• 瀏覽: 6,651
  • 回覆: 76
+3
引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-6 08:50 PM 發表
新一代北斗系統定位晶片預計今年年底正式發布,明年上半年投入大量生產,將應用於自動駕駛、無人機、機械人、測量測繪等高精度導

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20200906/photo/bkn-20200906093335286-0906_00952_001_01b.jpg?20200906184639

咦?咪有香港人話無左美國晶片!大陸連戰機都做唔到嘅?
...
樓主知唔知北斗衛星導航晶片要靠美國入口

引用:
原帖由 20201616 於 2020-9-6 09:47 PM 發表

樓主知唔知北斗衛星導航晶片要靠美國入口
係丫!係丫!

北斗監控全世界,正

本身北斗已經相當準確, 新一代晶片更整合其他衛星導航系統訊號, 以後衛星導航設備肯定會更精準有效率啊...

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-9-6 08:56 PM 發表

大陸啲野算把啦

得個吹字

垃圾國家死要面
定位奸控你,去到邊都知,驚訝🙀

中國真係要小心。太高調小心又畀美國制裁埋就哭笑不得了。

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-9-6 08:59 PM 發表
反華L話冇左台積電就唔掂.

洋奴日奴話世界冇左美國就唔掂.

冇錯, 正一死洋奴, 係中國人就應該支持中國全面同美歐日脫勾

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-9-6 09:09 PM 發表

28納米的電腦顯卡 gtx980ti 比 7 納米的手機snapdragon 865 更快.
你知怎解嗎?
我並唔熟識電腦晶片,所以我唔知,但我很想知多啲,可否告知一二?

據了解應該是美國globalfoundries 或 三星代工。基楚技術不及人,要追三五年,一定可以

引用:
原帖由 赤共 於 2020-9-6 10:12 PM 發表
人哋美國幾十年前已經整到,喺度認屎認屁
老尾一套嘢用幾十年,真係襟用

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-9-6 10:35 PM 發表

我並唔熟識電腦晶片,所以我唔知,但我很想知多啲,可否告知一二?
駛Q理呢D人咩,根本唔同功能嘅野,
「富岳」夠用7納米,唔好同佢鬥快

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]