• 瀏覽: 7,708
  • 回覆: 80
+5
引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-9-16 01:50 PM 發表

似乎你堅料過樓主喎。
不敢不敢,而且這是節錄一本書,那是專門針對美國兩黨黨鬥,如何構建思想框架爭取話語權、爭取人民支持,那可不是我原創的

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-16 11:21 AM 發表

我幾時有話科學不會提出限制自由既理論?
我1直都係講政治
我係指出你地出帖嘅political overtone
係有半桶水老羞成怒走去叫人跳樓當拗贏人 ...
七左就唔好扮啦。
你口中既科學根本就係隨你立場改變。
我係半桶水無錯,呢個世界邊個唔係? 你真係以為專家乜都識呀?
但我半桶水得黎真係識你唔識又要扮識既野,你一滴水都無
真正識得科學既人永遠都唔會扮晒野,拎張圖出黎大人,點知會唔會比內行人笑架?

對你班戇鳩仔,根本無道理好講
話乜野科學不會限制自由,挑,樓都唔敢跳,笑撚死
科學就係同你講,呢個世界無你幻想中咁美好咁簡單,你死蠢到根本唔知自己做既野等於跳緊樓
人地講科學,你講立場,你等住戇鳩死啦

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-16 11:18 AM 發表

首先你認咗你貼埋啲嘢冇用先啦
我拎出嚟,其實樓上都有人提過吓
近年科學自我推翻糾正
你地仲講呢地平論說事,其實人地更似只係1種文化
但例如西醫,宇宙/粒子
都越嚟越印證中國理論哲學
反而係你地而家想學以前教庭打壓伽利略哥伯尼
...
中國理論哲學,最常用係科學既,就只有一句
知之為知之,不知為不知,是知也
你連張圖代表乜,實驗做緊乜都唔知,講乜野印證中國理論哲學?
科學同玄學完全無關係,點樣自我糾正,都唔可能咁樣放張大極圖出黎做對比。完全不符科學方法。
你等於話千年蟲可以靠食藥

你呢D戇鳩理論,正正係證明你係不學無術,但求速食,不肯下苦功既白痴仔
其實你速食左都算了,自己打下飛機無所謂,反正死蠢係你自由,想拎你套白痴理論出黎演野,人地就有自由恥笑你
你好意思講哥伯尼,知道哥伯尼挑戰既正正係你呢班唔用腦既仆街嗎?
怪唔之得係黃人,真係黃營通病
唔順氣呀,香港三四間大學都有物理系,咁多個講師教授,逐個send email 去問,睇下人地點覆你?

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-12 08:44 AM 發表
我不知道大家有沒有這種感覺,就現在越來越多人反對/不相信科學,其中中箭最多的可算是NBA球星凱利歐文(Kevin Irving)的「地平說」。或者小弟先自報立場吧..小弟其實明白一些「反對科學」的理由(不然我也不會寫這一篇吧),當然大體上我不會反對基本的科學理論,你們大可以稱我為「騎場派」。

對於人們越來越多人反對科學,甚至反對其他統計、研究的第一理由,小弟肯定最大原因是就是政治。就拿現時的 ...
Lies
Lies
Statistics

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-12 08:44 AM 發表
我不知道大家有沒有這種感覺,就現在越來越多人反對/不相信科學,其中中箭最多的可算是NBA球星凱利歐文(Kevin Irving)的「地平說」。或者小弟先自報立場吧..小弟其實明白一些「反對科學」的理由(不然我也不會寫這一篇吧),當然大體上我不會反對基本的科學理論,你們大可以稱我為「騎場派」。

對於人們越來越多人反對科學,甚至反對其他統計、研究的第一理由,小弟肯定最大原因是就是政治。就拿現時的 ...
因為世界出現咗一個前所未有嘅反科學強人領導:特朗普。

獨裁係藍絲一言堂, 民主自由係黃絲一言堂

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2020-9-18 06:26 PM 發表

淫生上致天文下至地理,無所不識😎
戇鳩仔係物以類聚. 佢返登登就掂晒.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]