• 瀏覽: 1,004,346
  • 回覆: 7,435
  • 追帖: 226
+1019
引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-10-16 06:21 PM 發表

如果可以深圳管理,行內地法律,區內包含內地商住,內地人自由進出,港人要入境。
然後將香港嘅部分政府部門甚至總部搬上去(租借或買),香港都可以慳番好多土地。

聲明:我冇渴望過內地租地/借地(割地)俾香港,以上睇法或建議係基於假設事情發生下,我個覺得比較可行嘅方案 ...
深圳都唔夠地用,又唔可以填海,剩番舊改小產權,提升容積2-5倍,邊會有地比香港。香港人,諗多咗啦。

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-10-16 06:19 PM 發表

傻的!好地地的一國一制固有土地。為了香港宜班 PK 去裂土而治,不是吧!
咪就係囉,皇崗對出,咁大塊地唔同深圳連埋一齊發展,幾浪費啊,一個河套區,起碼住10萬人。

引用:
原帖由 gogofit 於 2020-10-16 11:26 PM 發表

大師推介過呢本書,圖書館剛借咗,唔錯
銀元時代生活史,在線閱讀

http://m.yuedu.163.com/source/0d ... tion=index&tab=

之前有個填珠海伶叮島做新市鎮嘅風,呢個或許可能性最接近
中央做個市鎮可以好快速2-3年有可能完成
反而明日大嶼唔知道需要多小年時間

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-10-16 08:54 PM 發表

法例係死嘅,人係生嘅。。。
問題亦唔係喲官腦殘,係利益問題。。。

現行的香港法例不是皇法,而且皇法都好多是因時代變遷而不斷修改唄。。。

其實有好多人話香港政府嘅官係廢柴,在下成日都問都講,佢哋咁廢點解你又做唔到佢嗰位嘅?

可以當官嘅由其是有權有勢嘅一定唔係廢,係利益問題扮傻,由其近一年多。。。

香港曾經有一個很強大的部門,那就(ICAC),自去年黑暴後,因政治原因使警廉分家各自為政, ...
香港的海盜法, 就是由一大批幾十年沒有更新的法律(或者是從"士頭婆"轉成"中華人民共和國"就算過度左)組成的...

一日不打破到法棍, 商人, 公務員/議員這個鐵三角, 叫甚麼都無用...

引用:
原帖由 Loving11 於 2020-10-16 10:47 PM 發表
泰國示威同香港一樣雨傘水炮,又Hunger Game上身

https://www.hk01.com/%E4%B8%96%E7%95%8C%E8%AA%AA/511332/%E6%B3%B0%E5%9C%8B%E7%A4%BA%E5%A8%81%E8%83%8C%E5%BE%8C-%E7%A6%81%E4%B8%8D%E7%B5%95%E7%9A%84-%E9%A3%A2%E9 ...
腥架波將會係個大坑,去旅遊染腥洲肺炎,條數好襟計!

引用:
原帖由 乾坤360 於 2020-10-16 07:21 PM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=5HMqxh1tssY&feature=youtu.be

睇下
很好看
謝分享🤩

分享一個天體奇景,比起歷年人類所面對的一切災難總和更令人震撼的景像。
內裡短片並非CG片。。。
https://card.weibo.com/article/m ... 45640?_wb_client_=1

引用:
原帖由 saichu38 於 2020-10-16 11:30 PM 發表

深圳都唔夠地用,又唔可以填海,剩番舊改小產權,提升容積2-5倍,邊會有地比香港。香港人,諗多咗啦。
其實你睇清楚內容就知我唔係指「香港城」概念。
不過,就算係香港政府上去租一個寫字樓,對深圳黎講都係蝕底,因為如果租作商業用途,業務上升都可以促進經濟發展,又可以收多啲利得稅,同埋直接聘用內地勞工,更何況係假設大量香港政府部門(即使香港方面技術上可以)遷入,對深圳嘅土地資源,從經濟效益睇都係浪費。(我知道如果開頭咁講大家都like)

同埋要再次聲明,我嘅睇法/建議唔係贊同向深圳租/借地,而係有人提出咗呢個不受歡迎另人生厭嘅建議(我個人都有呢種感受,但冇諗過要思考立場,會唔會發生對我而言冇所謂,坦白講我自己住公屋冇錢買香港私樓,有錢都只會番內地買,講清楚係唔想被誤會我有個人利益考慮)。
我嘅睇法或建議只係基於假設真係發生,僅僅係基於假設作討論。
雖然睇地圖都知深圳河沿岸都飽和。

近1年經常留意微博同觀察者網都知道呢個話題喺內地反彈好大,呢度版內都大反彈

引用:
原帖由 ckn929 於 2020-10-16 08:26 AM 發表

最好事後有片回味
想睇高清無碼嘅武統精華片段

又係笑死!同遊擊戰老祖宗講遊擊戰,不過,睇到灣灣的恐懼是有多大!

所謂民主選舉,政黨惡鬪,不就是一場戲。漁村有建制泛賊一枱麻雀,公開的互撕不就是戲子表演吧!

上帝之鷹 10/17
高嘉瑜和鄭麗文合影。高一副小鳥依人的樣子。
所謂藍綠,台上撕得再凶,不過是演戲罷了。 ​​​

過去我講好多好多次,光刻機係技術,唔係科學,即係話光刻機無乜理論基礎,祗要你慢慢做一定做到,問題係時間,這二天的新聞,看來中國已經攻克更微細的光刻機了。

項立剛 10/17
【光刻機可能面臨重大突破的前夜】10月14日,ASML首席財務官Roger Dassen對向中國出口光刻機的問題作出了表態。他表示,ASML可以從荷蘭向中國出口DUV(深紫外)光刻機,無需美國許可。
這周我聽說中科院已就光刻機重大突破向中央做了匯報,很快就聽到了ASML的表態。
技術干總有突破的機會,不干永遠不可能突破。面對芯片的壓力,尤其是光刻機,我們經常聽說光刻機有十幾萬個零件,那是做不出來的,這除了對技術不了解的網民,一些外企的下層員工也來秀,還有些人我相信是拿了錢的。這件事20年來,我看得多了,把技術那點事說得極神秘,高不可攀。其實,技術只要有決心,有錢,有市場,沒有什么技術神秘到不可突破。
我一直說傾銷才能壓制對手,封鎖就是給對手制造機會。越封鎖,越逼對手大投入,中國企業干出來了,什么不是白菜價?
我相信半年之內,美國也會開給華為供芯片,如果失去這個大市場,甚至培養出整個中國芯片產業,那就沒什么可以向中國出口的了。

還是那句,對泰國我極有信心,幾百年的利益小群,這些小子推不倒的,這不代表我反人民,而是這些黃C風之流的小子根本就不是為人民!

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-10-17 07:01 AM 發表
還是那句,對泰國我極有信心,幾百年的利益小群,這些小子推不倒的,這不代表我反人民,而是這些黃C風之流的小子根本就不是為人民!

11719269 11719270 ...
呢條痴瘋係害人精,去年同泰反對黨領袖會面,真係唔知有冇教路搞搞震。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]