

不過要老尾即時供貨
又要老三後勤馬上安排送上前線
真係唔知幾時先可以到士兵手
真係要老三啲士兵點凍都唔好死住啊 ...
老美即使有裝備,也不可能供應廿萬人使用,唯一辦法係求中國落急單,即使以中國的產能,當貨物到達阿三軍已經凍死一半要被迫撤退。

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-10-17 04:57 PM 發表

呢個想法我去年已提出,「騰籠換鳥」咁發展明日大嶼,三幾年已經有市區空出嘅土地發展房屋。
有市區靚地都要曬二三十年先可以起樓,啟德就係咁

引用:
原帖由 hanE 於 2020-10-18 11:24 AM 發表

其實我哋貼著深圳,深圳有事香港都不能倖免!都應該做點準備!
準備多啲現金。

引用:
原帖由 科姐 於 2020-10-18 11:52 AM 發表

現兜兜放屋企?
上次黑暴期間有一段時間提款機擠提。

緊急情況下銀行唔開門,到時你就知現鈔重要,我今日都會攞定啲收埋係屋企安全嘅地方,例如牀下底月餅罐

引用:
原帖由 神..六 於 2020-10-18 07:14 PM 發表

肉,食落肚
皮,圖上頸

去到邊帶到邊
你唔好同愛貓狗的人講呢啲笑話呀

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]