• 瀏覽: 7,650
  • 回覆: 80
+5
引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-16 08:44 PM 發表

你睇吓易經先啦GG為GG
咩係“擺脫”,“引力”,“量子”你都不甚了了
又點睇得到張圖嘅奧妙
1開口已知咩水平
都唔使再講西醫宇宙粒子果啲
你當鴛鴦炒飯算啦 : ...
你連自已用果張圖出處都唔知,講乜七,下次分分鐘人地用photoshop 執出黎你當係寶
完全唔講科學方法,唔該叫玄學
科學方法幾百年競爭下將玄學完全壓倒淘汰,主要原因都係玄學係吸引你呢D 又唔識又要扮野既戇鳩仔,旁門左道都嫌辛苦,作得就作,自然劣幣驅逐良幣

你呢D 戇鳩仔有種去各大學挑下機,睇死你唔敢,到死都係鍵盤戰士

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-12 08:44 AM 發表
我不知道大家有沒有這種感覺,就現在越來越多人反對/不相信科學,其中中箭最多的可算是NBA球星凱利歐文(Kevin Irving)的「地平說」。或者小弟先自報立場吧..小弟其實明白一些「反對科學」的理由(不然我也不會寫這一篇吧),當然大體上我不會反對基本的科學理論,你們大可以稱我為「騎場派」。

對於人們越來越多人反對科學,甚至反對其他統計、研究的第一理由,小弟肯定最大原因是就是政治。就拿現時的 ...
人們相信的永遠一切皆是“利益”,科學證實又如何?美國人無儲蓄,社會停罷,唔返工,手停即口停。印度巴西歐洲更不用講。
以上皆高度資本主義結構下社會,任何基層公民的生命永遠不及社會上流資本。
科學已經在這疫情下,沒有價值。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-19 09:38 AM 發表

偏偏西醫,宇宙,粒子理論
高度發展後竟然趨近中國古代智慧
你點面對呢個事實?
spooky action,班愚蠢地球人仲喺度multiverse, 個rabbit hole係咩根本睇唔穿
本科生又點分科學玄學定係哲學? ...
科學一定係用科學方法
你所謂趨近,根本係搞笑
你果D 妄想,根本就係唔識唔肯學又要扮野既最佳證明

都係果句,你搵張圖出黎,連佢出處都唔知,你又知唔係PS做出黎?
果然黃人都係咁戇鳩

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]