• 瀏覽: 6,704
  • 回覆: 5
  • 追帖: 1
+2
你有否拜讀過堯舜禪讓家傳戶曉嘅故事?
只有中國人先有,何等高貴嘅情操!

不過,我嘛,相信數據多啲
單睇今次新冠肺炎事件,

中國人嘅表現係"犧牲個人自由同私隱,換取大衆健康和生存"
西方民主國家就"犧牲大衆健康和生存,換取個人自由同私隱"

中國人責任行頭,權利踞後
民主國家就權利第一,責任隨心

數字上好明顯,中國救嘅人多,
民主國家死嘅人多,越民主自由嘅國家,死嘅低端人越多。

大陸嘅中國人,由其係年輕嘅一代,遠比香港嘅年輕人,西歐國家,民主國家嘅年輕人有優質嘅民族性囉。

民族性的比較,我都係覺得咁睇有意義過講故仔囉。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-9-10 14:45 發表

每個人都有自己的「責任」和「權利」,如果在不合當的時候放大某一項,你都會受到應有的後果的回報。「責任」和「權利」更像是一個Spectrum,有時候走得太極端,不合時勢,你就錯硬了,苦了別人,也苦了自己。過得自己,過不了別人,為了只是私人利益,讓別人死去,然後去侵吞別人的利益。 ...
所以我話,睇數據!
數據話,自私行頭嘅死得人多,
責任行頭嘅死得人少。
對定錯?公有公説,婆有婆講。
不過,民族性嚟講,誰優誰劣就好明顯。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-10 21:54 發表
貓男
一樓有四個情況。對不對?
對四個個別事件,所以
4:7百多萬 or 4:14億。 對不對?

以管窺豹,還可見一班;
以針管窺豹,可見條毛?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-12 07:45 發表
哈哈哈。
你所謂“圍剿”是什麼定義?
====
我跟這位m網友說了N次:我把寶貴時間投進本版,是想令持份者【執政者/參政者】有所改善,但是本論壇的機制是某些網友可以用大量無謂留言掩蓋我的有營養留言。
那會浪費了我很多時間,所以他們須要面壁。
======
因此,你現在如果不回應一樓“我的評論”那段話語,你可能會被。。。 ...
@樓主能講解吓你所講嘅民族性係如何比較嗎?

我好認真咁用數據去比較了, 你呢?

引用:
原帖由 貓男 於 2020-9-12 10:24 發表

@樓主能講解吓你所講嘅民族性係如何比較嗎?

我好認真咁用數據去比較了, 你呢?
@浪裏白條 Still waiting
請説出如可比較民族性。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-9-14 15:28 發表
你的口吻像老師給命令。
還是你想請教?
很明顯你是找渣子,因為一樓以及做了比較,就是問網友們:中國人在各該情況之下會怎麼做。
我不是蛋裏挑骨頭嘅人,
我是禾稈裏找珍珠的人。
別墨跡,我很認真的在討論如何比較民族性。
請你説明你如何用你的四個故仔去比較中國人嘅民族性,
並列出每個故事憑咩反映出每個民族嘅咩民族性,
再總結出誰優誰劣。

樓主在標題裏講"民族性的比較",連如何比較都搞唔清,點比?
單問比較大小,你係想比誰偉大?定的誰胃口大?還是誰的胸大?誰的生殖器官大?

我在#2用了實例講出數據中中國人嘅民族性,
同時亦否定了單憑4個case去判斷優劣的科學性。
你認同嗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]