• 瀏覽: 977,749
  • 回覆: 7,435
  • 追帖: 241
引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-10-16 06:45 PM 發表

七道菜夠啦
Remove dirt rice🤭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小市民0009 於 2020-10-16 01:58 PM 發表

勾尾疫情繼續強力反彈

10月15
老尾又超過 6 萬
發爛西超過 3 萬
大蔭帝國接近 2 萬
西班牙有 萬3
捷克接近 1 萬
意國/德國/荷蘭/比利時/波蘭 有7~8千+

大部分都係近期新高或處於高位 !

恭喜勾尾佢哋繼續攬炒 ...
根本就完全放棄,只要高尚人士冇事,其他就自求多福

我的夢想是否太奢侈orz

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2020-10-16 07:11 PM 發表

香港根本大把地,淨係講香港島、大嶼山都有一大半未發展;三面環海,想點填就點填;都唔知邊忽會無地?香港人心照啦

另外,前幾日睇新聞 垃圾市建局又特登去d舊區收購重建;
我心諗係搵新地皮起好過,又拆又起又浪費時間,又成日賠一大筆補償金,
又間接推高該區地價/樓價,正一廢柴部門,根本就是管理不善,唔怪得成日有報導話虧蝕收場 ...
山多/物種保育呀, 維港兩岸有法例宜家唔可以亂填.
向南填/東島嶼就有機會, 不過啲曱甴...

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2020-10-16 07:11 PM 發表

香港根本大把地,淨係講香港島、大嶼山都有一大半未發展;三面環海,想點填就點填;都唔知邊忽會無地?香港人心照啦

另外,前幾日睇新聞 垃圾市建局又特登去d舊區收購重建;
我心諗係搵新地皮起好過,又拆又起又浪費時間,又成日賠一大筆補償金,
又間接推高該區地價/樓價,正一廢柴部門,根本就是管理不善,唔怪得成日有報導話虧蝕收場 ...
我同大家講,鄉港原來有啲村落喺無路到嘎,我第一次聽到都覺得好神奇

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-10-16 05:21 PM 發表

大台又報有人要求中央好似澳門咁在深圳撥地給香港(其實係割地)俾香港起樓!

作為香港人,我覺得好醜,香港人死都要俾  D 地曬太陽,就係要高地價!老實講,要去深圳中山買樓的香港人,使你班人要求中央割地,要求中央割地的目地,不就是要將這些地繼續置於地產狗的控制底下吧了!

香港人,去死吧! ...
撥地之後要用三層鐵絲網圍住這個區嚴防內地人進入,區內施行普通法,歸臭港司法管轄,好似國中之國咁,有人在深圳殺人販毒,只要走入這個區就冇事,因為冇送中條例,臭港法院對內地又冇管轄權,內地警察又唔可以進入此區拘捕疑犯。港豬覺得自己係天之驕子,中國十四億人都要遷就港豬。

臭港真係冇地建住宅?

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-10-16 07:50 PM 發表

我同大家講,鄉港原來有啲村落喺無路到嘎,我第一次聽到都覺得好神奇
我行山有時都會經過啲村好似已經冇人住,因為啲村屋已經周圍生晒草,有啲甚至已經冧咗一半,相信啲村民已經走晒唔喺度住
但我相信如果政府一公告話要收地,肯定又大把人走出嚟嗌不遷不拆R天價賠償

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-10-16 05:21 PM 發表

大台又報有人要求中央好似澳門咁在深圳撥地給香港(其實係割地)俾香港起樓!

作為香港人,我覺得好醜,香港人死都要俾  D 地曬太陽,就係要高地價!老實講,要去深圳中山買樓的香港人,使你班人要求中央割地,要求中央割地的目地,不就是要將這些地繼續置於地產狗的控制底下吧了!

冇事個陣就剩係識攞著數,有事個陣就六親不認,甚至助紂為虐夾埋外人反國家,香港人真係好羞恥

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-10-16 08:10 PM 發表

撥地之後要用三層鐵絲網圍住這個區嚴防內地人進入,區內施行普通法,歸臭港司法管轄,好似國中之國咁,有人在深圳殺人販毒,只要走入這個區就冇事,因為冇送中條例,臭港法院對內地又冇管轄權,內地警察又唔可以進入此區拘捕疑犯。港豬覺得自己係天之驕子,中國十四億人都要遷就港豬。

臭港真係冇地建住宅?

11718038 ...
多謝大橋兄分享有用的資訊

要解決問題,應該先認清左問題的精結,然後再將佢拆解,這樣任何便很易解決

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2020-10-16 07:48 PM 發表

山多/物種保育呀, 維港兩岸有法例宜家唔可以亂填.
向南填/東島嶼就有機會, 不過啲曱甴...
法例係死嘅,人係生嘅。。。
問題亦唔係喲官腦殘,係利益問題。。。

現行的香港法例不是皇法,而且皇法都好多是因時代變遷而不斷修改唄。。。

其實有好多人話香港政府嘅官係廢柴,在下成日都問都講,佢哋咁廢點解你又做唔到佢嗰位嘅?

可以當官嘅由其是有權有勢嘅一定唔係廢,係利益問題扮傻,由其近一年多。。。

香港曾經有一個很強大的部門,那就(ICAC),自去年黑暴後,因政治原因使警廉分家各自為政,自有人昌導這件事,以使在下明白到香港巳死。。。

若香港現今仍是警廉合作的話,不知多少官員及正反兩派議員要下馬唄!

而肥黎這些人亦早就因貪污入了獄了!

什麼保育條例,通通是狗屁,人都無法生存還說那些廢話!?

今天的香港連去年的黑暴都頂得住,還需懼改條例的衝擊嗎!?

哈哈,怕的只是影響高官議員們口袋裡的錢吧!?

放心吧!各界用了幾年時間把廉處壓得死死的,現時香港已漸回到任貪時代了!

多言了!
🙏🙏🙏

順應天命而盡力為 ,凡事做人不問良心莫問鬼神 ,
只要努力定能找到自己的一片天空

我們的煩惱本空,罪業本無自性,識心寂滅,沒有妄想動念處,就是正覺,就是佛道。
如果能夠保持一顆平實不亂的真心,佛性當下就會開顯。
引用:

完全唔想認自己係香港人
香港根本唔係無地
點解自己唔解決問題反而伸手問內地攞地

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-10-16 08:10 PM 發表

臭港真係冇地建住宅?

...
香港城寨?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-10-16 07:50 PM 發表

最近好熱鬧的沙螺灣村都係無路去

要解決問題,應該先認清左問題的精結,然後再將佢拆解,這樣任何便很易解決

回覆 引用 TOP

通常有這些訊息就代表我們已經完全自主了

【光刻機可能面臨重大突破的前夜】10月14日,ASML首席財務官Roger Dassen對向中國出口光刻機的問題作出了表態。他表示,ASML可以從荷蘭向中國出口DUV(深紫外)光刻機,無需美國許可。
這周我聽說中科院已就光刻機重大突破向中央做了匯報,很快就聽到了ASML的表態。
技術干總有突破的機會,不干永遠不可能突破。面對芯片的壓力,尤其是光刻機,我們經常聽說光刻機有十幾萬個零件,那是做不出來的,這除了對技術不了解的網民,一些外企的下層員工也來秀,還有些人我相信是拿了錢的。這件事20年來,我看得多了,把技術那點事說得極神秘,高不可攀。其實,技術只要有決心,有錢,有市場,沒有什麼技術神秘到不可突破。
我一直說傾銷才能壓制對手,封鎖就是給對手製造機會。越封鎖,越逼對手大投入,中國企業干出來了,什麼不是白菜價?
我相信半年之內,美國也會開給華為供芯片,如果失去這個大市場,甚至培養出整個中國芯片產業,那就沒什麼可以向中國出口的了。

本无心做英雄,都只不过一场空
引用:
原帖由 horse2014 於 2020-10-16 02:13 PM 發表

個人認為,直接由深圳接管香港,可能是對大部份港人來說是最大的福份!
沒有人想拎隻爛鑊番屋企炒送既,堔圳都話知你,一家人既話,阿爺叫到幫兩下可以,多就吾係一國兩制喇,你港豬制我老堔吾制呀!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]