• 瀏覽: 7,711
  • 回覆: 80
+5
引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-14 10:33 AM 發表

樓上講擺脫重力咪白痴仔囉
我同意你呀
而家似係我批死你多啲喎
貼人篇嘢出嚟確係講唔出有咩用

我篇野係你上面張圖既出處,我貼埋出處問你有乜用,你唔敢答?
https://advances.sciencemag.org/content/5/7/eaaw2563
成篇係度,你唔係抄左人地張圖都唔知掛?
仲講乜野科學局,你呢D 七頭行為咪就係你口中既科學局,無視人地研究結果扭曲人地研究既原意為自己立場服務
戇鳩仔一世都係戇鳩仔,明明自己乜春都唔識,偏偏又懶醒,係都要貼張圖出黎扮野,比人篤爆左係度左閃右避

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-14 08:12 AM 發表

我明你講既野 , 但現實係咪只有你講既問題??? 唔係 ...

因為政治滲入學術太深 , E+講謬論既其實好多 , 係有正式職位既研究員 ...
特朗普政府就有一批 , 仲有香港果批 "案底會令你人生更精彩" 既律師 ,
問題唔係單單黃毛唔讀書 , 而係整個專業研究本身 , 都出現左立場化既問題

我都你所講果種問題 , 因為明顯仲有得救 , 但E+跟本變左成部野都立場化 ,
...
特朗普政府D大話係非常低層次,佢係同所有學者唱反調
律師嘛,根本唔係學者,同埋真係熟行既,都知法庭上大狀吹乜都可以當佢無到,法庭要講既係證據鏈

專業研究有偏向唔出奇,但係一般都係講出事實既一部份,睇多幾篇咪全面
論文造假,好少會昆到真正既學者,真係有用既實驗論文好快就會有人重複,個個都做唔到仲唔知乜事咩
只要一般人承認自己無知,唔好諗住食快餐,唔可能比幾個假學者昆到,更加唔可能比傻侵之流昆到

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-14 10:33 AM 發表

樓上講擺脫重力咪白痴仔囉
我同意你呀
而家似係我批死你多啲喎
貼人篇嘢出嚟確係講唔出有咩用
係邊條茂利話科學唔會否定自由架?
你有無擺脫重力既自由呀?快D去IFC 天台試下啦。
唔試正衰仔。你明明相信科學無否定你擺脫重力既自由架,點解要縮沙呀?
你呢D 戇鳩仔拉科學黎做擋箭牌,懶係高深咁,偏偏邏輯狗屁不通,我用緊反證法呀你唔識呀?

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-12 12:22 PM 發表

事實有三種,
一是客觀事實,如地心吸力,你信與不信都不影響它的真實存在。
二是主觀認知的事實,如你認為你身體出毛病。就算你通過所有醫療檢查無礙,只要你仍認為你身體不適,「我身體出毛病」已是你主觀認知的事實。
三是互為主體的事實intersubjective ,如831太子站死人事件。有否死人發生不是重點,只要黃人間都相信它發生過,831事件便是黃人間互為主體的事實。

所以這個民調不是問「三 ...

引用:
原帖由 kw_lam 於 2020-9-12 02:24 PM 發表
人們主觀相信的事實,是很難推翻,真相亦幫不了忙,反而人云亦云,社交媒體上多人說就能改變人們的看法,這是現今資訊時代的普遍現象,始終謊言講上千遍便成為真理,是恆久不變定律 ...
good analysis

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-15 08:42 AM 發表

你嘅邏輯就係你信手拈來就係你識人地唔敢
事實係你自己都講唔出貼嚟想表達咩
俾我講中
我問你張圖想表達乜野,唔係我無啦啦拎出黎啦七頭。
你唔敢應你一開始就唔好貼,唔好貼左出黎扮係人地拎出黎。
扮晒野咁無用架

我同你講個實驗,你會明先奇啦七頭。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-15 08:46 AM 發表

係你自己連“擺脫”,“重力”,“量子”係乜都未講到喺度空叫大人地
仲話唔係想借此政治利用宣傳反自由?
你既然智力有限的話
用個小學雞既講法,你話科學不會提出限制自由既理論?點解科學會講你會被重力強行拉落地架,自由呢?

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-15 08:38 AM 發表

樓上開題以降就不斷講科學統計唔完整搵笨
說穿了就是叫蟻民只信官方版本
信唔信官方版本係一回事
信你班戇鳩仔係另一回事
唔信政府不等於要出街搞搞震
你呢D 戇鳩仔信埋D 戇鳩理論先會
呀係,唔記得左你唔敢出去,只敢做冷氣軍師添,手足叫晒救命話全世界要去救,你都大條道理鳩縮
問題係你當手足係契弟,你手足會點報答你呢?

時間會證明一切,侵侵前兩日先話開槍射警察既契弟係畜牲,點呀,塊臉痛唔痛?

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-12 09:33 AM 發表
【節錄:別想那支大象】

有統計及科學支持的真相必叫我們自由(瞭解事實真相後,不再受迷惑,我們便思想自由了),這是
迷思。

如果你希望人們接受真相,就必須讓真相吻合人們的思想框架。如果事實不符合框架,那麼留下來的是框架,真相卻彈開了。例如伊拉克戰爭,你說“總統發動這場戰爭時撒謊了”,這的確指出了真相,但許多人對它熟視無睹。全國仍有數量龐大的民衆相信,“9&mi ...
似乎你堅料過樓主喎。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]