• 瀏覽: 3,308
  • 回覆: 46
引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-13 10:07 PM 發表

子不養父之過 教不嚴師之惰
呢啲喺 資本主義社會唔會work 因為父母已經被壓到冇時間去睇住自己啲細路 同時記住一句說話 富不過三代
好無奈
從中國倫理看,對子女的教育經營,才是最重大的資本投放,關係著最起碼二代人的幸福。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-13 05:32 PM 發表
港大學生會旗下校園電視便擅取港大官方fb的迎新短片,肆意改動字幕及圖片,公然透過抹黑誣衊,鼓吹對內地生的欺凌歧視。校方狠批此等惡意仇恨攻擊絕不容於港大,強調製作人需要道歉。校園電視及後「跪低」發聲明道歉及移除短片。

若在去年,學生會必會反擊「政治打壓、妨礙言論自由」。自從國安法訂立及快必因「煽動文字」被拘捕羈留,黑暴文宣已大大收斂。

孔子説「政寬則民慢,慢則糾之以猛」。不要以為儒家只講仁政做 ...
仆街大惡生就係要吊高企

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-13 06:07 PM 發表

這可不知道。不是有人於說過寕做英國人養的狗拉出來的一篤屎上的一隻蒼蠅,也不做中國人嗎?

再撞多幾次牆才會學乖的。
唔會醒架啦!由佢冚家富貴

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-14 07:47 AM 發表

從中國倫理看,對子女的教育經營,才是最重大的資本投放,關係著最起碼二代人的幸福。
冇錯 但文革2.0 已經扭曲咗呢個關係 所以第二代父母好辛苦 懶嘅父母將會令自己啲仔女變成失敗者 以前係由外界輸入的正常人思維 而家外界的思維已經唔正常 讀緊小學已經講 我唔係中國人我係香港人 考完dse 讀唔到大學 要入ive 叫佢去做下 暑期工預備入行 結果係日日檻住條唔夠稱既女日日喺自己屋企瞓 而老豆阿媽都唔理 所以都唔明究竟發生乜嘢事

條路自己揀 仆街唔好喊

好似豬咁 生出嚟就唔關自己事 你老味配戴套喇 sorry侮辱咗啲豬

今日係全民檢測卡最後一日 之前第一日已經做咗檢測 而家心大心細 又想walk-in再做多次 唔知大家點睇 因為呢兩個星期已經搬過三次酒店 好懷念深圳嘅屋企

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-14 09:25 AM 發表
今日係全民檢測卡最後一日 之前第一日已經做咗檢測 而家心大心細 又想walk-in再做多次 唔知大家點睇 因為呢兩個星期已經搬過三次酒店 好懷念深圳嘅屋企 ...
特首不是說過會重覆檢測案例可能是個別人士有實際需要可以理解。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-13 09:58 PM 發表

都係一堆“畏威不懷德”嘅刁民!

幾下手勢,未打先驚,香港刁民,就係要咁樣治!
唐太宗:“夷狄,禽獸也🙊🙉🙈,畏威而不懷德 。”

師兄好句

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-14 07:13 AM 發表

世上愛很難,恨就容易好多🤔🤔
人,心有不甘,
便被負面思維控制.

雖然.香港的事件被處理了.
但,部份教育工作者,
宗教人仕.
仍然心有不甘.

當然心有不甘, 是自作自受.

但遺傳仇恨,
分化,
愚蠢,…

可真悲哀.

我自已有兩個囝.
家庭教育十分重要:
心有筆金 (知識和財富)
vs 心有不甘, 來得有意義.

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-9-14 09:46 AM 發表

人,心有不甘,
便被負面思維控制.

但,部份教育工作者,
宗教人仕.
仍然心有不甘.

但遺傳仇恨,
分化,
愚蠢,…

可真悲哀.

我自已有兩個囝.
家庭教育十分重要:
vs 心有不甘, 來得有意義. ...
跟新冠病毒一樣是消滅不了,會侍機再發。我們只能學會與之共存,做好防疫工作,等它再發時控制在可忍受信度。

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-9-14 09:46 AM 發表

人,心有不甘,
便被負面思維控制.

但,部份教育工作者,
宗教人仕.
仍然心有不甘.

但遺傳仇恨,
分化,
愚蠢,…

可真悲哀.

我自已有兩個囝.
家庭教育十分重要:
vs 心有不甘, 來得有意義. ...
教育很重要,特別係學校被黃老屍洗腦🤔🤔

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-13 05:32 PM 發表
港大學生會旗下校園電視便擅取港大官方fb的迎新短片,肆意改動字幕及圖片,公然透過抹黑誣衊,鼓吹對內地生的欺凌歧視。校方狠批此等惡意仇恨攻擊絕不容於港大,強調製作人需要道歉。校園電視及後「跪低」發聲明道歉及移除短片。

若在去年,學生會必會反擊「政治打壓、妨礙言論自由」。自從國安法訂立及快必因「煽動文字」被拘捕羈留,黑暴文宣已大大收斂。

孔子説「政寬則民慢,慢則糾之以猛」。不要以為儒家只講仁政做 ...
現屆港大學生會長葉芷琳係一個正宗港獨婆娘,選得佢出黎做會長,就證明港大有部份人係深獨.

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2020-9-14 11:10 AM 發表

現屆港大學生會長葉芷琳係一個正宗港獨婆娘,選得佢出黎做會長,就證明港大有部份人係深獨.
投票率只有 25.66%

引用:
原帖由 vvoy 於 2020-9-14 11:24 AM 發表

投票率只有 25.66%

明事理嘅人當然知道乜事,但呢個港大學生會因此就攞住港大嘅旗到處招謠撞騙.

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2020-9-14 11:10 AM 發表

祝她好運。這幾年已有多少個會長陣亡了?周永康、馮慈恩、孫曉楠。
尤其國安法訂立后,當議員、會長是高危職業,企得太前會觸法,企得太后畀手足插。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]