• 瀏覽: 5,925
  • 回覆: 18
說到 "謠言" 係歷上 , 第一次我所認知既影響力 ,
就係法國大革命期間 ... 其實係位學者級同學講我知既 :
佢話係國大革命之前 , 好大程度上唔係 D民變領袖既演講 ,
而係當時 D黃色小報(你當係今日既蘋果  熱血時報果一類拉) ,
宣染皇室/貴族有幾腐敗 , 從而刺激百姓造反 !!!

如果太概括既話 , 其實係有一個人人都知係 "謠言" 既例子 :
瑪麗皇后既 "點解 D窮人唔去食蛋糕???"
呢個絕對係謠言拉 ... 不過係法國大革命期間 ,
就起左好巨大既煽動性作用 !!!

而我所知既第二次 "謠言" 的影響力 , 就係人所共知既戈培爾
... 戈培爾係納粹德國既文宣頭子 , 被認為係當年 ,
令德國人民如此狂熱既幕後一手 , 而更多人知既係佢既名言 :
"一個謊言講一千次 , 佢就會變成真話"

老實講 , 小弟其實唔係太明 , 佢呢個講法係點運作既 ,
不過到左最近兩個月我就開始明白 ...
首先係點去理解戈培爾既果句名言 , 好多父母都有類似既名言 :
"我講一次唔聽 , 講一萬次佢總會聽既"
我唸戈培爾聽到會流淚 ...

因為其實戈培爾既重點 , 唔係純粹既次數多 ,
而係要唔同人  係唔同場合講 , 達到一種鋪天蓋地既效果 ...
而且更重要既 , 係佢利用左假新聞 "難以證偽" 既特質 ,
即係你係好難用大量既時間 , 去證明 D新聞係假既 ,
一來係因為假新聞係海水一般 , 你唔會快過佢 ;

第二就更加可悲 ... 就係 "證偽" 既文章越詳細 ,
其實人市民就越無心機睇 ... 都係果位學者級同學同我講過 :
"謠言有幾流行 , 係同真確性無關 , 但就同話題性有關"
... "謠言" 可以令好多人唔鐘意政府 ,
但問題係一般人 , 其實並唔係咁有耐心  成篇求證論文睇晒 ...

不過我認為 , 德國係納粹既上台之後既狂熱 ,
有好大程度上 , 係因為希特拉係經濟  改善就業上有一定成積 ,
國家福利越也來越好 ... 小弟前幾年得知一個資料 ,
就係原來即使二戰戰況轉劣後 , 德國人福利都係有增無減 !!!

(我唸係為左避免一戰時 , 大後方投降的問題)
我認為呢種福利開資 , 除左納粹既經濟成就外 ,
更多係充公猶太人財產 , 以及二戰開戰後 , 由攻佔區搶來 ...
只不過呢種用血換來既 "高福利" 係咪我地再要既呢???

而且希特拉都頂唔住呢種高福利 , 所以佢先要打二戰 ...
以佔領區財富去維持國內高福利 , 只有咁佢先可以繼續係呢一架
自己打造既民族主義戰上 , 繼續接受人民既支持

我想講既係 , 係納粹上台之後 , 德國人民支持納粹既理由 ,
其實真係唔小 , 反而上台前點樣由一個邊緣小黨 ,
好大程度就真係靠 "謠言" 既作用拉 !!!

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-8 02:56 PM 發表
「謠言如何威脅政府:法國大革命前的兒童失蹤事件」

18世紀的巴黎,警察爲了維持秩序逮捕了大量流民,連兒童也不能倖免。於是,謠言開始氾濫,說法國國王得了麻風病,需要小孩乾淨的血來洗澡。當時發生的一些亂葬小孩等事件又似乎證明了謠言是真的,於是1750年巴黎人在謠言的誘使下,發生了許多反政府、反警察的暴亂。在這些事情後,巴黎人的政治態度大變,以前巴黎人很尊敬國王,這種對國王的尊敬以後就失去了。17 ...
直兄勁揪 !!!

我地藍絲講野有根有據 , 只會同你分析 "假新聞" , 唔會作 "假新聞" !!!

引用:
原帖由 nigel212 於 2020-9-8 11:03 PM 發表

有師兄整理了猴龜鳩在過去所發的造謠帖,約四十幾則。

師兄如有興趣,可點擊:
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=140&tid=29253770&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy

猴龜鳩隨便發個言,也要造謠作假,今早我也無故被他造謠老屈一劑。實屬香討奇葩。 ...
其實謠言盛行 , 同 "做謠者無罪責" 有一定相關 , 無成本丫麻 ,
捉佢咩 , 果個人稍為出名少少 , 又會話無言論自由 ... 我支持嚴正執法架 ,
屈人都有誹謗罪拉 , 點解屈政府會無事???!!!

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-9-8 05:52 PM 發表
假新聞危害 台灣排名世界第一
「假新聞」在台灣源遠流長、薪火相傳,從早期各大論壇網站以「韓國起源論」惡作劇的網路謠言,再到2005年的「腳尾飯」事件,假新聞一直充斥在閱聽人的身邊。 2016年以來,美國總統大選讓「假新聞」的概念成為一種廣泛的認知,如今網路社群平台流傳的一些來源不明、具有特定意圖的誤導訊息,表明假新聞的製造與散佈,已形成需要重視的議題。
台灣的新聞自由而衍生出的假新聞自由, 只 ...
小弟去過台灣讀過5年書 , 開頭真係好唔慣佢地D新聞 ...
一來 , 係佢地不停做明明白白既價值判斷 ; 二來 , 佢地D新聞真係好唔新聞
有次個伯伯帶孫女首乘高鐵 , 太心急搶住入閘 , 結果孫女未入到閘 ...
咁都叫新聞???!!!

引用:
原帖由 finalsm 於 2020-9-8 06:15 PM 發表
一天解放軍尚未解放台灣,香港社會都不會平靜一天。
過去一年半,香港幾多年青人,香港幾多大學生,幾多香港未來社會接班人,因為盲目的社會運動,被政治煽動而衝動犯事,失去幾多人生。
全世界最想中華人民共和國如前蘇聯崩潰解體的就只有台灣。
驅虎呑狼。可恨台灣。 ...
你覺得台灣咁大影響咩?
小弟以前係扁粉(每個人都曾年少無知麻),果時台灣夠反中拉,咪又毛都吹唔到一條。。。

引用:
原帖由 finalsm 於 2020-9-8 06:15 PM 發表
一天解放軍尚未解放台灣,香港社會都不會平靜一天。
過去一年半,香港幾多年青人,香港幾多大學生,幾多香港未來社會接班人,因為盲目的社會運動,被政治煽動而衝動犯事,失去幾多人生。
全世界最想中華人民共和國如前蘇聯崩潰解體的就只有台灣。
驅虎呑狼。可恨台灣。 ...
相反 , 我覺得係香港影響左台灣先真 ...
唔係國際媒體黑化香港(至少一定係偏頗 , 我敢寫包單 , 外國無人知丟磚案  火燒案)
蔡蔡子9成機會收左皮 ...

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-9 07:05 PM 發表

法國大革命謊言豈止一個。巴士底監獄囚禁了多少異見人仕?
大革命之後無人再擔。。。
"大革命之後無人再擔" ... 唔係好明 , 可唔可以講詳細D???

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-9-9 01:53 PM 發表

香港都唔好得幾多, 毒果和立場天天作新聞, 政府束手無策, 年青人睇得多自然變智障
香港當然更加誇張拉 !!!

台灣新聞最大問題係唔嚴謹  有價值判斷 , 但毒果己經去到鼓吹暴力 !!!

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-9-10 09:08 AM 發表
毒果已經是人盡皆知它是一份作文報, 凡是它的報導, 連它的讀者也知道它是愛聽謊言者的精神毒物, 用來自慰。
但有一間比毒果更毒的媒體,  於2014年成立,由前主場新聞創立人蔡東豪重新成立,加入鍾沛權、余家輝為創辦人兼總編輯,董事會包括吳靄儀、方敏生、何韻詩、練乙錚、周達智等人。
這間黃媒誓要置香港於死地為目標, 很多人還未察覺它的殺傷力 ...
又話太子有死人 , 又話多左好多自殺案 ...
無錯 , 2019好似係多過2018 , 其實2019連近5年平均都未到

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-9-10 02:16 PM 發表
你睇班董事局係何許人?
董事會包括吳靄儀、方敏生、何韻詩、練乙錚、周達智等人, 就知編輯部唔作文唔得啦。
講開又講 , 我對何韻詩老豆份人感覺唔係幾好 ...

記得佢有次訪問話 : 杜汶澤係曳(中學教過佢) , 但佢係醒目喎 !!!
杜汶澤醒???!!!
呢條友無輪棟篤笑  主持 , 都係完全無內容  三句就詞窮 , 一味靠講粗口帶氣氛
佢咁都叫醒目 , 我真係唔好知有咩人唔醒目 ...
佢紅得起 , 簡直香港審美文化既墮落 !!!

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-9-9 01:53 PM 發表

香港都唔好得幾多, 毒果和立場天天作新聞, 政府束手無策, 年青人睇得多自然變智障
其實後生仔本身就有反權威傾向(即係反逆心理) , E+有新聞紙  外國背書 ,
佢地可以大大聲鬧舊權威(如政府  警察  父母) , 梗係HIGH高潮拉佢地 !!!
D後生仔真正在意既其實係渲洩 !!!

引用:
原帖由 finalsm 於 2020-9-10 07:55 PM 發表
我所指嘅“台灣政權”影響“香港社會局勢”,係佢地背後出資係去年推動社會運動,過去積極地背地裡煽動香港群眾仇視中央及香港政府。
“台政權正正就是去年至今香港社會動亂的幕後黑手。”
“台灣政權是全世界最希望
中華民民共和國如前蘇聯崩潰解體”。台政權多年黎以香港為切入點,寄望“民主暴動&rd ...
如果講幕後金主 , 我就寧願係香港本土財閥 ...

香港政府近兩界既平抑房價政策 , 真正郁到佢地蛋糕 !!!
係 , 係事後睇香港出事 , 對台灣綠營好有利下 ,
但我唔覺講錢+動機 , 佢地會多得本土財閥 ...
而且大佈局呢D野 , 我覺得係大國先做到 , 我講邊個呢???

引用:
原帖由 finalsm 於 2020-9-11 05:50 AM 發表

如果係美國係真正幕後出手,香港一早崩潰散左。
美國資本在港有大量利益,他們不會破壞自利益據點。
本地資本財閥更加不會出資做一些破壞自己家園的傻事。
台灣政權必然出資支持過去香港社會運動發展為暴動。 ...
1,美國從來目標唔會係香港 , 佢要打既係香港背既中國 ,
要中國越身陷其中越好 ...

2,我係講美國政府 , 唔係美國資本 , 兩樣野利益未必相等
好似侵侵產業回流 , 對果D產業資本就未必有利 ...

3,我覺得班財閥本來係因為政府發展 , 土地搞到佢地利益
係想搞事事到政府同佢地妥協 , 點知搞大左 ,
加上比美國  台灣撥火 ...

而且大家記唔記得我 "納粹=街頭勇武" 果篇???
大家要記住 , 其實納粹既冒起 , 同資本家既支持係出黎架 !!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-9-11 05:19 PM 發表
多口想問,點解財閥管治嘅地方,一定唔好先?

你可以批評韓國點樣點樣,咁你會唔會搬去北韓?
你既然講起北韓 , 咁我又講下拉 ...

我知道 , 好多我呢種80-90後 , 一講北韓就只知道你係亞洲窮國代表
其實係整個50-70年代 , 朝鮮半島最發達既國家都係北韓 !!!

佢係全亞洲僅次日本既工業大國 , 甚至己經進入 "石油農業" 時代 !!!
(就係用機器  以石油發動咁解)

當年有咁既成就 , 就係因為佢係共產陣營國家整體經濟策劃既一部份
不過更準確咁講 , 就係得益於蘇聯 "石油經濟" 既扶持 ...

係去到80年代後期 , 蘇聯自己過左石油峰值 , 因此減少對外石油輸出 ,
北韓石油農業隨即崩潰 ... 問題係農業唔用石油 ,
其實就要用人力 , 但當年人口己經城市化既北韓 , 依然無人肯下鄉種田
農產量下降 , 農村亦當然先滿足自口糧 , 咁先形成城市飢荒 !!!

我講呢D , 當然唔係講北韓社會主義制度比南韓優越 , 但反過來講 ,
南韓資本主義制度 , 其實亦唔見到比北韓優越 ,兩國有今時今日既境地 ,
其實最大原因都係大環境影響 ...

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-11 09:28 PM 發表

三哥也是表表者🤔🤔
最近幾單大野都係三哥造出來👍👍
莫迪個政黨前身係RSS ... 即係刺殺甘地果個組織

鍵盤翻頁
左右