• 瀏覽: 1,004,065
  • 回覆: 7,435
  • 追帖: 226
+1019
引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-9-20 00:23 發表
(CNN)Supreme Court Justice Ruth Bader Ginsburg died on Friday due to complications of metastatic pancreas cancer, the court announced. She was 87.

個天都幫埋侵侵, 係選舉前收左呢個聯邦最高法院大法官。

而家九位大法官中有五位屬保 ...
而且有報道指特朗普想喺大選前任命新法官,可以同時利用個任命過程唱衰民主黨,同時幫佢同共和黨造勢拉票!

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2020-9-19 11:54 PM 發表

電腦用既CPU最勁係7nm,係AMD既CPU
相信下年中芯已經有能力量產7nm,佢哋叫n+1製程, 搞得掂到時你老美禁條毛
以我理解,AMD有同時「出產」x86及Arm架構嘅CPU,x86主要用係電腦及筆電,而Arm架構嘅CPU就曾計劃用係係Server及其它器材上......但仍未成事。

而現時高通驍龍、(華為)海思麒麟、聯發科MTK或天璣及三星獵戶座等芯片,就係Arm架構嘅CPU,即係AMD嘅CPU係有可能用係手機上.....而且據聞AMD將會產出5nm Arm架構嘅CPU.....

所以真係要睇清楚,究竟佢老尾批准AMD供應什麼貨比華為了。

https://www.google.com/amp/s/www.cool3c.com/article/154097/amp

今早看了不少中外國內媒體的評論,也看完方向的評論版,得到一個結論,也解釋到為何 K 君主場這麽多軟實力一瞬間湧出來。今天主要是學術界大 V 發言,大陸有國際級大 V,香港有本土級大 V,結論都係一個:中國軟實力不成,投降吧!

我選了反大 V 的陳師兄文章,和投降派本土大 V 的陳偉強文章供大家參考。陳偉強我要講多二句,乞暴期間他在理工課堂和乞學生衝突,之後要召警,媒體將他定性為藍,個人則經常留意他的文章,重點時刻,就一定踏中國,論點又係軟實力,不説太多,自己睇,自己評價。

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200920/00184_001.html
坦言集:投降主義
研究所所長 陳文鴻

《朋友傳來上海師範大學教授蕭功秦論述中美關係的長文,拜讀之下,十分吃驚。

他似乎先有結論,才堆砌論據成文。實際也沒有論據,只是感覺和個人見解。如有關美國的歷史,向外擴張,戰爭的說法都沒有作深入可信的分析,更把中國五千年歷史後的今天定為「沒有與世界打交道的經驗」的少年,還需好好學習,並據此推論中國一些批評美國的論者為「缺乏對外經驗的民族的精英的思維力的缺乏」。他主要是抨擊他所稱的「虛驕高傲的民族主義者」......》

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200920/00184_007.html
橫眉冷看:未具條件全面抗美
大學講師 陳偉強

《第一個條件,是中國能團結歐洲或日本、南韓的力量共抗美國。

第二個條件,是中國製造業的關鍵技術不再受制於列強。

第三個條件,是列強也有關鍵技術須仰仗中國,他們制裁我,我也可以反制他們。

第四個條件,是中國經濟的年增長率能比美國高出四個百分點以上,而且連續幾年如是。

四個條件中,中國現階段充其量只符合一個,跟美國纏鬥下去勝算不大,暫宜休兵,徐圖後算。》

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-9-20 07:35 AM 發表
今早看了不少中外國內媒體的評論,也看完方向的評論版,得到一個結論,也解釋到為何 K 君主場這麽多軟實力一瞬間湧出來。今天主要是學術界大 V 發言,大陸有國際級大 V,香港有本土級大 V,結論都係一個:中國軟實力不成,投降吧!

我選了反大 V 的陳師兄文章,和投降派本土大 V 的陳偉強文章供大家參考。陳偉強我要講多二句,乞暴期間他在理工課堂和乞學生衝突,之後要召警,媒體將他定性為藍,個人則經常留意 ...
陳偉強係教育界只係二等副學位自資課程嘅小小教員,恕我直言,好多係呢個界別嘅都係係自己行頭做唔到掂,經濟差時有個碩士就走去教,或者有個本土博士學位剛畢業,又唔夠班係大學埋班做研究,又搵唔到相關行業工作,低薪走去教副學位。有啲教開嘅所謂博士個學位就。。。總之有錢加花時間寫篇所謂論文就唔係難攞啦。

佢出到位都係因為黑暴事件,當然佢要維持課堂秩序係啱,被圍困學校亦應處理,但唔代表佢本人有料做時評出稿寫文章。香港嘅傳媒就係爛到咁地步,見佢有少少知名度就消費佢,佢亦樂得扮代表,實際水平嘛。。。

引用:
原帖由 歸去來兮 於 2020-9-19 10:30 PM 發表

人家新疆烏魯木齊都有地鐵了 我們香港的鐵路發展依然龜速! 沙中線一再延誤  南屯門線仍在研究階段 東九龍綫吹了幾年 官方說因為技術問題不玩了 ...
比較歐美
我地地鐵發展算極速了🤩
好似加拿大,加幾個地鐵沿線站用20年... 😱https://www.blogto.com/city/2013/09/that_time_when_toronto_tried_to_extend_the_subway_west/

引用:
原帖由 dustin 於 2020-9-20 07:58 AM 發表

陳偉強係教育界只係二等副學位自資課程嘅小小教員,恕我直言,好多係呢個界別嘅都係係自己行頭做唔到掂,經濟差時有個碩士就走去教,或者有個本土博士學位剛畢業,又唔夠班係大學埋班做研究,又搵唔到相關行業工作,低薪走去教副學位。有啲教開嘅所謂博士個學位就。。。總之有錢加花時間寫篇所謂論文就唔係難攞啦。

佢出到位都係因為黑暴事件,當然佢要維持課堂秩序係啱,被圍困學校亦應處理,但唔代表佢本人有料做 ...
笑林?魔教就真!
䳘媚,空洞.....一直被吸血喎。

引用:
原帖由 siu_siu_nei_00 於 2020-9-20 00:33 發表

do姐同曾醫生拍政府自願檢測廣告點係黃?
嗰個宣傳片要收錢既,點同今次公司拍心口做

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-9-20 09:37 AM 發表

嗰個宣傳片要收錢既,點同今次公司拍心口做
如果佢係黃,有錢都吾拍啦吾怕比曱甴圍

真係有心買硬野嘅,點都會親身落中環打個轉。

一心一意想要做嘅話,就會不惜代價。

當年個價⋯賤過地底泥,無人問無人排更加無人敢買,我同個老友講⋯千載難逢,由跌穿千二蚊(1170)開始叫佢買,第二次叫佢買係1070,第三次係升返上1170。

第三次係最後一次叫佢買硬野,佢講左一句:買獅子錢莊收息有現金流喎,買金⋯咪玩啦。

我聽完佢呢句之後,突然如釋重負,作為朋友⋯乜野責任,義務都盡哂啦,仲有乜好講呢。

可憐之人,必有其可恨之處。

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-9-20 07:35 AM 發表

我選了反大 V 的陳師兄文章,和投降派本土大 V 的陳偉強文章供大家參考。陳偉強我要講多二句,乞暴期間他在理工課堂和乞學生衝突,之後要召警,媒體將他定性為藍,個人則經常留意 ...
陳偉強係方向報的御用所謂學者打手,凡有事發生,方向就引用學者言論,其實大部份都係陳偉強,呢個陳偉強在特首選舉時係薯粉,林鄭 vs 薯片,大力吹捧薯片,經常力排眾議,仲話睇住黎,佢理據之一就係習大大同薯片握手,到林鄭當選後,佢例行寫左一篇文解說,最後仲留低左個尾巴話,話薯片會捲土重來望住個特首位的.佢間唔間中就發表對美國忍讓的言論,當中美貿易戰開打時,就話中國如果唔報復,美國就唔會加大力度制裁,總之,就講到中國搞到今日,係中國自己攞黎嘅,仲有,佢經常以風水命理去解說政治,作為一個學者,佢不如去做算命先生算了.

引用:
原帖由 scottiehong 於 2020-9-20 09:57 AM 發表

當年個價⋯賤過地底泥,無人問無人排更加無人敢買,我同個老友講⋯千載難逢,由跌穿千二蚊(1170)開始叫佢買,第二次叫佢買係1070,第三次係升返上1170。

第三次係最後一次叫佢買硬野,佢講左一句:買獅子錢莊收息有現金流喎,買金⋯咪玩啦。

我聽完佢呢句之後,突然如釋重負,作為朋友⋯乜野責任,義務都盡哂啦,仲有乜 ...
系本樓,個人也不停釋放美元 3000 之下不問價入貨的信息,就是這個意思,其實,即使到了 3000,我就回釋放 4500 的信息。不錯,信的人有,不信的,由字裏行間亦看出不少。個人壓力是沒有的,因我不是大師,也不是 Moon 姐,我祗是將我的睇法分享,都係果句,做得幾多得幾多,命吧!

引用:
原帖由 scottiehong 於 2020-9-20 09:57 AM 發表

我聽完佢呢句之後,突然如釋重負,作為朋友⋯乜野責任,義務都盡哂啦,仲有乜 ...
小市民的我 可恨的是
遲好多先識入來馬兄嘅帖
另一可恨係小錢錢有限

引用:
原帖由 小市民0009 於 2020-9-20 10:42 AM 發表

小市民的我 可恨的是
遲好多先識入來馬兄嘅帖
另一可恨係小錢錢有限
我都係,假若舊年今日見到馬兄的文章,一定一早入貨,但可惜在十月先知道有誠意推介買金的文章,知得太遲了

引用:

「作為朋友,乜野責任,義務都盡哂啦」
我以前成日同某老友講呢句
以前係佢過份關注我衍生產品買賣方向。而家到我勸佢暫時遠離衍生產品同股市,買金。
都秉承呢句

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-9-20 10:31 AM 發表

系本樓,個人也不停釋放美元 3000 之下不問價入貨的信息,就是這個意思,其實,即使到了 3000,我就回釋放 4500 的信息。不錯,信的人有,不信的,由字裏行間亦看出不少。個人壓力是沒有的,因我不是大師,也不是 Moon 姐,我祗是將我的睇法分享,都係果句,做得幾多得幾多,命吧! ...
當日勸老友買金儲金⋯歷歷在目⋯似問佢借錢⋯自此之後⋯唔再講金

食幾多著幾多⋯整定嘅

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]