• 瀏覽: 6,625
  • 回覆: 76
+3
新一代北斗系統定位晶片預計今年年底正式發布,明年上半年投入大量生產,將應用於自動駕駛、無人機、機械人、測量測繪等高精度導

咦?咪有香港人話無左美國晶片!大陸連戰機都做唔到嘅?

新一代北斗系統定位晶片亮相 料明年量產09月06日(日) 09:33
新一代北斗系統定位晶片預計明年量產。

新一代北斗系統定位晶片預計今年年底正式發布,明年上半年投入大量生產,將應用於自動駕駛、無人機、機械人、測量測繪等高精度導航定位領域,亦與5G通訊、人工智能、物聯網等新技術融合,為北斗高精度應用打下技術基礎。

內地傳媒報道,除了北斗系統導航,晶片更可接收美國的GPS、俄羅斯的格洛納斯、歐盟的伽利略等其他衞星定位系統的信號。通過兼容不同信號體制,新一代北斗定位晶片可獲取更豐富的數據信息,提供更精確的定位導航服務。

「北斗芯片企業」工作人員李楠指,新一代的定位晶片以22納米工藝製成,尺寸面積只是上一代的4分之1,功耗是上一代的5分之1。負責人周儒欣表示,新一代晶片的內部具備與CPU相同的數據處理和存儲能力,可將核心的算法放在晶片上,令其具備更加強大的處理能力。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20200906/bkn-20200906093335286-0906_00952_001.html?eventsection=hk_cnnews&eventid=71549E51873ECA45E050007F010049A4

安德鲁·杰克逊将军后来当上了美国总统,他在第二次英美战争期间就宣布:“有必要灭绝全体印第安人部落”。南北战争的英雄谢尔曼将军说:“我见过唯一的印第安好人,就是死人”。
奸邪妖獸不是說過,中國沒有歐、美、日、台供應晶片,就必死無疑的麼?

無賴老美好快, 又話要制裁呢隻晶片.

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-6 08:50 PM 發表
新一代北斗系統定位晶片預計今年年底正式發布,明年上半年投入大量生產,將應用於自動駕駛、無人機、機械人、測量測繪等高精度導

?20200906184639

...
大陸啲野算把啦

得個吹字

垃圾國家死要面

有啲白痴又會話22納米垃圾,
梗係要用7納米啦,
我話埋畀呢啲白痴聽。
先進製程係好多訂單搶住,
冇必要用先進製程就會用成熟製程。

利害了 北斗

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-6 20:50 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20200906/photo/bkn-20200906093335286-0906_00952_001_01b.jpg?20200906184639

...
呢個真係一個好消息。

反華L話冇左台積電就唔掂.

洋奴日奴話世界冇左美國就唔掂.

引用:
原帖由 WongManTak 於 2020-9-6 08:59 PM 發表
「新一代的定位晶片以22納米工藝製成」, 這已經過時了!
28納米的電腦顯卡 gtx980ti 比 7 納米的手機snapdragon 865 更快.
你知怎解嗎?

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-9-6 08:56 PM 發表

大陸啲野算把啦

得個吹字

垃圾國家死要面
咁香港地區有乜?講樣高科技黎聽下?

中國加油

中國要自主開發 以後唔使被美國一步幫喉

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-9-6 08:56 PM 發表

大陸啲野算把啦

得個吹字

垃圾國家死要面
係垃圾眼中只有垃圾。

引用:
原帖由 WongManTak 於 2020-9-6 08:59 PM 發表
「新一代的定位晶片以22納米工藝製成」, 這已經過時了!
師兄未能瞓醒?美國探月時用嘅電腦係咪486?連486都唔係。
師兄電腦知識比愛恩斯坦多好多。
但師兄可以同愛恩斯坦比咩?
唔客氣個連包涵都唔夠資格。
師兄認為我說得對嗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]