• 瀏覽: 1,195
  • 回覆: 25
+6
共同社報道,日本警方在今年3月起,開始利用「人臉識別系統」,將犯罪現場等的監控鏡頭、與案件相關的社交網站等的臉部圖像,與過去被捕疑犯的圖片數據庫進行對比。 報道表示,現正利用有關系統,迅速確定面部特徵相似人士的姓名,以及犯罪記錄等信息,另外亦有意見憂慮警方的做法,可能導致侵犯私隱,或要求警方交代。日本警察廳表示,並非單憑臉部照片來確定疑犯的身份,將繼續透過偵察、鑑定活動、DNA及指紋對比等多方位搜查,在法律規定的範圍內,只會在調查案件中使用,與案件無關的臉部照片不會留下來。                ...

日本仔份奮起力追AI強國

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1549373-20200913.htm?spTabChangeable=0

抄襲中國大陸

茖後幾年了 .

香港手足,快啲過日本幫手扑爛啲cctv,支持日本手足保衛人權。

手足唔使驚,佢哋有案底根本入唔到日本境。

香港都應該快D搞人臉識別,拿拿林足哂D黑暴。
還香港和平穩定。

點解唔話侵犯私隱?

引用:
原帖由 superhenry2004 於 2020-9-13 07:04 PM 發表
點解唔話侵犯私隱?
因為日本仔根本就冇私隱

日韓都係全民監控最先進國家

有高科技可以幫助破案,點解唔用呀,呢樣嘢應該要大肆宣揚,等啲罪犯有所顧忌,從而減少罪案發生

侵犯私隱, 人權組織去左邊?

人權只是一個笑話。。。。

HK人連燈柱都鋸埋

日本一早應該加多啲鏡頭,唔係就唔會有咁多神隱事件

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-9-13 07:06 PM 發表
有高科技可以幫助破案,點解唔用呀,呢樣嘢應該要大肆宣揚,等啲罪犯有所顧忌,從而減少罪案發生
相信著黑3既都曾經犯過法,所以HK一街都係罪犯,不容破案高科技

附件

f1447391836600_01.jpg(870.77 KB)

f1447391836600_02.jpg(732.62 KB)

f1447391836600_03.jpg(899.16 KB)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]