• 瀏覽: 22,799
  • 回覆: 292
  • 追帖: 2
+11
睇外型都似係曱甴

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2020-9-7 11:32 PM 發表

我完全冇見過,有巴士佬用士巴拿整鏡。
我見過一架巴士支鏡比另一架巴士,撞爛左都照開車。
士巴拿係咪攻擊性武器睇下佢點解釋,有合理解釋咪放佢。
但個身做型,同行徑已經知條仆街係曱甴啦。
曱甴渣巴士玩攬炒,諗下都覺得恐怖 ...
香港越來越恐怖

引用:
原帖由 lcslch 於 2020-9-7 10:51 PM 發表

未必炒啦,因為巴士公司拎左保就業,炒左要嘔番舊錢加罰款,所以唔敢做啦  
唔係,只要保持人手數目就可以。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-9-7 06:13 PM 發表
有網民昨日(6日)發起在九龍油尖旺一帶遊行,下午約4時許,一名新巴車長沿彌敦道駕駛970路線往數碼港,駛至近文明里時,向

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200907/photo/bkn-20200907030516428-0907_00822_001_01b.jpg?20200907170333

有網民昨日(6日)發起在九龍油尖旺一帶遊行,下午約4時許, ...
有請辨護髮官??

引用:
原帖由 中國香港001 於 2020-9-7 11:34 PM 發表

唔係,只要保持人手數目就可以。
額外要求

引用:
原帖由 lcslch 於 2020-9-7 11:41 PM 發表

額外要求
可以請番一個代替

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-9-7 18:13 發表
有網民昨日(6日)發起在九龍油尖旺一帶遊行,下午約4時許,一名新巴車長沿彌敦道駕駛970路線往數碼港,駛至近文明里時,向

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200907/photo/bkn-20200907030516428-0907_00822_001_01b.jpg?20200907170333

有網民昨日(6日)發起在九龍油尖旺一帶遊行,下午約4時許, ...
分析好合理

引用:
原帖由 中國香港001 於 2020-9-7 11:43 PM 發表

可以請番一個代替
除非人工高就有

警暴

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-9-7 07:27 PM 發表
巴士倒後鏡都係以兩個半月形夾實一個實心圓球, 用手推拉就可以調校位置, 唔需要用士巴拿去扭.
真係要用士巴拿工具, 都唔係在司機開車時帶在司機身上, 而係放在站長室內, 因為開車途中唔可以一邊開車一邊用手去搞倒後鏡.  ...
較鏡唔洗用士巴拿公司就唔洗放定一枝喺站長室啦 另外話司機儲物櫃唔係個個站都有 就算有嘅站都唔夠分 士啤司機周圍走就更加唔會有 咁私人物品點會唔帶上車 同埋新巴係冇高級站長呢個位㗎

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-9-7 07:17 PM 發表
我係做巴士高級站長, 我個站有10條巴士線, 站長室係有工具箱及司機儲物櫃, 工具箱有基本維修工具, 司機在第一轉出車前, 都要先檢查駕駛室, 較正車頭的行車路線牌及倒後鏡, 如果發現倒後鏡不到位, 就先用手調整, 如果螺絲太硬就向車長室借用工具, 司機係唔會帶支士巴拿去揸車, 因為所有司機在揸車時都唔可以帶私人物品上車, 水樽就可以帶上車.    ...
你講係冇用, 律師大人會話 :(作為一個車長,有支士巴拿在個袋係好正常。〕 不過我作為一個普通市民, 如果個巴士司機能夠證明到每一個司機個袋都有支士巴拿 我就覺得佢冇罪。

佢帶個士巴拿開車話較倒後鏡跟本無可能  每個司機一上車就調較好先開車嘅  又帶埋豬咀同埋果對手套就知呢個人怪  
我見到個司機咁樣一路坐都一路驚啦  
還有對眼無神又好似仇視人咁款  真係怕佢揸車搵乘客較飛

用手校正倒後鏡就見過幾次, 開車途中司機在等轉燈時, 走埋去用手大力扭左邊倒後境, 都係十秒八秒的事覺得無乜出奇, 但從自己背包拿士巴拿出來擰就不可思意了, 因為都唔會係十幾秒可完成既事, 如果要校都係總站出車前做好, 點會將士巴拿隨身帶去開車呢, 除非唔係為開工用囉

呢位智將下次控制唔到情緒揸架巴士撞入警署都似

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]