• 瀏覽: 1,003,713
  • 回覆: 7,435
  • 追帖: 226
+1019
引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-9-16 12:22 AM 發表

叫蝦餃妹,聽個名以為係小店,酒店前台推介,行行吓想問人,點知就聽到有人大大聲問義務交通督導蝦餃妹喺邊。

有好幾間分店,我就去咗廣州賓館隔離間分店,成間大酒樓咁大,啲嘢唔錯。

11617019 ...
籠义燒飽😋

中文大學政治與行政學系高級講師蔡子強今天在《明報》發表文章,説「今年沒有接受大學Offer的DSE考生數目急升,情況讓人吃驚....幾間排名較前的大學,情況更為嚴重....」。蔡子強推論原來是過去一年逃犯條例、國安法接踵而至,讓香港「說不出未來」,所以特別是中產階段的家長,就送子女出國讀書,不接受本地大學的offer入學。

梁振英在facebook發帖反駁,先借「吃驚」兩字開始,說「象牙塔外的人對這情況不會吃驚,家長就是對 #陳健民這樣的中大教師、#段崇智這樣的中大校長、#吳傲雪這樣的中大同學,#葉芷琳這樣的港大學生會會長,避而遠之。明年,如果英國和美國疫情受控,不接受大學Offer的人會更多。」

CY最後提問: 「請問蔡子強講師,你知道在二號橋事件後,街市街坊給中大的花名嗎?」

引用:
原帖由 小市民0009 於 2020-9-15 18:15 發表
剛剛又睇過K兄嘅精彩回帖
係對版友談論到有關中國如何落後、軟實力如何不濟等等問題作出逐一解說反駁
分析得好深好廣

正如 @big3624 兄 話齋: 字字鏗鏘

大家一定要睇 ! ...
好小見K兄咁火

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2020-9-16 09:09 AM 發表

係啊,我哋都係大鄉里。
之前在深圳和廣州搭巴士,唔識嘟乘車碼,都比人鄙視過(自己阻住,然後以為周圍人目光,其實冇人出聲😅
我去年尾係廣州搭巴士我冇乘車碼,家人有,但耐咗冇用搵唔到問司機,佢索性叫我哋唔使俾,需然我哋係可以唔俾了,但我哋去到邊搭公車都會照俾車費。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-9-15 05:25 PM 發表

阿姐自己癌症家英哥又癌症但還是這樣強真係好硬正的,今年72歲有這樣體魄而且比同齡人去有活力得多,確實係老友記學習標準
亞姐啱啱73歲啦
亞姐係我學習對象

引用:
原帖由 bchan77 於 2020-9-15 07:15 PM 發表
過去一年,TVB在反修例期間成為被黑暴針對的對象,網上被人煽動搞佢哋的行為日益嚴重,甚至包括採用暴力行為。例如破壞發射站、煽動阻撓TVB新聞採訪工作、恐嚇商戶停止在TVB投放廣告、破壞TVB活動及滋擾藝人等。

TVB發覺廣告商被人起晒底,好整齊咁被排列出來,在網上社交平台大肆轉發。TVB搞的宣傳活動、藝人幾時喺邊度出席活動,事前全部俾人公開晒,仲有人針對發射站,叫人去破壞。TVB懷疑,係TV ...
煽動人破壞自己工作既公司
又叫人唔好俾生意佢做
呢啲人真係唔知咩心態

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-9-15 10:49 PM 發表
金毛肯定要退群!
金毛眼中又一個被中國收買既國際組織

引用:
原帖由 nldw 於 2020-9-16 01:29 AM 發表
今天華為芯片斷供,理論上最黑暗的一天,不過早幾天華為開發者大會,這兩句話看出他們的實力,不會向尾國低頭

https://consumer-img.huawei.com/content/dam/huawei-cbg-site/greate-china/cn/mkt/press/news/2020/huawei-announces-new-developer-technologies-capab ...
華為係職場上既正面教材
越打壓越強
心態已經嬴晒

引用:
原帖由 bchan77 於 2020-9-16 12:20 PM 發表
中文大學政治與行政學系高級講師蔡子強今天在《明報》發表文章,説「今年沒有接受大學Offer的DSE考生數目急升,情況讓人吃驚....幾間排名較前的大學,情況更為嚴重....」。蔡子強推論原來是過去一年逃犯條例、國安法接踵而至,讓香港「說不出未來」,所以特別是中產階段的家長,就送子女出國讀書,不接受本地大學的offer入學。

梁振英在facebook發帖反駁,先借「吃驚」兩字開始,說「象牙塔外的人對這情況不會吃驚,家長就是對 #陳健民這樣的中大教師、#段崇智這樣的中大校長、#吳傲雪這樣的中大同學,#葉芷琳這樣的港大學生會會長,避而遠之。明年,如果英國和美國疫情受控,不接受大學Offer的人會更多。」

CY最後提問: 「請問蔡子強講師,你知道在二號橋事件後,街市街坊給中大的花名嗎?」
.
仲有如葉嵐的學生

呢部係湖景邨(片中可能是湖碧/湖畔樓)入面部伊太利的Sabiem(Società Anonima Bolognese Industrie Elettromeccaniche)升降機,因為小時候成日去

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-9-16 09:03 AM 發表

大香里係咁㗎啦,堂弟都問我你以前未見過咩?香港冇㗎?
講真香港食肆咁擠迫
都好難容得下送餸機械人

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2020-9-16 12:37 PM 發表

煽動人破壞自己工作既公司
又叫人唔好俾生意佢做
呢啲人真係唔知咩心態
工賊、內奸、叛徒

他應該每天抄一次敬業與樂業

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-9-16 10:42 AM 發表
YC 就係咁!明明有地址,又係光明正大,依從法制扣押,卻要説甚麽秘密扣押
YC 語文能力水平之低不是一般的低
秘密得過呆灣? 唔講都唔知, 講咗先肯認, 咩人又唔知, 關咗去邊道都唔知, 呆版被證實嘅831屋企人朋友死晒無人肯出聲喎

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2020-9-16 10:49 AM 發表

馬生,我地系典型香港人眼中的典型五毛。😂😂😂
我地被牠們視為0.5、小粉紅

引用:
原帖由 柏垟 於 2020-9-16 11:44 AM 發表

共產黨:
佢冇講錯。中國台灣係中國的一部分。噉中國又真係第二喎。

國民黨:
中國大陸只是中華民國的淪陷區,仍然是中華民國的一部份。 對於敵後網絡發展情況,仍國家機密。 ...
民進黨:
禾大呆蛙藍波萬!!!!!!

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-9-16 10:36 AM 發表
這就是典型香港人!
如果掉返轉
有國內罪犯棄罪潛逃被香港警方捉到
國內叫交還罪犯
反對派有會點講呢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]