• 瀏覽: 24,791
  • 回覆: 257
  • 追帖: 1
+21
仲有紫光呢,自己夠用就得啦

引用:
原帖由 得閒看看 於 2020-9-12 02:39 PM 發表

用「後來居上」嚟形容中國?應該係東山復出,畢竟中國最先進嘅朝代老美都未立國!
又唔好咁講,係落後於人便要認,正所謂學無先後,達者為師

引用:
原帖由 mrredred 於 2020-9-12 02:55 PM 發表
States, europe , japan etc.
For mostly high end technology still can beat prc lol
日本歐洲都冇14納米喇。

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-9-12 01:40 PM 發表

中國連起樓都未起得好

學咩人講高科技

張圖點解係大陸?唔可以係香港,台灣

引用:
原帖由 mrredred 於 2020-9-12 02:51 PM 發表

Even RENESAS is better much haha
鳩噏小陣啦,瑞殺得廿幾納米。
日本連FPGA都未有啊。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-9-12 02:58 PM 發表

日本歐洲都冇14納米喇。
Haha but they got top raw materials, technical, machine etc.for produce it lol

講出實情好事呀,唔L得就係唔L得,傾全力又如何,咪玻璃心啦,放下身段求仁得仁啦

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-9-12 03:00 PM 發表

鳩噏小陣啦,瑞殺得廿幾納米。
日本連FPGA都未有啊。
Well , it depends on which application and market then lol

幾十年前中國重落後呀,幾十年後中國進步得好快,今天不畏懼大步同前,前景係打拼出來的,愚強越強,中國加油

毒果睇壞人,壞人睇毒果!

引用:
原帖由 虎影俠 於 2020-9-12 01:46 PM 發表
其實華為都知中芯國際做唔到7nm 唔係點會主動去研究雲手機。。。其實用小小腦都知
有咩分別,云算唔係用舊云咁天真

引用:
原帖由 mrredred 於 2020-9-12 03:01 PM 發表

Haha but they got top raw materials, technical, machine etc.for produce it lol
SoC設計冇
納米製程又未好過中蕊。
行開啦。

咁多技術之中,化工對中國嚟講係,最冇難度嘅。祇不過係你肯賣我就肯買費事搞嗻。

嬲死你

落後於人唔緊要,最緊要有鬥心,永不言敗。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]