• 瀏覽: 5,955
  • 回覆: 3
引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-8 02:44 PM 發表
說到 "謠言" 係歷上 , 第一次我所認知既影響力 ,
就係法國大革命期間 ... 其實係位學者級同學講我知既 :
佢話係國大革命之前 , 好大程度上唔係 D民變領袖既演講 ,
而係當時 D黃色小報(你當係今日既蘋果  熱血時報果一類拉) ,
宣染皇室/貴族有幾腐敗 , 從而刺激百姓造反 !!!

如果太概括既話 , 其實係有一個人人都知係 "謠言" 既例子 :
瑪麗皇后既 "點解  ...
法國大革命謊言豈止一個。巴士底監獄囚禁了多少異見人仕?
大革命之後無人再擔。。。

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-9 09:17 PM 發表 

"大革命之後無人再擔" ... 唔係好明 , 可唔可以講詳細D???
打錯字。係無人再提巴士底監獄共囚禁左幾多人。

https://www.youtube.com/watch?v=ioJ9YZZFcBY

引用:
原帖由 愚人之石 於 2020-9-10 10:04 AM 發表
假新聞由蘇俄運用到出神入化,毛澤東身為傳人,亦一步一步跟著,由挑起韓戰變身為受害者,就是假新聞宣傳的結果.

可自己找:
俄國檔案解密檔
國民黨檢討失去大陸原因。就係中共宣傳七成假三成真。
國民黨宣傳九成九假,所以講剩低個一點真都無人信。
民進黨做假就更勁,把國民黨反共時期當街即捕即鎗決中共人員,說成是二二八殺害台灣人。

引用:
原帖由 愚人之石 於 2020-9-10 10:04 AM 發表
假新聞由蘇俄運用到出神入化,毛澤東身為傳人,亦一步一步跟著,由挑起韓戰變身為受害者,就是假新聞宣傳的結果.

可自己找:
俄國檔案解密檔
師兄有連結唔該直接貼出黎。叫人查就不如唔好提。。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]