• 瀏覽: 5,966
  • 回覆: 18
引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-9-12 12:41 PM 發表
當時美蘇兩大陣營,數據都係有誇張嘅,但係美國新聞係自由嘅,可信度大D。
從社會情況黎睇,你應該只聽過脫北者,你有冇聽過脫南者!!

蘇聯陣營,數據呃人係一種軍事策略!!
最經典嘅應該係蘇聯軍事欺騙局,全方位製造軍事假象,等人以為蘇聯真係可以同美國對抗。

北韓嘅問題係太過依賴嚴重依賴石油,冇咗蘇聯支援,拖拉機根本開唔郁。
為了追求虛假的生產數字,大量使用化學肥料,導致土地貧瘠。今時今日並唔係北韓 ...
1,其實係有 "脫南者" 既 , 只不過佢地主要係發生係70'S前 ,
距今都有50多年歷史 ... 而且唔好唔記得 , 我地係90年前出世既人 ,
其實都係係 "鐵幕" 之下 , 兩大陣營互相封鎖消息 ,
所以唔知都好正常

但如果有睇開國內一D知性型UP主既節目 , 尤其係60-70後果批 ,
佢地會講比你聽佢地當年對北朝既印象 , 就好似我地E+羨慕美國咁
甚至去過北韓 , 就好似去過美國咁 , 係可以炫耀既事 ...
呢個係佢地既集體回憶 , 同我地印象唔同 , 問題係我地印象係90'S ,
你唔可以將兩個唔同時空既野硬要對比出誰對誰錯

而且我都係#51講到明 , 我唔係要話社會主義好好 , 因為我己經講左
北韓當年發達既主原係 "石油經濟" ... 所以我強調既一直係 ,
外部大環境 , 香港既發蹟又何償唔係呢???
外部大環境先係主因 , 大環境好既話 , 社會主義都可以比資本主義好
咁又何來 "資本主義優越論" 呢???

2,其實近年都爆出左幾單 , 脫北者聯合傳媒造假既新聞 ,
都唔難理解既 , 觀眾想睇既 , 其實都係符合佢地幻想既獵奇新聞姐 ...
引用第二個POST , 直兄既節錄 :
三是互為主體的事實intersubjective ,如831太子站死人事件。有否死人發生不是重點,只要黃人間都相信它發生過,831事件便是黃人間互為主體的事實。

引用:
原帖由 laisi2 於 2020-9-12 04:16 PM 發表
香討新聞版充滿大量所謂新聞轉貼,尤其是蘋果立場大紀元果D新聞入面可以寫「網上流傳」、「外國某某報章引述另一個外國網站報導」、「有專家稱」之類似是而非既來源,將假新聞當真新聞出。香討版主係完全唔會理會 ...
今日新聞先講美國唔知咩台(呢個係我唔記得左) ,
指 "某知情人士透露" 中國寧願TIKTOK放棄美國市場 ...

真係佢講咩就咩???

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-9-11 02:11 PM 發表

後生仔都分三類,
一. 見過世面又吃過苦的, 識分好醜, 懂得珍惜, 行得正企得正, 不怕被送中, 能北上發展的有為青年。
二. 漢奸後人全部舒舒服服留家嘆冷氣, 看著窮家小子衝擊政府, 替其父母奪權打天下的富二代。
三. 只為渲洩, 人衝佢衝, 人云亦云, 沒有思考能力, 凡事不計後果的可憐蟲。 ...
好坦白講句 , 好多後生仔其實唔係好自己相信咩價值 ...

話佢相信西方普世價值咩 , 咁點解可以歧視大陸人???
點解可以丟人磚  放火燒人???
話支持資本主義價值咩 , 咁係你覺得地產佬賣貴樓好正確???

D後生仔佢地完全唔知自己要求緊D咩 ...
你想快D建樓  平抑樓價 , 就梗係收左收地阻力最少既棕地先
結果譚仔話唔收圍村地先唔公平 , 佢地又跟住叫囂 ...

你地話大陸人搶高晒物價 , 咁政府建一個購物城出來 ,
完全切割開本土市場 , 以及大陸人既市場 ... 班聰明又話係割地
如此反智 , 香港真係不得好死 ...

引用:
原帖由 bigmouthlady 於 2020-9-13 11:03 AM 發表
大家好, 我自問對假新聞呢樣野幾有研究, 想出黎9UP兩句.....

我其實係十幾年前, 就己經覺得假新聞好嚴重, 不過唔係各位講果D, 而係正正式式經過CNN  BBC等報導過既新聞!!我印象最深既係一單有關ISIS既新聞.....就係一班持鎗既ISIS"戰士", 圍住一個喊緊既細路女,好似要處決佢咁

呢野當年流傳好廣.....不過我偶然情況發現, 事實完全唔係咁!!我睇到一 ...
唉 , 香港咪一樣照搬呢D新聞 ... 我有次睇報紙 ,
佢話石原慎太郎嘲笑法文數字結構 , 活該被國際語言地位中被淘汰 ,
下面作者寫 ... 其實日本既數字都好搞笑 , 十萬係用十個一萬去表達
... 我心唸 : 有咩咁搞笑???

後來終於唸到 , 果個作者係鬼佬 , 佢 "十萬" 係One hundred thousand
十個一萬就即係ten個ten thousand , 所以咪搞笑羅 ...
所以真正搞笑果個係香港個報紙佬總編 , 搬字過紙唔用下腦 ^.^"

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]