• 瀏覽: 73,376
  • 回覆: 1,416
  • 追帖: 4
+47
一名新巴司機昨日在九龍區遊行中被捕,警方搜出士巴拿,指他涉嫌危險駕駛和藏有武器。新巴職工會表示,不少司機都會帶備士巴拿上班,方便調校倒後鏡。

職工會理事長林錦標表示,已聯絡區議員和律師協助該名司機,又指司機會帶備士巴拿,例如洗車時會擰歪倒後鏡,倒後鏡位置會影響安全駕駛,因此需要調校,通常士巴拿不會很大把。

37歲被捕新巴司機仍被扣查,有司機不滿擬計劃自發按章工作。新巴及城巴職工會都在Facebook發文,對事件表示關注,提醒車長及其他道路使用者,以「最高安全規格」使用道路,時刻忍讓,安全有序地駕駛。

調校倒後鏡?真唔真呀?

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realtime/article/1366241/即時-港聞-新巴司機涉藏武器被捕-職工會-司機多自備士巴拿調校倒後鏡

與鳳凰同飛,必是俊鳥;與虎狼同行,必是猛獸!
你能走多遠,看你與誰同行!
想打呀sir ?

咪x玩啦
通常個鏡, 係總站較好先開車.........用手就得使能架撐

所為我怕無油, 帶一升氣油出街, 易都係好合理的. 

我見好多巴士司機都係用手較喎

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-9-7 02:36 PM 發表
咪x玩啦
通常個鏡, 係總站較好先開車.........用手就得使能架撐
總站搭車既人都見過巴士司機用手整個倒後鏡..
職工會發言人,不如整條短片解釋下點解要用示巴拿較倒後鏡...

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-9-7 02:34 PM 發表
一名新巴司機昨日在九龍區遊行中被捕,警方搜出士巴拿,指他涉嫌危險駕駛和藏有武器。新巴職工會表示,不少司機都會帶備士巴拿上班,方便調校倒後鏡。

職工會理事長林錦標表示,已聯絡區議員和律師協助該名司機,又指司機會帶備士巴拿,例如洗車時會擰歪倒後鏡,倒後鏡位置會影響安全駕駛,因此需要調校,通常士巴拿不會很大把。

37歲被捕新巴司機仍被扣查,有司機不滿擬計劃自發按章工作。新巴及城巴職工會都在Face ...
巴士每晚返巴士廠冇維修職員去調較 . 要司機自已調較 ???

我驚會遇到天使忍唔住,出街買餸都通常帶袋

我由細至大,只係見過巴士司機用手去調較,從來冇見過會用士巴拿,什麼玩法?

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-9-7 02:40 PM 發表

巴士每晚返巴士廠冇維修職員去調較 . 要司機自已調較 ???
司機身高有唔同.........坐係個位都唔同高度咪要較lor
總站成日見............開車前用手較

不如話佢係兼職汽車維修員

想當年考車牌
要係考官面前扮野攪攪個倒後鏡先開始考
唔做呢樣, 路試唔使考即肥.......唔知家下係咪咁

做咩9士巴拿較

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-9-7 02:36 PM 發表
咪x玩啦
曱甴夠膽講,狗棺夠膽受。😂

身為一個巴士司機 有士巴拿係好合理🤣 少林巴士吖笨

新巴管理層點處理呢?零容忍即炒,還是孤息養奸?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]