• 瀏覽: 2,289
  • 回覆: 35
本港新冠肺炎疫情有所緩和,衞生防護中心今日(9日)公布新增6宗確診個案,有4宗與早前個案相關,1宗經全民檢測發現,1宗為印度輸入個案,另外有10多宗初步陽性個案。衞生防護中心傳染病處主任張竹君指,要視乎整體數字、本地個案數字、不明源頭數字等,才可得知疫情的發展趨勢。她又認為,至今檢測了逾100萬人,但發現的確診個案數字不多,是一個好現象。

揾到隱藏的帶菌者出來多少都是有成績,即係檢測係有作用啦,你班黑心政棍區議員,黑心醫管局員工,只係反對而反對

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/521558/全民檢測-逾136萬人測試僅找出19宗確診個案-張竹君-是好現象

全靠國家支持港人先可以過上飯來張口既生活

引用:
原帖由 笙果轉貼員 於 2020-9-9 06:03 PM 發表
本港新冠肺炎疫情有所緩和,衞生防護中心今日(9日)公布新增6宗確診個案,有4宗與早前個案相關,1宗經全民檢測發現,1宗為印度輸入個案,另外有10多宗初步陽性個案。衞生防護中心傳染病處主任張竹君指,要視乎整體數字、本地個案數字、不明源頭數字等,才可得知疫情的發展趨勢。她又認為,至今檢測了逾100萬人,但發現的確診個案數字不多,是一個好現象。

https://cdn.hk01.com/di/medi ...
起碼知道有100萬人係無感染 唔係好事咩?

可惜有600萬人冇做檢測, 比例計仲有百零個隱形人周圍走.

冇檢測嗰班先會帶來隱憂

引用:
原帖由 笙果轉貼員 於 2020-9-9 18:03 發表

https://cdn.hk01.com/di/medi ...
這班出來測除左係公民責任, 亦應該非常擔心這個病毒才會出來,
所以平時一定都係會小心保護自己!!

反而唔出來測, 唔擔心自己中招, 四周咁走, 又笑人地檢測 那班先最危險!

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-9 06:09 PM 發表
可惜有600萬人冇做檢測, 比例計仲有百零個隱形人周圍走.
估計有28萬隱藏

引用:
原帖由 香港內戰火焚城 於 2020-9-9 18:42 發表

估計有28萬隱藏
唔L係啩? 你點計出嚟㗎?

引用:
原帖由 香港內戰火焚城 於 2020-9-9 06:42 PM 發表

估計有28萬隱藏
我估100左右

當然係好事
唔通學美國, 要全民感染先叫好咩

當然係好現象,唔通有十萬八萬先係好現象
証明香港人普通防疫意識相當高
只係點樣可以延續尼個警惕性與防疫好習慣
亦証明專家們講嘅第三波吹大哂,根本無點存在
防疫意識絕對重要,不可鬆懈
因為大家都唔知曱甴驚驗出唔敢去驗
其中有幾多隱性帶毒者

得五分一人去驗,
按比例即尚有80個隱形患者, 在社會上走來走去.

下週開學了, 新一波大爆發即將在十月來臨.

引用:
原帖由 無極獅子座 於 2020-9-9 18:16 發表
冇檢測嗰班先會帶來隱憂
點解?

就算搵到1個都好,如果冇搵都係照4圍去人傳人啦

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]