• 瀏覽: 1,088
  • 回覆: 8
社區普及檢測計劃,可以免費讓大家去檢測一下,是否感染新冠病毒,大約有一百二十萬人參與,是人口的七分一,數字是多是少,不是問題,因為,全民測試,一定係好事,一切自願,各有所好,沒有人強逼你。

人少,成效少,人多,成效多,有人做了,都是做了好事,為人為社會為家庭為大數據推供了下一步的防疫策略。

入廟拜神,入屋拜神,在防疫的天空下,你戴個口罩,見面碰碰手踭、互噴口水花之前,我倆噴下消毒洗手劑,都是為人為已的義務,去做普及檢測,多行一步,得到一個健康證明,目的一致,防止病毒擴散。

朋友同事,不肯去做測試,藉口多,花時間,怕麻煩是其一。

對比,跑步戴口罩、堅持不犯限聚令,普及檢測,是最方便快捷完成的公民任務。

我在電話上網登記,花五分鐘。翌日,十點鐘來到檢測中心門正是下雨天,門口放下遮,行入大堂,兩分鐘,先登記,核對資料,兩分鐘,再等一分鐘,去做測試,一分鐘後,就施施然行出門口,不用十分鐘,真係入商場去廁所行一個方便都是差不多時間。

二十四小時之後,電話就出來結果「陰性」,好似有一種中彩的感覺,覺得自己身心健康,我不是隱性帶病毒者,以後出入公司,家人見面,朋友聚餐,信心十足,不會有無端「連累」朋友的疑惑!捐血救人,檢測抗疫,公民之義,非常容易。
https://hd.stheadline.com/news/c ... 81835/專欄-超人能量-易-不容辭

搵食司機與其害怕謠言的各樣因素, 倒不如想想日後澳門和內地與香港全面通關時, 沒做檢測的人過不了關, 到時自己肯付費做檢測, 都趕不及即日過關好過啦

樓主嘅評論讓我有恐慌感了
我仲想去深圳睇電影,舊年定年初充咗嗰500蚊人仔郁都未郁過
利申,我無去檢測嘅,唔反對計劃,甚至認同計劃,但就係諱疾忌醫

引用:
原帖由 s336990 於 2020-9-11 04:20 PM 發表
樓主嘅評論讓我有恐慌感了
我仲想去深圳睇電影,舊年定年初充咗嗰500蚊人仔郁都未郁過
利申,我無去檢測嘅,唔反對計劃,甚至認同計劃,但就係諱疾忌醫 ...
你身邊沒有認識的人做了檢測?
我做了, 快捷簡單, 完全沒有黃媒講的那些任何不良反應。結果是陰性。
也不怕DNA被送往大陸, 因為我不是外星人, DNA跟眾多中國人沒有大差別。
如果怕驗出來是陽性的人更加要及早檢測, 可及早阻止毒株變種或傳染給親人的風險

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-9-11 10:55 PM 發表
我已檢測,全家都檢測咗,陰性。今日聽講大埔華大基因會根據檢測人數準備疫苗,人少咪準備少啲囉,無所謂嘅~~~
我和家人也做了, 快捷簡單, 完全沒有黃媒講的那些任何不良反應。結果同樣是陰性。

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-9-14 12:47 PM 發表

你身邊沒有認識的人做了檢測?
我做了, 快捷簡單, 完全沒有黃媒講的那些任何不良反應。結果是陰性。
也不怕DNA被送往大陸, 因為我不是外星人, DNA跟眾多中國人沒有大差別。
如果怕驗出來是陽性的人更加要及早檢測, 可及早阻止毒株變種或傳染給親人的風險 ...
有呀,佢仲問我去咗未添

引用:
原帖由 s336990 於 2020-9-14 03:16 PM 發表

有呀,佢仲問我去咗未添
那你還憂慮什麼呢?

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-9-14 03:26 PM 發表

那你還憂慮什麼呢?
你問諱疾忌醫嘅人憂慮什麼?
就係唔想睇醫生囉
雖然我知唔係睇醫生,係去做檢驗

引用:
原帖由 s336990 於 2020-9-14 05:35 PM 發表

你問諱疾忌醫嘅人憂慮什麼?
就係唔想睇醫生囉
雖然我知唔係睇醫生,係去做檢驗
香港黃醫又係幾恐怖嘅, 難怪!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]