• 瀏覽: 6,610
  • 回覆: 80
引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-12 04:51 PM 發表

你地啲胡亂比劃低級討論仲喺度獻醜

https://image.freepik.com/free-vector/yin-yang-ic ...
呢兩張圖完全顯示你係實際上乜撚都唔識既戇鳩仔。

唔順氣呀?寫條式出黎望下啦。

熱賣及精選
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-12 05:07 PM 發表

呢兩張圖完全顯示你係實際上乜撚都唔識既戇鳩仔。

唔順氣呀?寫條式出黎望下啦。
睇唔明兩張圖以為望住條式嘅先係真on9

引用:
原帖由 vvoy 於 2020-9-12 09:13 AM 發表

今天的新聞 :
這些調查
可信嗎 ?

調查:63%人反對「無三權分立」說法
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200912/00176_029.html
香港民意研究所於本周進行民意調查,訪問了一萬二千多人,
當中有一萬零六百多人為民主派支持者,
九百九十多人非民主派支持者。.... ...
九百九十多人非民主派支持者。....
=====================================
其實睇到個數據 , 都唔駛講野拉

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-12 20:16 發表

九百九十多人非民主派支持者。....
=====================================
其實睇到個數據 , 都唔駛講野拉
數據顯示是客觀情況,如何判斷代表事實?統計學?
試下去賭場就知堅定流

閒話一句…般若定實相
引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-12 06:13 PM 發表

睇唔明兩張圖以為望住條式嘅先係真on9
係你班茂利拿住兩張圖打晒飛機以為自己好醒
事實上門都未入,張圖講乜都唔知
不過都係黃撚通病
自然科學基於邏輯推導,無條式你推導條撚,寫唔出條式乜都係假
唔好話我批死你,就算有條式,求其抽個符號出黎你都唔識睇
無啦啦將太極圖同量子糾纏拉埋,量子係乜你都唔撚知啦

人地份paper 有條好基礎既公式,你不如解釋下啦,你用人地既實驗結果打飛機唔會唔識卦?

解釋唔到係乜野黎唔好出黎獻世

其實你搵第二樣打飛機我都唔熟,偏偏搵呢樣我真係識,以前叫做讀過下
根本無乜野好打飛機,學識左又唔係識飛
係你班茂利以為扮到識呢D好醒
話你地係井底之蛙一D都無錯

統計學唔信好過信
除非你真係入左門,當然,唔洗精通

中學課程既平均,中位數,眾數,就算真係學識左,都一樣會比人昆,何況一般人學三四成就算數。
起碼要學通埋分佈同相關性,先唔會比統計結果昆到
仲有一樣,統計學係唔會反映因果關係,有時都會比人倒果為因

引用:
原帖由 kw_lam 於 2020-9-12 02:24 PM 發表

人們主觀相信的事實,是很難推翻,真相亦幫不了忙,反而人云亦云,社交媒體上多人說就能改變人們的看法,這是現今資訊時代的普遍現象,始終謊言講上千遍便成為真理,是恆久不變定律 ...
黃人質素差劣所致!

某日有幾首外太空船到了地球, 分別寫了報句:
1號 太空船降落在沙漠地區, 就報告地球全是沙漠....冇山冇水冇人......
2號 太空船降落在海洋地區, 就報告地球全是水....冇山冇沙冇人冇空氣......

做人如此片面, 只睇自己想睇的野......眼光只會更短小

回覆 引用 TOP

因為有facebook

回覆 引用 TOP

群眾是可以接近100%反智的,正如呆蛙

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @海東青 於 2020-9-12 08:36 PM 發表

數據顯示是客觀情況,如何判斷代表事實?統計學?
試下去賭場就知堅定流
佢剩係個抽樣比例己經唔公平 , 咁結論又點可能公平???

回覆 引用 TOP

我唔係科學家,但我對科學理解係大膽假設小心求證,就算過往一些大理論如「相對論」「進化論」到現在都在不斷求證,不斷受質疑,科學理論就要千錘百鍊,才可以越辯越明,當時代不斷進步,這些理論隨時被新理論推翻,科學就是不斷探索,不可固步自封停頓不前,所以不需驚訝舊理論推翻已不信科學,其實係科學一個過程,推翻舊有理論證明科學在進步當中,有新理論建立才能推翻舊有理論。
這是本人才疏學淺的理解

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-12 08:44 AM 發表

我不知道大家有沒有這種感覺,就現在越來越多人反對/不相信科學,其中中箭最多的可算是NBA球星凱利歐文(Kevin Irving)的「地平說」。或者小弟先自報立場吧..小弟其實明白一些「反對科學」的理由(不然我也不會寫這一篇吧),當然大體上我不會反對基本的科學理論,你們大可以稱我為「騎場派」。

對於人們越來越多人反對科學,甚至反對其他統計、研究的第一理由,小弟肯定最大原因是就是政治。就拿現時的 ...
你說的是Kyrie Irving吧,
基本上如果騙局可以賺到錢,
企業們甚至國家們都會把騙局包裝得很科學。

正如,冬蟲夏草軟黃金一樣吹很大吹得很科學,
只要這個騙局能產生利潤這些偽科學遊戲就一直存在
http://china.caixin.com/2016-04-12/100930939.html

在網路充滿屁民的時代,高層次的真相反而引來無數漫罵,
老實說他們根本就不懂什麼科不科學的,
你問他們有花過幾多時間搞研究知識呢

他們也只是朝9晚5的基層的屁民,時間只容許他們道聽途說跟隨主流聲音,
難聽點就是根本沒有科學頭腦卻要不懂裝懂,只敢做懦夫人云亦云就算,
反正就是屁民,根本就不是為了什麼真相/科學付出的人,一起攻擊非主流派獲得優越感就是了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-12 08:42 PM 發表

係你班茂利拿住兩張圖打晒飛機以為自己好醒
事實上門都未入,張圖講乜都唔知
不過都係黃撚通病
自然科學基於邏輯推導,無條式你推導條撚,寫唔出條式乜都係假
唔好話我批死你,就算有條式,求其抽個符號出黎你都唔識睇
無啦啦將太極圖同量子糾纏拉埋,量子係乜你都唔撚知啦

人地份paper 有條好基礎既公式,你不如解釋下啦,你用人地既實驗結果打飛機唔會唔識卦?

...
我樓上exactly就係講你呢啲行為
你根本唔會講得出貼版嘢出嚟有咩用
你甚至連“擺脫”“引力”係乜都未知

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-12 09:09 PM 發表

統計學唔信好過信
除非你真係入左門,當然,唔洗精通

中學課程既平均,中位數,眾數,就算真係學識左,都一樣會比人昆,何況一般人學三四成就算數。
起碼要學通埋分佈同相關性,先唔會比統計結果昆到
仲有一樣,統計學係唔會反映因果關係,有時都會比人倒果為因 ...
啲人歌頌赤共就係咁囉

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-13 02:15 PM 發表

我樓上exactly就係講你呢啲行為
你根本唔會講得出貼版嘢出嚟有咩用
你甚至連“擺脫”“引力”係乜都未知
咁你有無擺脫重力既自由呀?白痴仔?一開頭自己講乜記唔得呀?
知唔知乜野叫規律? 規律就係同你講, 你做乜野都有後果。科學正正係搵出自然既規矩,唔係你班黃撚想點就點
你係IFC 頂樓跳出去, 重力就會扯你落地, 有乜自由可言?
消除重力? 先唔好講得唔得, 一旦無左重力, 人類係幾個鐘內就會死絕. 短暫既自由,結果就係人類冚包散。

兩張圖唔係我貼,係你自己貼架
你唔係唔知你有張圖係一個量子糾纏實驗既結果掛?我同你搵埋來源份paper出黎叫你解釋,你反問我貼D 乜出黎?唔敢應呀?
你問過自己,貼兩張圖有乜用未呀戇鳩仔?一張太極圖拉埋一張量子糾纏既圖問人地識唔識,笑話
咪就係黃撚既通病,唔識又懶醒law
偏偏撞到個真係識既人
洗唔洗提下你,貝爾不等式呀,知唔知係乜?唔知就唔好出黎獻世。

下次記住,唔識既唔好亂咁吹呀,唔好以為呢度係登登咁低B。
唔好以為呢度D 人唔講自己有幾勁, 就等於真係乜都唔知先得架

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]