• 瀏覽: 6,074
  • 回覆: 47
本主題由 motivation 於 2020-9-10 10:18 PM 移動
引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2020-9-11 09:12 AM 發表

https://money.udn.com/money/story/5612/4848286

所有手機製造,都需要dram...

全球最大3間dram... 分別3星,sk海力士,美光,佔左96% dram 供應,而家全部禁同華為做生意。

這只是其中1些例子。記住,開弓無回頭箭。 ...
電話既野,通到話就夠架啦.對於某啲獨裁專制國家嚟講,啲人溝通唔到仲好啲添.話事人個位夠穩就得,其他野話9之佢啦

回覆 引用 TOP

玩大佢,華為三拆賣高配機,頂冧市

回覆 引用 TOP

28nm 是夠用的 只要部手機夠大部

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2020-9-11 09:12 AM 發表

https://money.udn.com/money/story/5612/4848286

所有手機製造,都需要dram...

全球最大3間dram... 分別3星,sk海力士,美光,佔左96% dram 供應,而家全部禁同華為做生意。

這只是其中1些例子。記住,開弓無回頭箭。 ...
咁即係美國可以禁全中國用dram?
記住, 問題不只是華為的問題. 現在美國是擺明要對付全中國.
身為中國人應該點做?

我夠知用部i3電腦一樣做到文書嘢,但係喺2020年你會唔會買部i3電腦?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Y-hk 於 2020-9-14 04:07 PM 發表

咁即係美國可以禁全中國用dram?
記住, 問題不只是華為的問題. 現在美國是擺明要對付全中國.
身為中國人應該點做?
有咩點做?

呢d係國家層面既事,個人能做的實在不多。

「給我三千城管兵,一定收回釣魚島,給我五百貪腐官,保證吃垮小日本。」
引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2020-9-14 05:38 PM 發表

有咩點做?

呢d係國家層面既事,個人能做的實在不多。
如果好似你講咁慘, 全中國好多野都唔俾用. 你既生活都會受好大影響.
DRAM全部冇得用就好多電子產品都冇得用.
而你自己就乜都唔想做去支持國家, 可以冇影響繼續笑下國家既新發展, 話佢只係打飛機?
你覺得你可以獨善其身? 定你係覺得自己國家任人魚辱係好開心既事?

回覆 引用 TOP

前兩日先攞部中古機 Samsung note 2 , 32納,粒 U 冇問題,只係去電快啲,其實如果Rom 再優化好少少,都值得一用。

引用:
原帖由 Puke007 於 2020-9-14 06:07 PM 發表

前兩日先攞部中古機 Samsung note 2 , 32納,粒 U 冇問題,只係去電快啲,其實如果Rom 再優化好少少,都值得一用。
samsung note 2 係2012年出,已經唔係中古機
賣都無人要

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-9-14 19:38 發表

samsung note 2 係2012年出,已經唔係中古機
賣都無人要
可以自刷去到 Android 9, 有 NFC, 其實都Ok架,我覺得最嘥電糸個 屏,如果可以DIY 個 E-ink 應該都可以玩兩三日。

引用:
原帖由 Puke007 於 2020-9-14 07:49 PM 發表

可以自刷去到 Android 9, 有 NFC, 其實都Ok架,我覺得最嘥電糸個 屏,如果可以DIY 個 E-ink 應該都可以玩兩三日。
我幾年前就係用note2
呢家note s8+都開始覺得部機慢 ,塊芯片係高通10納米晶片。。。

note2係用高通32納米晶片

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-9-14 23:08 發表

我幾年前就係用note2
呢家note s8+都開始覺得部機慢 ,塊芯片係高通10納米晶片。。。

note2係用高通32納米晶片
Clean cache memory, 再開development mode, 把動畫設定 x0.5 睇吓好唔好少少,如果電話日常應用應該冇問題。呢兩樣都唔駛root

回覆 引用 TOP

我信華為有後著,但28nm真係唔夠做。依家手機又2k 4k mon, 又幾千萬像素鏡頭, 我唸舊電要過萬先撐得住。

回覆 引用 TOP

華為唔係出雲手機咩? 運算交由雲端搞掂

不要美金,只愛黃金 !!

回覆 引用 TOP

Good News

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]