• 瀏覽: 2,340
  • 回覆: 35
引用:
原帖由 青瓜俠 於 2020-9-9 06:46 PM 發表

我估100左右
如果以統計學嘅統計結果,以現在136萬人找出19個來計算,假設香港有750萬人,那應該有的隱形患者就差不多係104人左右,所以你估100應該是對的。而且,因為檢測量有成136萬人,基本上這個統計樣本已經是十分之多了,所以其可信度亦十分之高。

因為一家人二至三四人一間屋
136萬人係已經代表左家庭136萬x2/3/4

同我預計的一樣......................最終....檢驗人數係唔會超過200萬......即係差不多20%全港人口.... 

當然係好現象,
唔通學黃屍黑暴望檢測數字高香港衰咩。

要班小黃人很合作香港先可折斷傳播鏈,不過都好難囉

加呀, 香港康復靠你地

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2020-9-9 06:58 PM 發表
當然係好現象,唔通有十萬八萬先係好現象
証明香港人普通防疫意識相當高
只係點樣可以延續尼個警惕性與防疫好習慣
亦証明專家們講嘅第三波吹大哂,根本無點存在
防疫意識絕對重要,不可鬆懈
因為大家都唔知曱甴驚驗出唔敢去驗
其中有幾多隱性帶毒者 ...
又唔可以話班專家吹大左,咁小心為上都係好的,我地一般市民點都會聽下專家的意見嘅,除咗果個所謂專家之外

得136萬人檢測,就算延長多幾曰最多160~180萬左右,比例不算高,如果有500萬做檢測就最好啦

嘩 好有效呀

引用:
原帖由 B29 於 2020-9-9 07:47 PM 發表
因為一家人二至三四人一間屋
136萬人係已經代表左家庭136萬x2/3/4
是的,我一家四口,一個代表去檢驗就夠,今日去無需排隊,五分鐘取樣完畢
我當日網上預約,下午就可去檢測,現場見有些沒有預約,一樣可按排檢測,服務一流和專業
回想尾國要一千蚊美金,民主自由真偉大唔怪得死廿萬人都解決唔到

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-9 06:44 PM 發表

唔L係啩? 你點計出嚟㗎?
200萬1/7群組
6/9又多一群組

黃黑泛暴習慣左,每次身體檢查,都會發現惡疾纏身;
所以檢測完無事,覺得好奇怪好浪費。

全靠香港人努力不懈咋。
希望這個有關方面要全面檢討。
不要再有漏洞出來。

引用:
原帖由 笙果轉貼員 於 2020-9-9 18:03 發表
本港新冠肺炎疫情有所緩和,衞生防護中心今日(9日)公布新增6宗確診個案,有4宗與早前個案相關,1宗經全民檢測發現,1宗為印度輸入個案,另外有10多宗初步陽性個案。衞生防護中心傳染病處主任張竹君指,要視乎整體數字、本地個案數字、不明源頭數字等,才可得知疫情的發展趨勢。她又認為,至今檢測了逾100萬人,但發現的確診個案數字不多,是一個好現象。

https://cdn.hk01.com/di/medi ...
的確比發現大量人有陽性較好。仲可能可以提早解封??

緊係好現象啦,唔通去做全身檢查,醫生話搵到多處有問題,先係好事咩!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]