• 瀏覽: 24,507
  • 回覆: 260
+2
受新冠肺炎疫情影響,港府將原定本周日(6日)舉行的立法會選舉押後一年,有網民趁機發起九龍區大遊行,並在網上平台大肆煽動市

轉載 ~受新冠肺炎疫情影響,港府將原定本周日(6日)舉行的立法會選舉押後一年,有網民趁機發起九龍區大遊行,並在網上平台大肆煽動市民參與,令油尖旺區一帶再現反修例示威人潮。

警方網絡安全及科技罪案調查科總督察范俊業表示,自去年中便發現有不法分子利用不同網上社交平台散播暴力、煽動他人犯法及撕裂分化社會,並留意到有人自同年底開始在包括Telegram等社交媒體平台,宣傳及鼓吹市民參與未經批准的集結,包括本月6日的非法遊行,更煽動在集結期間攻擊警務人員,破壞警署及社會安寧。

網罪科經深入調查後,昨日(10日)在沙田區展開拘捕行動,以涉嫌「煽動他人參與未經批准的集結」拘捕一名21歲女子,她是涉事TG群組的管理員,同時發布有關煽動訊息。行動中,警方同時檢獲1部手機、2部電腦及1個網絡儲存裝置,不排除有更多人被捕。

范俊業強調,警方非常尊重市民和平集會的權利及言論自由,但市民應謹記法律賦予權利同時亦有相關責任,警方不會姑息任何犯法或煽惑他人犯法的行為,網上世界雖有一定隱蔽性,但並非無法可依。現時疫情仍然嚴峻,市民切勿參與未經批准的集結,非法集結不但增加病毒在社區爆發的風險,參與人士亦可能違反「禁聚令」。

well done.

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200911/bkn-20200911173146904-0911_00822_001.html

警方 well done,黃人曱甴踎躉。

係咪都要還押呢同快必睇齊

又話TG好安全嘅

引用:
原帖由 A1000 於 2020-9-11 06:18 PM 發表
受新冠肺炎疫情影響,港府將原定本周日(6日)舉行的立法會選舉押後一年,有網民趁機發起九龍區大遊行,並在網上平台大肆煽動市

?20200911175831

轉載 ~受新冠肺炎疫情影響,港府將原定本周日(6日)舉行的 ...
條女真係心 on 9 ..

呢個時間身在香港重攪呢 D 野 ..

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2020-9-11 06:27 PM 發表
又話TG好安全嘅
人唔係香港或者大陸咪安全囉 ...

東區識做架啦,放心

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-9-11 18:30 發表

條女真係心 on 9 ..

呢個時間身在香港重攪呢 D 野 ..
可能佢諗到,網上冇人搵到佢呢。

引用:
原帖由 PacificIslander 於 2020-9-11 18:23 發表
警方 well done,黃人曱甴踎躉。
希望警方儘快搵到呢啲人,將匪徒繩之於法。

引用:
原帖由 tony.hk 於 2020-9-11 18:25 發表
係咪都要還押呢同快必睇齊
起碼都要深入調查,瞭解一下案情。

你都唔好咁大聲啊 ! 家下四眼仔過檔,將來係放係留,都係四眼仔話事啊。

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2020-9-11 18:27 發表
又話TG好安全嘅
你咁大個仔,人家講你又信 ?

今次咪現眼報囉 ! 奶撻奶過界喇。

Oh poor cunt! You didn’t see it coming?

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-9-11 18:31 發表

人唔係香港或者大陸咪安全囉 ...
呢個又好惡講,你喺香港搞呢啲嘢,實搵到你。

引用:
原帖由 discuss-5 於 2020-9-11 18:31 發表
東區識做架啦,放心
四眼仔,九月廿幾號過檔喎 ! 可能呢一排佢仲有得再坐多一回。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]