• 瀏覽: 1,431
  • 回覆: 16
https://news.mingpao.com/ins/國際/article/20200903/s00005/1599109547389/美國制裁國際刑事法院兩高層-稱「不合法」查美軍是否涉阿富汗犯戰爭罪

美國國務卿蓬佩奧周三(2日)宣布,向兩名國際刑事法院(ICC)高層實施制裁,包括ICC首席檢察官本蘇達(Fatou Bensouda),指摘法院就美軍是否涉在阿富汗觸犯戰爭罪行調查的做法「不合法地試圖令美國受其司法管轄」。
今次受制裁包括主導有關調查的ICC首席檢察官本蘇達,以及協助本蘇達的ICC司法、輔助及合作部門主管莫喬喬科(Phakiso Mochochoko);美國另限制向涉及調查的ICC人員發出簽證。蓬佩奧批評ICC「徹底崩壞及腐敗」,又警告其他繼續協助調查者亦可能受制裁。
美國為少數未簽署《羅馬規約》、不受ICC司法管轄的國家之一。總統特朗普今年6月簽署行政命令,容許美國凍結ICC僱員的資產及禁止他們入境,以阻其調查美軍。ICC發表聲明,斥美國對ICC施壓前所未見,對法院、國際刑事法制度甚至法治本身都是嚴重攻擊;人權觀察批評制裁是美國無視為受害人尋求公義的承諾。
(BBC/CNN)

嗱嗱嗱!方丈真係好小器㗎!
民主國家唔發窮惡,你當佢真係肺炎虎吖嗱!

我咁諗,咩民主人權都假,拳頭硬嘅講就係"事實",做嘅就係"正確"。

☑花生
☑凳仔
☐睇戲
唔知生果報會點講?
唔知港台又會點講?
泛民嘅議員又點睇?

唔報
唔講
無眼睇
引用:
原帖由 貓男 於 2020-9-9 12:07 PM 發表
唔知生果報會點講?
唔知港台又會點講?
泛民嘅議員又點睇?

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-9 12:24 發表

美帝係世界警察
支持嚴正執法
我話知啲美國人點解話黑人該死,呢啲係佢國內事。
你睇清楚報章講緊嘅係乜嘢。

或者,你係帝國主義嘅支持者。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-9-9 12:49 發表
唔報
唔講
無眼睇
係禁報、禁講、禁外國睇。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-10 10:21 發表

國際刑事法院非法調查美帝囉
根本就冇權
同帝國主義完全無關
呵呵~
讀多兩年書睇清楚咩叫帝國主義先啦!

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-10 10:22 發表

咁你依家做緊乜嘢?
花生
凳仔
☐睇戲

乜嘢係道理?我有航空母艦戰鬥群,就係道理!!

覺得我唔公道嘅,冇所謂,我專程派航空母艦戰鬥群上門,同你講道理囉!道理實講得通㗎!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]