• 瀏覽: 903
  • 回覆: 18
【明報專訊】12名港人涉潛逃出境被扣押深圳,多人被看守所宣稱已委託「指派律師」。有受家屬委託的內地律師透露,昨早被國保人員要求「一定要退出本案代理」,否則有可能嚴重影響律師執業生涯,亦要求他不可再接受採訪。該律師引述國保人員稱,此案件十分敏感,「涉及港版國安法」,暗指該批港人在港可能涉國安法。不過,該律師的當事人未曾因港區國安法被捕。有了解香港與內地刑事通報機制的人表示,即使相關者涉港區國安法,按規要先處理觸犯的內地罪行。

根本這些案應該由中共指定律師去做,其他的行埋一邊。

新聞來源連結:
https://m.mingpao.com/pns/港聞/article/20200912/s00002/1599848802806/國保警告「嚴重影響執業生涯」-潛逃案被告律師遭勸退

問問黃絲黑衣支唔支持逃犯條例

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-9-12 01:30 PM 發表
【明報專訊】12名港人涉潛逃出境被扣押深圳,多人被看守所宣稱已委託「指派律師」。有受家屬委託的內地律師透露,昨早被國保人員要求「一定要退出本案代理」,否則有可能嚴重影響律師執業生涯,亦要求他不可再接受採訪。該律師引述國保人員稱,此案件十分敏感,「涉及港版國安法」,暗指該批港人在港可能涉國安法。不過,該律師的當事人未曾因港區國安法被捕。有了解香港與內地刑事通報機制的人表示,即使相關者涉港區國安法,按 ...
律師應該冇乜角色

音工豬

引用:
原帖由 mansek 於 2020-9-12 02:05 PM 發表

律師應該冇乜角色
係客面前講到識飛🤔🤔

呢班港獨分子玩到咁大、落左係中國手有咁易放手?後面果班重唔肯收手、到時亦唔到港府去理到、

唔係無辦法既, 泛民立即吹雞搞200萬曱甴遊街要求移交逃犯條例合法, 咪可以救番佢d曱甴law

引用:
原帖由 ax7ax 於 2020-9-12 02:01 PM 發表
問問黃絲黑衣支唔支持逃犯條例
五大掃球,缺一不可

內地律師邊敢接,除非有人博拉就接

因需要十年時間搜証,拘留十年後再審

引用:
原帖由 chichunlo 於 2020-9-12 02:40 PM 發表
呢班港獨分子玩到咁大、落左係中國手有咁易放手?後面果班重唔肯收手、到時亦唔到港府去理到、
因為關係到尾國供應軍火作戰爭用途,所以需要十年時間搜証,拘留十年後再審

引用:
原帖由 SOHEUNG 於 2020-9-12 02:40 PM 發表
唔係無辦法既, 泛民立即吹雞搞200萬曱甴遊街要求移交逃犯條例合法, 咪可以救番佢d曱甴law
又係喎,曱甴話齋靠人多就咩都得㗎啦~

美國對等操作,律師就係FBl。。

人生好L精彩

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]