• 瀏覽: 1,559
  • 回覆: 14
+4
據美國The Drive網站“戰區”專欄報道,俄羅斯遠東港口城市符拉迪沃斯托克(海參崴)近日遭到颱風“美莎克”猛烈襲擊。導致俄軍造船廠一艘浮動船塢被吹跑,這艘巨大的浮動船塢一連撞擊了多艘被繩索系在港口的俄羅斯太平洋艦隊艦艇。

據報道,當時在港口又8艘毒蜘蛛大型導彈艇和2艘基洛級潛艇,這次撞擊至少導致1艘基洛級潛艇和6艘毒蜘蛛大型導彈艇被直接撞擊。一下子就摧毀了在海參崴港口80%以上的艦艇。這已經不是俄羅斯海軍第一次出事故了。在2018年,俄羅斯海軍浮動船塢沉沒還導致俄羅斯海軍唯一的航母庫茲涅佐夫號航母受損,到現在也沒有修好。

同時,在2018年俄羅斯聖彼得堡海軍工廠還造成1艘破冰船大火,2019年俄羅斯海軍絕密潛艇在訓練時發生火災等等。俄羅斯海軍近幾年頻繁發生各種事故。

https://www.toutiao.com/a6869656128788267527/

泊港口都難逃一劫...

大自然的威力面前,人類很渺小。

俄羅斯在遠東的設施好落後,用天然氣換取江南船廠搞下碼頭泊位浮塢吧。

咁泊船真係....

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-7 06:26 PM 發表
據美國The Drive網站“戰區”專欄報道,俄羅斯遠東港口城市符拉迪沃斯托克(海參崴)近日遭到颱風“美莎克”猛烈襲擊。導致俄軍造船廠一艘浮動船塢被吹跑,這艘巨大的浮動船塢一連撞擊了多艘被繩索系在港口的俄羅斯太平洋艦隊艦艇。

據報道,當時在港口又8艘毒蜘蛛大型導彈艇和2艘基洛級潛艇,這次撞擊至少導致1艘基洛級潛艇和6艘毒蜘蛛大型導彈艇被直接撞擊 ...
中國喺東北欠一個出海口俾海軍用,如果喺北韓、俄羅斯切返一塊出來給中國,情況會大為改觀。

引用:
原帖由 6674 於 2020-9-7 08:28 PM 發表
俄羅斯在遠東的設施好落後,用天然氣換取江南船廠搞下碼頭泊位浮塢吧。

咁泊船真係....

鐵索連環......

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-9-7 10:30 PM 發表

中國喺東北欠一個出海口俾海軍用,如果喺北韓、俄羅斯切返一塊出來給中國,情況會大為改觀。
唔好幻想

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-9-7 10:30 PM 發表

咁當年老江肯企硬拎返海參威果邊個出海口咪有囉,而家又想人地割返俾你

引用:
原帖由 神經刀~ 於 2020-9-8 12:27 PM 發表

咁當年老江肯企硬拎返海參威果邊個出海口咪有囉,而家又想人地割返俾你
拎到先得㗎。我夠識講黑衣人如果同解放軍企硬,就可以乜乜物物啦!

引用:
原帖由 神經刀~ 於 2020-9-8 12:27 PM 發表

如果,老蔣反攻大陸,不排除神州由蔣家統領。

引用:
原帖由 6674 於 2020-9-8 02:53 PM 發表

如果,老蔣反攻大陸,不排除神州由蔣家統領。
如果揾埋蔣世龍幫手,應該一統亞洲添。

自從山竹後,我諗住造隻遊艇,再有好似山竹咁勁,可以接近水平潛泊就安全好多。

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-9-8 12:38 PM 發表

拎到先得㗎。我夠識講黑衣人如果同解放軍企硬,就可以乜乜物物啦!
當年唔簽果條 條約,今日或往後仲可以用「有爭議國界」嚟拎返,而家簽晒條約,唔通當「中英聯合聲明」咁話係歷史文件唔算數呀!?

引用:
原帖由 神經刀~ 於 2020-9-8 05:27 PM 發表

當年唔簽果條 條約,今日或往後仲可以用「有爭議國界」嚟拎返,而家簽晒條約,唔通當「中英聯合聲明」咁話係歷史文件唔算數呀!?
咁「中英聯合聲明」講咩野?

俄羅斯海軍已經冇乜作戰能力啦!

引用:
原帖由 fb5868293 於 2020-9-8 05:35 PM 發表
俄羅斯海軍已經冇乜作戰能力啦!
俄羅斯造船業都幾炇水,管理亦吾好得去邊。水面艦排世界前五都吾知有冇。
俄羅斯無乜人力財力在遠東搞基建。海嵾崴是優質不凍港,但俄佬亂七八糟,伸出海上的碼頭和堤圍都少得可憐。
前年好似有隻浮塢沉左仲整傷唯一航母。

遠東至好的明星船廠,吊機丶龍門吊丶浮塢都是阿爺支援。但規模很小。

「能不憶“江南”?」

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]