• 瀏覽: 3,301
  • 回覆: 7
引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-13 05:32 PM 發表
港大學生會旗下校園電視便擅取港大官方fb的迎新短片,肆意改動字幕及圖片,公然透過抹黑誣衊,鼓吹對內地生的欺凌歧視。校方狠批此等惡意仇恨攻擊絕不容於港大,強調製作人需要道歉。校園電視及後「跪低」發聲明道歉及移除短片。

若在去年,學生會必會反擊「政治打壓、妨礙言論自由」。自從國安法訂立及快必因「煽動文字」被拘捕羈留,黑暴文宣已大大收斂。

孔子説「政寬則民慢,慢則糾之以猛」。不要以為儒家只講仁政做 ...
在香港國安法 協助分裂國家嘅金錢來往 度應該被禁止 所以我以前都有講 叫佢哋自己收學返會費 好似城大咁 保證唔會被攬炒 叫學生會 食自己

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-13 08:05 PM 發表
@GPR
非常同意,我是正常學生也不希望自動「被入會」。
非常贊同 而且 啲錢 唔知用喺邊條數七國咁亂
以前的大學生有自律 而家啲大學生係自慰

自由閪 唔收錢 做雞都話冇辦法 為咗錢 咁自由閪為咗乜嘢 諗唔通 可唔可以理解做 雞都不如 我唔清楚 正在考慮中

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-13 09:52 PM 發表

國家大事,惟賞與罰。賞當其勞,無功者自退;罰當其罪,爲惡者戒懼。
子不養父之過 教不嚴師之惰
呢啲喺 資本主義社會唔會work 因為父母已經被壓到冇時間去睇住自己啲細路 同時記住一句說話 富不過三代
好無奈

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-13 10:02 PM 發表

可以司法覆核呢啲「自動入會」嘅垃圾條例,嚴重違反基本法,人權法,肆意剝奪學生嘅選擇權利!
唔需要咁大陣仗 唔幫佢收學生會費 叫佢食自己 好似城大咁 己經ok 佢掟冇法定權力去收錢 只能夠靠學生自願捐款 呵呵 理由係 你畀唔到成盤數出嚟 唔同你講要cpa簽 淨係畀返你單據出嚟就得㗎喇 如果唔係 我冇可能過數畀你 唔該你自己叫人捐錢啦 呢排興眾籌嘛 但係唔好搞我

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-14 07:47 AM 發表

從中國倫理看,對子女的教育經營,才是最重大的資本投放,關係著最起碼二代人的幸福。
冇錯 但文革2.0 已經扭曲咗呢個關係 所以第二代父母好辛苦 懶嘅父母將會令自己啲仔女變成失敗者 以前係由外界輸入的正常人思維 而家外界的思維已經唔正常 讀緊小學已經講 我唔係中國人我係香港人 考完dse 讀唔到大學 要入ive 叫佢去做下 暑期工預備入行 結果係日日檻住條唔夠稱既女日日喺自己屋企瞓 而老豆阿媽都唔理 所以都唔明究竟發生乜嘢事

條路自己揀 仆街唔好喊

好似豬咁 生出嚟就唔關自己事 你老味配戴套喇 sorry侮辱咗啲豬

今日係全民檢測卡最後一日 之前第一日已經做咗檢測 而家心大心細 又想walk-in再做多次 唔知大家點睇 因為呢兩個星期已經搬過三次酒店 好懷念深圳嘅屋企