• 瀏覽: 24,792
  • 回覆: 257
  • 追帖: 1
+21
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-9-12 01:40 PM 發表

中國連起樓都未起得好

學咩人講高科技

可能係 Design 嚟呢

引用:
原帖由 虎影俠 於 2020-9-12 01:46 PM 發表
其實華為都知中芯國際做唔到7nm 唔係點會主動去研究雲手機。。。其實用小小腦都知
中芯做到7nm
不過基本上FinFET都係美國技術
3納米以下的GAAFET 又係美國技術
不過人地會唔會傻到比你用 比你威脅佢?

都係要40納米慢慢涯
不過中國高端芯片,之前睇文章,連化學材料都係歐美供貨

全部都自主研發好L唔得閒。。。

美國吧鋪賭得太大。完全冇考慮過如果中國真係可以自己做到晶片,美國科技企業就會玩完。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-9-12 01:46 PM 發表

你看嘢太片面喇,好嘅建設你就唔講,專找的不好的地方放大嚟講,在你眼中,中國一無是處,根本無討論空間,你繼續發掘中國啲衰嘢啦,唔阻你喇 ...
好小事姐,好過美國連基建都冇

有距離 要克服

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-9-12 10:10 AM 發表
美中科技戰,除了電訊設備製造商華為所生產的智慧手機,因為美國的晶片禁令而面臨無以為繼的困境,其他電腦及手機設備也受到影響。據彭博報導,中國最大快閃記憶體晶片製造商長江儲存坦承,很難找到可以替代美國晶片製造設備的方法,這顯示美國進一步限制對中國的技術輸出,對中國半導體產業造成嚴...

https://tw.appledaily.com/resizer/WtYrIf46aZTXk-FHKKX-GYy ...
垃圾果報導

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-9-12 02:10 PM 發表

中芯做到7nm
不過基本上FinFET都係美國技術
3納米以下的GAAFET 又係美國技術
不過人地會唔會傻到比你用 比你威脅佢?

都係要40納米慢慢涯
不過中國高端芯片,之前睇文章,連化學材料都係歐美供貨

全部都自主研發好L唔得閒。。。 ...
7nm未做到架 都係講緊研究緊

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-12 10:31 AM 發表
毒果又搵個理由, 嚟幫老美奶屎眼.
狗就是喜歡屎🤔🤔

引用:
原帖由 mansek 於 12-9-2020 13:56 發表

你使撚理啲臭閪講啲咩,佢地除咗呃post做打手之外就識條撚

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-9-12 01:46 PM 發表

你看嘢太片面喇,好嘅建設你就唔講,專找的不好的地方放大嚟講,在你眼中,中國一無是處,根本無討論空間,你繼續發掘中國啲衰嘢啦,唔阻你喇 ...
佢咪係劣質產品囉🤔🤔

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-9-12 11:43 AM 發表
落後於人唔緊要,最緊要有鬥心,後來居上並非無可能,不勞而獲的東西不可取,靠自己努力得來的至為寶貴,最後一句,中國加油
用「後來居上」嚟形容中國?應該係東山復出,畢竟中國最先進嘅朝代老美都未立國!

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-9-12 01:40 PM 發表

中國連起樓都未起得好

學咩人講高科技

新聞剛報阿特蘭大興建中停車場倒塌!

引用:

中國連起樓都未起得好

學咩人講高科技

想找這樣的圖片,外國隨便搜搜都一大把。

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-9-12 10:10 AM 發表
美中科技戰,除了電訊設備製造商華為所生產的智慧手機,因為美國的晶片禁令而面臨無以為繼的困境,其他電腦及手機設備也受到影響。據彭博報導,中國最大快閃記憶體晶片製造商長江儲存坦承,很難找到可以替代美國晶片製造設備的方法,這顯示美國進一步限制對中國的技術輸出,對中國半導體產業造成嚴...

https://tw.appledaily.com/resizer/WtYrIf46aZTXk-FHKKX-GYy ...
又輸

引用:
原帖由 H-KBoy 於 2020-9-12 02:43 PM 發表

想找這樣的圖片,外國隨便搜搜都一大把。
對,不可輸給外國

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]