• 瀏覽: 3,312
  • 回覆: 46
引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-13 05:32 PM 發表
港大學生會旗下校園電視便擅取港大官方fb的迎新短片,肆意改動字幕及圖片,公然透過抹黑誣衊,鼓吹對內地生的欺凌歧視。校方狠批此等惡意仇恨攻擊絕不容於港大,強調製作人需要道歉。校園電視及後「跪低」發聲明道歉及移除短片。

若在去年,學生會必會反擊「政治打壓、妨礙言論自由」。自從國安法訂立及快必因「煽動文字」被拘捕羈留,黑暴文宣已大大收斂。

孔子説「政寬則民慢,慢則糾之以猛」。不要以為儒家只講仁政做 ...
賞罰分明是中國自古以來的教育中心思想,只賞不罰是上世紀末期西方的一個錯誤教育方法,西方經以發覺不妥而在修正之中,但香港就如獲至寶,照逢收又不修正,結果就造成今日的局面。

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-13 06:04 PM 發表
港大管理層好有問題, 長期縱容黃屍曱甴, 盤踞港大.
掛名學術自由,其實係咩都L吾洗理,做幾年校長,出夠糧未走囉,其他野關人忍事!腥港教育,殆矣!

引用:
原帖由 40342 於 2020-9-13 09:31 PM 發表

賞罰分明是中國自古以來的教育中心思想,只賞不罰是上世紀末期西方的一個錯誤教育方法,西方經以發覺不妥而在修正之中,但香港就如獲至寶,照逢收又不修正,結果就造成今日的局面。 ...
國家大事,惟賞與罰。賞當其勞,無功者自退;罰當其罪,爲惡者戒懼。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-13 06:09 PM 發表

又何止港大呢?慶倖氛圍在改變中,看港大校方這回出手猛且急便知了。
都係一堆“畏威不懷德”嘅刁民!

幾下手勢,未打先驚,香港刁民,就係要咁樣治!

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-13 08:05 PM 發表
@GPR
非常同意,我是正常學生也不希望自動「被入會」。
非常贊同 而且 啲錢 唔知用喺邊條數七國咁亂
以前的大學生有自律 而家啲大學生係自慰

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-13 08:05 PM 發表
@GPR
非常同意,我是正常學生也不希望自動「被入會」。
可以司法覆核呢啲「自動入會」嘅垃圾條例,嚴重違反基本法,人權法,肆意剝奪學生嘅選擇權利!

自由閪 唔收錢 做雞都話冇辦法 為咗錢 咁自由閪為咗乜嘢 諗唔通 可唔可以理解做 雞都不如 我唔清楚 正在考慮中

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-13 09:52 PM 發表

國家大事,惟賞與罰。賞當其勞,無功者自退;罰當其罪,爲惡者戒懼。
子不養父之過 教不嚴師之惰
呢啲喺 資本主義社會唔會work 因為父母已經被壓到冇時間去睇住自己啲細路 同時記住一句說話 富不過三代
好無奈

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-13 10:02 PM 發表

可以司法覆核呢啲「自動入會」嘅垃圾條例,嚴重違反基本法,人權法,肆意剝奪學生嘅選擇權利!
唔需要咁大陣仗 唔幫佢收學生會費 叫佢食自己 好似城大咁 己經ok 佢掟冇法定權力去收錢 只能夠靠學生自願捐款 呵呵 理由係 你畀唔到成盤數出嚟 唔同你講要cpa簽 淨係畀返你單據出嚟就得㗎喇 如果唔係 我冇可能過數畀你 唔該你自己叫人捐錢啦 呢排興眾籌嘛 但係唔好搞我

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-13 05:32 PM 發表
港大學生會旗下校園電視便擅取港大官方fb的迎新短片,肆意改動字幕及圖片,公然透過抹黑誣衊,鼓吹對內地生的欺凌歧視。校方狠批此等惡意仇恨攻擊絕不容於港大,強調製作人需要道歉。校園電視及後「跪低」發聲明道歉及移除短片。

若在去年,學生會必會反擊「政治打壓、妨礙言論自由」。自從國安法訂立及快必因「煽動文字」被拘捕羈留,黑暴文宣已大大收斂。

孔子説「政寬則民慢,慢則糾之以猛」。不要以為儒家只講仁政做 ...
可能校長同佢哋講:「信唔信第時你哋張cert印嘅係『Xiang Gang University』吖喇

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-9-13 06:03 PM 發表

今日, 黑暴應該對台灣死心.

呆灣毒菜, 借艇割禾.
港產棋子,
後路茫茫.

不過,呆灣人吃毒豬.毒菜子.
也一樣是美狗棋子.
當年菜子出黎反九其中就有廋肉精,今日呆民問:對岸有立法唔準進口豬肉含補品廋肉精,結果 契爺都把補品賣給呆海島,腫桶現在是既要除褲被人押,還要付費含高潮🤔🤔

引用:
原帖由 vvoy 於 2020-9-13 06:12 PM 發表

中大對
暴大學生會迎新信
無動於衷
段九係鬼🤔🤔

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2020-9-13 06:18 PM 發表
其實,深感憂慮
因為,埋在心內怨恨,才是最恐怖
世上愛很難,恨就容易好多🤔🤔

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-9-13 07:45 PM 發表
奸邪妖獸不是聲稱「無畏無懼」麼?既然無畏無懼,又為何要「跪低」?
只是口號,其實沒意思的,正如去問班腦殘,五大素球含什麼,無幾個答得出🤔🤔

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-13 08:03 PM 發表

從心理學看,天天食垃圾食物,你會無畏無懼,因為沒有馬上讓你生嚴重疾病。但若給你喝口毒藥,你肯定會有畏有懼了。

所以讓人民能清楚和及時知道作了甚麼因會有甚麼果,是非常重要的。 ...
每天上課老屍教授權利,義務放在夾萬裡,新生代都是自私自利多🤔🤔

鍵盤翻頁
左右