• 瀏覽: 5,927
  • 回覆: 61
引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-10 04:43 PM 發表

講開又講 , 我對何韻詩老豆份人感覺唔係幾好 ...

記得佢有次訪問話 : 杜汶澤係曳(中學教過佢) , 但佢係醒目喎 !!!
杜汶澤醒???!!!
呢條友無輪棟篤笑  主持 , 都係完全無內容  三句就詞窮 , 一味靠講粗口帶氣氛
佢咁都叫醒目 , 我真係唔好知有咩人唔醒目 ...
佢紅得起 , 簡直香港審美文化既墮落 !!! ...
佢兩父女都有問題, 靠拉關系在香港立足。
杜文賊有多少運氣才能在娛樂圈立足, 三件黃痴痴呆呆坐埋一枱

引用:
原帖由 finalsm 於 2020-9-11 05:50 AM 發表

如果係美國係真正幕後出手,香港一早崩潰散左。
美國資本在港有大量利益,他們不會破壞自利益據點。
本地資本財閥更加不會出資做一些破壞自己家園的傻事。
台灣政權必然出資支持過去香港社會運動發展為暴動。 ...
1,美國從來目標唔會係香港 , 佢要打既係香港背既中國 ,
要中國越身陷其中越好 ...

2,我係講美國政府 , 唔係美國資本 , 兩樣野利益未必相等
好似侵侵產業回流 , 對果D產業資本就未必有利 ...

3,我覺得班財閥本來係因為政府發展 , 土地搞到佢地利益
係想搞事事到政府同佢地妥協 , 點知搞大左 ,
加上比美國  台灣撥火 ...

而且大家記唔記得我 "納粹=街頭勇武" 果篇???
大家要記住 , 其實納粹既冒起 , 同資本家既支持係出黎架 !!!

多口想問,點解財閥管治嘅地方,一定唔好先?

你可以批評韓國點樣點樣,咁你會唔會搬去北韓?

好多問題其實都解釋唔到㗎,如果你講到資本主義,財閥經濟係一種剝削。咁只有領導,同群眾嘅社會,領導主宰一切係咪剝削呢?

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-9-8 05:52 PM 發表
假新聞危害 台灣排名世界第一
「假新聞」在台灣源遠流長、薪火相傳,從早期各大論壇網站以「韓國起源論」惡作劇的網路謠言,再到2005年的「腳尾飯」事件,假新聞一直充斥在閱聽人的身邊。 2016年以來,美國總統大選讓「假新聞」的概念成為一種廣泛的認知,如今網路社群平台流傳的一些來源不明、具有特定意圖的誤導訊息,表明假新聞的製造與散佈,已形成需要重視的議題。
台灣的新聞自由而衍生出的假新聞自由, 只 ...
三哥也是表表者🤔🤔
最近幾單大野都係三哥造出來👍👍

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-9-11 05:19 PM 發表
多口想問,點解財閥管治嘅地方,一定唔好先?

你可以批評韓國點樣點樣,咁你會唔會搬去北韓?
你既然講起北韓 , 咁我又講下拉 ...

我知道 , 好多我呢種80-90後 , 一講北韓就只知道你係亞洲窮國代表
其實係整個50-70年代 , 朝鮮半島最發達既國家都係北韓 !!!

佢係全亞洲僅次日本既工業大國 , 甚至己經進入 "石油農業" 時代 !!!
(就係用機器  以石油發動咁解)

當年有咁既成就 , 就係因為佢係共產陣營國家整體經濟策劃既一部份
不過更準確咁講 , 就係得益於蘇聯 "石油經濟" 既扶持 ...

係去到80年代後期 , 蘇聯自己過左石油峰值 , 因此減少對外石油輸出 ,
北韓石油農業隨即崩潰 ... 問題係農業唔用石油 ,
其實就要用人力 , 但當年人口己經城市化既北韓 , 依然無人肯下鄉種田
農產量下降 , 農村亦當然先滿足自口糧 , 咁先形成城市飢荒 !!!

我講呢D , 當然唔係講北韓社會主義制度比南韓優越 , 但反過來講 ,
南韓資本主義制度 , 其實亦唔見到比北韓優越 ,兩國有今時今日既境地 ,
其實最大原因都係大環境影響 ...

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-11 09:28 PM 發表

三哥也是表表者🤔🤔
最近幾單大野都係三哥造出來👍👍
莫迪個政黨前身係RSS ... 即係刺殺甘地果個組織

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-12 11:22 AM 發表

莫迪個政黨前身係RSS ... 即係刺殺甘地果個組織
佢地玩馬扁術連自己已馬扁了🤔🤔

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-12 08:19 AM 發表

你既然講起北韓 , 咁我又講下拉 ...

我知道 , 好多我呢種80-90後 , 一講北韓就只知道你係亞洲窮國代表
其實係整個50-70年代 , 朝鮮半島最發達既國家都係北韓 !!!

佢係全亞洲僅次日本既工業大國 , 甚至己經進入 "石油農業" 時代 !!!
(就係用機器  以石油發動咁解)

當年有咁既成就 , 就係因為佢係共產陣營國家整體經濟策劃既一部份
不過更準確 ...
當時美蘇兩大陣營,數據都係有誇張嘅,但係美國新聞係自由嘅,可信度大D。
從社會情況黎睇,你應該只聽過脫北者,你有冇聽過脫南者!!

蘇聯陣營,數據呃人係一種軍事策略!!
最經典嘅應該係蘇聯軍事欺騙局,全方位製造軍事假象,等人以為蘇聯真係可以同美國對抗。

北韓嘅問題係太過依賴嚴重依賴石油,冇咗蘇聯支援,拖拉機根本開唔郁。
為了追求虛假的生產數字,大量使用化學肥料,導致土地貧瘠。今時今日並唔係北韓人唔想耕田,係因為土地太過貧瘠,耕種回報好低!!
呢種過度發展,其實喺中國都出現過,大躍進!!

好多社會主義國家,都出現彈花一現嘅情況。

中國近代崛起真係社會主義咩,你而家去睇吓北京上海啲豪宅區,你再睇吓房價,再睇吓人民住公共房屋嘅比例,同好多人期望嘅社會主義距離甚遠。

引用:
原帖由 愚人之石 於 2020-9-10 10:04 AM 發表
假新聞由蘇俄運用到出神入化,毛澤東身為傳人,亦一步一步跟著,由挑起韓戰變身為受害者,就是假新聞宣傳的結果.

可自己找:
俄國檔案解密檔
原來係咁,那我要對韓戰重新估計了。多謝提供資料。

香討新聞版充滿大量所謂新聞轉貼,尤其是蘋果立場大紀元果D新聞入面可以寫「網上流傳」、「外國某某報章引述另一個外國網站報導」、「有專家稱」之類似是而非既來源,將假新聞當真新聞出。香討版主係完全唔會理會

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-9-12 12:41 PM 發表
當時美蘇兩大陣營,數據都係有誇張嘅,但係美國新聞係自由嘅,可信度大D。
從社會情況黎睇,你應該只聽過脫北者,你有冇聽過脫南者!!

蘇聯陣營,數據呃人係一種軍事策略!!
最經典嘅應該係蘇聯軍事欺騙局,全方位製造軍事假象,等人以為蘇聯真係可以同美國對抗。

北韓嘅問題係太過依賴嚴重依賴石油,冇咗蘇聯支援,拖拉機根本開唔郁。
為了追求虛假的生產數字,大量使用化學肥料,導致土地貧瘠。今時今日並唔係北韓 ...
1,其實係有 "脫南者" 既 , 只不過佢地主要係發生係70'S前 ,
距今都有50多年歷史 ... 而且唔好唔記得 , 我地係90年前出世既人 ,
其實都係係 "鐵幕" 之下 , 兩大陣營互相封鎖消息 ,
所以唔知都好正常

但如果有睇開國內一D知性型UP主既節目 , 尤其係60-70後果批 ,
佢地會講比你聽佢地當年對北朝既印象 , 就好似我地E+羨慕美國咁
甚至去過北韓 , 就好似去過美國咁 , 係可以炫耀既事 ...
呢個係佢地既集體回憶 , 同我地印象唔同 , 問題係我地印象係90'S ,
你唔可以將兩個唔同時空既野硬要對比出誰對誰錯

而且我都係#51講到明 , 我唔係要話社會主義好好 , 因為我己經講左
北韓當年發達既主原係 "石油經濟" ... 所以我強調既一直係 ,
外部大環境 , 香港既發蹟又何償唔係呢???
外部大環境先係主因 , 大環境好既話 , 社會主義都可以比資本主義好
咁又何來 "資本主義優越論" 呢???

2,其實近年都爆出左幾單 , 脫北者聯合傳媒造假既新聞 ,
都唔難理解既 , 觀眾想睇既 , 其實都係符合佢地幻想既獵奇新聞姐 ...
引用第二個POST , 直兄既節錄 :
三是互為主體的事實intersubjective ,如831太子站死人事件。有否死人發生不是重點,只要黃人間都相信它發生過,831事件便是黃人間互為主體的事實。

引用:
原帖由 laisi2 於 2020-9-12 04:16 PM 發表
香討新聞版充滿大量所謂新聞轉貼,尤其是蘋果立場大紀元果D新聞入面可以寫「網上流傳」、「外國某某報章引述另一個外國網站報導」、「有專家稱」之類似是而非既來源,將假新聞當真新聞出。香討版主係完全唔會理會 ...
今日新聞先講美國唔知咩台(呢個係我唔記得左) ,
指 "某知情人士透露" 中國寧願TIKTOK放棄美國市場 ...

真係佢講咩就咩???

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-9-11 02:11 PM 發表

後生仔都分三類,
一. 見過世面又吃過苦的, 識分好醜, 懂得珍惜, 行得正企得正, 不怕被送中, 能北上發展的有為青年。
二. 漢奸後人全部舒舒服服留家嘆冷氣, 看著窮家小子衝擊政府, 替其父母奪權打天下的富二代。
三. 只為渲洩, 人衝佢衝, 人云亦云, 沒有思考能力, 凡事不計後果的可憐蟲。 ...
好坦白講句 , 好多後生仔其實唔係好自己相信咩價值 ...

話佢相信西方普世價值咩 , 咁點解可以歧視大陸人???
點解可以丟人磚  放火燒人???
話支持資本主義價值咩 , 咁係你覺得地產佬賣貴樓好正確???

D後生仔佢地完全唔知自己要求緊D咩 ...
你想快D建樓  平抑樓價 , 就梗係收左收地阻力最少既棕地先
結果譚仔話唔收圍村地先唔公平 , 佢地又跟住叫囂 ...

你地話大陸人搶高晒物價 , 咁政府建一個購物城出來 ,
完全切割開本土市場 , 以及大陸人既市場 ... 班聰明又話係割地
如此反智 , 香港真係不得好死 ...

大家好, 我自問對假新聞呢樣野幾有研究, 想出黎9UP兩句.....

我其實係十幾年前, 就己經覺得假新聞好嚴重, 不過唔係各位講果D, 而係正正式式經過CNN  BBC等報導過既新聞!!我印象最深既係一單有關ISIS既新聞.....就係一班持鎗既ISIS"戰士", 圍住一個喊緊既細路女,好似要處決佢咁

呢野當年流傳好廣.....不過我偶然情況發現, 事實完全唔係咁!!我睇到一篇長文, 同一大批相關相片.....原來事實相反, ISIS係佔領區內, 大搞背經班(可蘭經), 個細路女反而係因為背得好, 比佢地頒發唔知咩獎章, 激動得滯先喊出黎.....而相片都見到, 果D ISIS"戰士"抱住細路女影相既畫面

拿拿拿, 我唔係支持ISIS, 我只係想話比大家聽, 新聞可以有幾假.....

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]