• 瀏覽: 2,972
  • 回覆: 46
疫情仍未消退,有待疫苗打救。由香港大學醫學院微生物學系研發的鼻噴式疫苗,已獲政府資助二千萬元研發,將展開三期臨床實驗,預計在港招募一百名身體健康、年齡不太大的志願者參與。政府專家顧問、香港大學微生物學系講座教授袁國勇指出,首期臨床實驗能於十一月開始,估計最快要等一年才能使用疫苗。

袁國勇昨在電台節目稱,由於本港沒有研發疫苗的設施,必須與內地合作,內地藥廠先安排一直有合作的大學,做疫苗研發臨床實驗是可以理解,因此,香港的臨床實驗開展會較遲。他又說,現正研發的疫苗只是用一部分病毒刺激免疫系統,鼻噴式如小兒麻痹症的疫苗般,不是使用注射式,希望防禦能力較好。

袁國勇:疫苗出事不罕見

至於英國藥廠阿斯利康(AstraZeneca)與牛津大學研發的新冠病毒疫苗,有志願者接受注射後疑出現嚴重不良反應,要暫停全球臨床試驗。袁國勇形容情況並不罕見,但仍需小心,不會因而對疫苗失去信心,政府會待各國疫苗有第三期臨床試驗報告,才決定購買某一種疫苗,因此,不會影響採購進度。

袁續稱,新冠病毒疫苗在人類歷史從來未有過,故不知道副作用如何,要等到過萬人參與的第三期試驗才出現,因此,需要先暫停臨床試驗是較穩陣的決定,並交由獨立委員會研究志願者出現橫貫性脊髓炎的原因,是否與疫苗有關係。

相關藥廠正加快審查事件

阿斯利康藥廠昨發聲明,藥廠自願暫停疫苗接種試驗屬常規程序,在其中一項測試中出現單一潛在無法解釋的疾病時,都必須核查,以確保測試真確性。阿斯利康正加快審查事件,盡量減低對測試時間的影響。其行政總裁索里奧特表示,今次事件由獨立專家委員會評估,藥廠將於委員會指導下了解何時重啟實驗。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200911/00176_017.html

其實政府可以考慮,
出一大筆錢資助購買內地既研發疫苗設施

如果幾年要打一次, 呢款係方便既...
希望大學走回正軌做返D有建設性既事...

總之一定唔會用中國嗰啲

中國啲野信唔過

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-9-13 12:48 AM 發表
如果幾個, 幾年要打一次, 呢款係方便既...
希望大學走回正軌做返D有建設性既事...
吾係間間大學都放縱學生去發瘋搞破壞

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-9-13 12:48 AM 發表
總之一定唔會用中國嗰啲

中國啲野信唔過
點解你咁講, 中國某 D 設備先進我地香港好多

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-9-13 12:48 AM 發表
總之一定唔會用中國嗰啲

中國啲野信唔過
反中白痴仲係香港而唔係去英美, 就知中國好...

噴噴D甲由先

曱甴勇

引用:
總之一定唔會用中國嗰啲

中國啲野信唔過
咁你千祈唔好用
因為呢一隻都係同內地合作

引用:
原帖由 sables1 於 2020-9-13 12:53 AM 發表

佢話最快一年 到時再拖 袁垃圾講既野你都信
其實都無話信唔信, 我只係覺得多樣選擇係對所有人都係好事, 而呢隻又有佢優點...

引用:
總之一定唔會用中國嗰啲

中國啲野信唔過
你係港獨份子?
而且香港製造即中國製造,侵侵講過㗎。

引用:
總之一定唔會用中國嗰啲

中國啲野信唔過
但窮L只可以用免費嘢

「預計在港招募一百名身體健康」

嘩~揾100個
呃左政府2000萬硏究費,然後做一個只有100人的大...型測試
英國用左30000人測試,先揾到幾個出事,你用100人都好穏陣吓喎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]