• 瀏覽: 5,165
  • 回覆: 44
中國想打贏就要生產到高端晶片

引用:
原帖由 _👻_ 於 2020-9-10 10:49 AM 發表
中國想打贏就要生產到高端晶片
這視乎你將「贏」定在什麼位置
如果簡單咁將生產最尖端晶片視為「贏」,咁你就贏囉...

我看法有點不一樣,認為關鍵不是最尖端,而是最齊全
首先舉個例,超級電腦性能肯定比頂級手機強吧,但超級電腦所用的芯片卻不及頂級手機先進
可見高端芯片是在局限體積情況下提高性能,實際上只影響便攜式裝置
中國半導體發展,更應該重視全方位發展補齊所有短板

確保不被鎖喉,就算冇最尖端芯片,工業化4.0都可以繼續走
在第四次工業革命勝出,才是真正的贏!

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-10 11:06 AM 發表

首先舉個例,超級電腦性能肯定比頂級手機強吧,但超級電腦所用的芯片卻不及頂級手機先進
可見高端芯片是在局限體積情況下提高性能,實際上只影響便攜式裝置

確保不被鎖喉,就算冇最尖端芯片,工業化4. ...
其實點解要幫中國

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-9-10 11:28 AM 發表

其實點解要幫中國
漢奸點會明?

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-10 11:06 AM 發表

確保不被鎖喉,就算冇最尖端芯片,工業化4. ...
中國要贏首先要留到人材 下下講關係先上到位 阿差會留低咩

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-9-10 11:28 AM 發表

其實點解要幫中國
基於中國人的利益。

引用:
原帖由 _👻_ 於 2020-9-10 12:25 PM 發表

中國要贏首先要留到人材 下下講關係先上到位 阿差會留低咩
真!免裙帶關係,要用人唯才!不過侵侵都做唔到。😶

連北斗同航母都可以俾我哋中國攻破, 晶片亦不遠矣.

引用:

其實點解要幫中國
中國為咗唔被美國鏈住條頸而作出自救行動。咁都有問題?
中國自己唔幫自己,其他國家都怕咗美國,會出手幫咩?

中國芯片一向都無問題,現在有差距既系芯片工藝
現在全國產/0美國技術最多也只能生產出28nm芯片
引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-10 01:21 PM 發表
連北斗同航母都可以俾我哋中國攻破, 晶片亦不遠矣.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]