• 瀏覽: 6,074
  • 回覆: 47
本主題由 motivation 於 2020-9-10 10:18 PM 移動
引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2020-9-11 09:06 AM 發表

又係飛機文?

而家老尾點名提中芯呀... 28納米的供應好快也變得困難。

同埋,老尾一招接一招。而家係唔止芯片要搞你,係成個半導體行業都搞。

你地查下,咩叫 dram 先。連上遊製造芯片,或其相關軟硬件,材料等也會作出限制。 ...

中國生産緊 ram, 技術應還落後過對手,是以德國奇夢達的科技為基礎。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天邊海角 於 2020-9-10 10:33 PM 發表

納米細代表越慳電 同體績比做更快速度
納米細不代表一定慳電,要視乎實際所含元件而定。速度確是快些,但實際應用上分別不到。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 win9876432 於 2020-9-10 09:25 PM 發表

中美科技戰白熱化,美國針對華為的最新禁令本月15日生效,華為的最主要芯片(晶片)供應源台積電,同日中止向華為供貨。但中國工程院院士倪光南推斷華為不會「斷芯」,關鍵之一是中國已實現28納米芯片光刻機「國產化」,意味將能不靠美國設備生產出28納米芯片。

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2745000/2749716/0910_ ...
?
光刻機「國產化」?之前就試過買啲芯片返嚟換個logo當自家製,唔知家陣會唔會係買部2手機返嚟改改電壓叫國產化呢??

回覆 引用 TOP

所以HW短期內會放棄高端手機市場。專心做5G基站同新技術應用。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chantinlung 於 2020-9-10 09:46 PM 發表

我架車極速260KM,揸車咁耐,未試過行超過130kM。
但在有得比較下,消費者總是會揀高一些的貨品的。

回覆 引用 TOP

支持倒退

納米的其實只有幾個原子的大小,總不能無限小。無論工藝幾進步,極限都在這裏。你無得再向前,中國就可以追上來。

回覆 引用 TOP

28納米個晶片大舊D,食電D

人可以無知,但不可以不知道自已的無知!
心態好的人,一輩子都好!

回覆 引用 TOP

問題係同胞會用落後野?唔信囉,成日高大上掛嘴邊,死要面

回覆 引用 TOP

晶片技術唔係細就得,如何計算先係重點,即係1+1+1定1x3分別

回覆 引用 TOP

中芯都唔想做28納米。。。。做係蝕本
業績會上幾次強調28納米產能過多
d 單比台積電同聯電食左
相關產能調左做45納米同55納米

本身28納米係講成性格比最高的製程 唔用FinFET 下效能最佳的製程
所以大家爭住擴產 攬炒左

有錢的大公司繼續愈做愈細 無錢的繼續用住90納米先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-11 06:07 PM 發表

支持倒退
好呀,咁就同你個腦袋一樣了。

引用:
原帖由 haogaoye 於 2020-9-12 05:20 PM 發表

好呀,咁就同你個腦袋一樣了。
28 nm唔啱我

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2020-9-11 09:06 AM 發表

又係飛機文?

而家老尾點名提中芯呀... 28納米的供應好快也變得困難。

同埋,老尾一招接一招。而家係唔止芯片要搞你,係成個半導體行業都搞。

你地查下,咩叫 dram 先。連上遊製造芯片,或其相關軟硬件,材料等也會作出限制。 ...
中芯28,同14納米技術已經可以撇除尾國技術限制

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-9-10 09:47 PM 發表

要在市場競爭
夠用,是不夠的
是要比對手更強
說得也對,如果中國的龐大市場支持華為也夠,5納米的技術產品如果沒有足夠的市場也有點浪費,隨後也可能會因市場縮小而研發動力降低。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]