• 瀏覽: 25,831
  • 回覆: 263
+9
中美科技戰白勢化,美方擬封殺中國芯片(又稱晶片)業龍頭中芯(0981)。日經亞洲評論周三(9日)引述知情人士透露,中國芯片製造商擔心美方進一步升高制裁,正在加快去美化腳步,試圖降低對美國半導體設備的依

根據報道,中芯將嘗試年底之前在不使用美國設備的情況下,嘗試生產40納米芯片,三年後希望用同樣方式,生產出更多28納米芯片。

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/2748274/【中芯國際】中芯啟B計劃 40納米芯片年底去美國化

Science is the pursuit and application of knowledge and understanding of the natural and social world following a systematic methodology based on evidence.
God does not play dice with the universe
雖然同現今頂尖技術有距離
但方向無錯
只要開到個頭 之後既野 就會有辦法解決

很好!百分之二十五關稅和百分之九十銷售稅要開始向美國蕊片的產品徵收了!把向美國徵收了的稅補貼中國蕊片行業,中國人民願支持!

而家台積電從18年的7納米,進化成現在的5納米
中芯40納米,預計3年後28納米
呢段距離不單遠,連幾架車的車尾燈都睇唔到
直頭用萬里長城頭和尾黎比喻,望唔到䀆頭
當你以後自已追貼左,但其實一路比人拋離幾十公里

以前就話改革開放,世界合作,取他人之長短
現在我地當然要用習近平思想的特式社會主義黎對抗外國勢力

越做越大又贏

自已攪係遲早既事,同衛星一樣,動手吧

引用:
原帖由 nel116 於 2020-9-11 11:14 AM 發表

現在我地當然要用習近平思想的特式社會主義黎對抗外國勢力 ...
中國唔係一直做到28咩?
中芯之前唔係話可以量產14?

引用:
原帖由 nel116 於 2020-9-11 11:14 AM 發表

現在我地當然要用習近平思想的特式社會主義黎對抗外國勢力 ...
好多科技都係大家以為中國追唔到下追過來甚至超越人...

總好過反中白痴十幾廿年來無野進步過...

引用:
原帖由 montejo 於 2020-9-11 11:39 AM 發表

中國唔係一直做到28咩?
中芯之前唔係話可以量產14?
應該係40, 28雖然可以生產, 但仍然要進口, 而家目標係40完全自己生產, 之後到28...

美國之所以對高科技領域如此保護, 
背後其實係要以此支持美元系統, 
隨著石油壟斷被打破, 
已經支撐唔住美元... 
如果高科技都無埋, 
美元就更加死路一條... 

所以就算做得幾核突, 
佢都要保住高科技壟斷地位... 

時光倒流十二年
說好的彎道超車

中國技術落後,但有市場。美國技術先進但冇市場。

邊個先捱唔住呢?

中國科學家又要被暗殺.............唉.............!!

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2020-9-11 11:47 AM 發表
中國技術落後,但有市場。美國技術先進但冇市場。

邊個先捱唔住呢?
你傻呢...........尾國偷不了搶不了..........就會開始毒殺人家的科學家及政客....!!
中國懦夫政客又會再次強大...........向尾國乞求.........!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]