• 瀏覽: 5,931
  • 回覆: 61
引用:
原帖由 nigel212 於 2020-9-8 11:03 PM 發表

有師兄整理了猴龜鳩在過去所發的造謠帖,約四十幾則。

師兄如有興趣,可點擊:
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=140&tid=29253770&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy

猴龜鳩隨便發個言,也要造謠作假,今早我也無故被他造謠老屈一劑。實屬香討奇葩。 ...
版主不處理版友檢舉猴龜鳩的帖子嗎?

引用:
原帖由 nigel212 於 2020-9-8 11:03 PM 發表

有師兄整理了猴龜鳩在過去所發的造謠帖,約四十幾則。

師兄如有興趣,可點擊:
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=140&tid=29253770&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy

猴龜鳩隨便發個言,也要造謠作假,今早我也無故被他造謠老屈一劑。實屬香討奇葩。 ...
其實謠言盛行 , 同 "做謠者無罪責" 有一定相關 , 無成本丫麻 ,
捉佢咩 , 果個人稍為出名少少 , 又會話無言論自由 ... 我支持嚴正執法架 ,
屈人都有誹謗罪拉 , 點解屈政府會無事???!!!

引用:
原帖由 nigel212 於 2020-9-9 11:10 AM 發表

未有國安法前,版主根本就不會理會,我可以用明目張膽,肆無忌憚去形容。最近就看來著緊一點點。
所以,猴龜鳩最近發言就先戴頭盔,會加上網傳,kol説的。 ...
版主直頭大細昭啦!
藍營被檢舉即時移帖並扣分, 黃營被檢舉不會被扣分, 並只向檢舉人屏蔽該帖了事, 被檢舉者完全沒受影響

引用:
原帖由 nigel212 於 2020-9-9 11:40 AM 發表

我有另一種睇法。
本版版規並沒有對發言內容的真偽作明確的界定。(反而吹水版有)版主可以用那條版規處理?
至于有沒扣分,我局外人那會知道?

再睇返某些ac, 的確是在某版被永久禁言,我在思考是在那情況下,可令它們永久被禁? ...
冇計!

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-9-8 05:52 PM 發表
假新聞危害 台灣排名世界第一
「假新聞」在台灣源遠流長、薪火相傳,從早期各大論壇網站以「韓國起源論」惡作劇的網路謠言,再到2005年的「腳尾飯」事件,假新聞一直充斥在閱聽人的身邊。 2016年以來,美國總統大選讓「假新聞」的概念成為一種廣泛的認知,如今網路社群平台流傳的一些來源不明、具有特定意圖的誤導訊息,表明假新聞的製造與散佈,已形成需要重視的議題。
台灣的新聞自由而衍生出的假新聞自由, 只 ...
小弟去過台灣讀過5年書 , 開頭真係好唔慣佢地D新聞 ...
一來 , 係佢地不停做明明白白既價值判斷 ; 二來 , 佢地D新聞真係好唔新聞
有次個伯伯帶孫女首乘高鐵 , 太心急搶住入閘 , 結果孫女未入到閘 ...
咁都叫新聞???!!!

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-9 01:50 PM 發表

小弟去過台灣讀過5年書 , 開頭真係好唔慣佢地D新聞 ...
一來 , 係佢地不停做明明白白既價值判斷 ; 二來 , 佢地D新聞真係好唔新聞
有次個伯伯帶孫女首乘高鐵 , 太心急搶住入閘 , 結果孫女未入到閘 ...
咁都叫新聞???!!!
...
香港都唔好得幾多, 毒果和立場天天作新聞, 政府束手無策, 年青人睇得多自然變智障

引用:
原帖由 finalsm 於 2020-9-8 06:15 PM 發表
一天解放軍尚未解放台灣,香港社會都不會平靜一天。
過去一年半,香港幾多年青人,香港幾多大學生,幾多香港未來社會接班人,因為盲目的社會運動,被政治煽動而衝動犯事,失去幾多人生。
全世界最想中華人民共和國如前蘇聯崩潰解體的就只有台灣。
驅虎呑狼。可恨台灣。 ...
你覺得台灣咁大影響咩?
小弟以前係扁粉(每個人都曾年少無知麻),果時台灣夠反中拉,咪又毛都吹唔到一條。。。

引用:
原帖由 finalsm 於 2020-9-8 06:15 PM 發表
一天解放軍尚未解放台灣,香港社會都不會平靜一天。
過去一年半,香港幾多年青人,香港幾多大學生,幾多香港未來社會接班人,因為盲目的社會運動,被政治煽動而衝動犯事,失去幾多人生。
全世界最想中華人民共和國如前蘇聯崩潰解體的就只有台灣。
驅虎呑狼。可恨台灣。 ...
相反 , 我覺得係香港影響左台灣先真 ...
唔係國際媒體黑化香港(至少一定係偏頗 , 我敢寫包單 , 外國無人知丟磚案  火燒案)
蔡蔡子9成機會收左皮 ...

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-8 02:44 PM 發表
說到 "謠言" 係歷上 , 第一次我所認知既影響力 ,
就係法國大革命期間 ... 其實係位學者級同學講我知既 :
佢話係國大革命之前 , 好大程度上唔係 D民變領袖既演講 ,
而係當時 D黃色小報(你當係今日既蘋果  熱血時報果一類拉) ,
宣染皇室/貴族有幾腐敗 , 從而刺激百姓造反 !!!

如果太概括既話 , 其實係有一個人人都知係 "謠言" 既例子 :
瑪麗皇后既 "點解  ...
法國大革命謊言豈止一個。巴士底監獄囚禁了多少異見人仕?
大革命之後無人再擔。。。

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-9 07:05 PM 發表

法國大革命謊言豈止一個。巴士底監獄囚禁了多少異見人仕?
大革命之後無人再擔。。。
"大革命之後無人再擔" ... 唔係好明 , 可唔可以講詳細D???

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-9-9 01:53 PM 發表

香港都唔好得幾多, 毒果和立場天天作新聞, 政府束手無策, 年青人睇得多自然變智障
香港當然更加誇張拉 !!!

台灣新聞最大問題係唔嚴謹  有價值判斷 , 但毒果己經去到鼓吹暴力 !!!

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-10 08:12 AM 發表

香港當然更加誇張拉 !!!

台灣新聞最大問題係唔嚴謹  有價值判斷 , 但毒果己經去到鼓吹暴力 !!!
毒果已經是人盡皆知它是一份作文報, 凡是它的報導, 連它的讀者也知道它是愛聽謊言者的精神毒物, 用來自慰。
但有一間比毒果更毒的媒體,  於2014年成立,由前主場新聞創立人蔡東豪重新成立,加入鍾沛權余家輝為創辦人兼總編輯,董事會包括吳靄儀方敏生何韻詩練乙錚、周達智等人。
這間黃媒誓要置香港於死地為目標, 很多人還未察覺它的殺傷力