• 瀏覽: 3,018
  • 回覆: 82
資助了電惱,但room上堂背景係劏房,會唔會迫死個細路

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-9-8 10:27 AM 發表

開個大少少excel表就奶野
以中小學生黎講
同學習有關
不外乎睇片 開chatroom whatsapp Video Conferencing 搵資料呢D

基本上 手機做仲方便過用desktop

引用:
原帖由 2013gundam 於 8-9-2020 10:35 發表

以中小學生黎講
同學習有關
不外乎睇片 開chatroom whatsapp Video Conferencing 搵資料呢D

基本上 手機做仲方便過用desktop
方便就當然電話,不過芒大同打野就電腦好,夾硬將電話駁大芒駁key扑仲煩,資源錯配

引用:
原帖由 sure@win 於 2020-9-6 02:21 PM 發表
關注學童發展權利聯席就基層家庭網上學習支援情況,進行調查,發現有8成學生無適合的電腦裝置,例如手提電腦及平板電腦。亦有近7成受訪家長表示,學校無參與關愛基金下有關資助清貧學生購買電腦的援助項目。 調查在7月透過網上進行,上月底至本月初再以網上問卷形式訪問這批家長,收回900份問卷。 有就讀中四的學生...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_15481 ...
老作8成,唔信,8%我信。

引用:
原帖由 62448958 於 2020-9-6 04:05 PM 發表

無腦成咁都含得蕉啦,香港人扮野攞着數就最叻。
何謂合適電腦裝置,千零蚊平板算唔算係,香港人幾時開始窮成咁,8成家庭連一部平板都買唔起。 ...
老實,可能真係有一少部份基層家庭係有困難,但你話8成,就一定無可能囉。
依D乜乜團體都唔知係唔係夾埋供應商,出嚟呃政府錢

引用:
原帖由 一頁懷舊的結他 於 2020-9-6 15:45 發表

無錯,資源錯配,一早封關,將錢用在教育同失業救濟都不知幾好
許多貨車貨櫃車航機貨輪每天仍然運用物資到港,封關你就吃C了

引用:
原帖由 sure@win 於 2020-9-6 02:21 PM 發表
關注學童發展權利聯席就基層家庭網上學習支援情況,進行調查,發現有8成學生無適合的電腦裝置,例如手提電腦及平板電腦。亦有近7成受訪家長表示,學校無參與關愛基金下有關資助清貧學生購買電腦的援助項目。 調查在7月透過網上進行,上月底至本月初再以網上問卷形式訪問這批家長,收回900份問卷。 有就讀中四的學生...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_15481 ...
又系D反政府組織?

引用:
原帖由 walkera2006 於 2020-9-6 03:41 PM 發表
政府寧願億億聲嘥錢搞全民檢測大龍鳳,都唔肯撥款幫基層學童買電腦
學浸浸咁佛系抗疫應該最好啦係嘛??
到時係醫護大逃亡...屍山圍城...
D學生都唔使返學了. 仲使咩買電腦..

日日150個 又要香港人養大6人

引用:
原帖由 sure@win 於 2020-9-6 14:21 發表

想要d 乜嘢電腦呀?

全新平板$千零元,枱機全套三千有貨。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-9-8 10:38 AM 發表

方便就當然電話,不過芒大同打野就電腦好,夾硬將電話駁大芒駁key扑仲煩,資源錯配
keyboard 藍芽可以搞掂
大mon chromecast又可以搞掂
嫌煩 三叔 華為舊機 已有手機一條線直出mon 變desktop功能

引用:
原帖由 2013gundam 於 8-9-2020 11:26 發表

keyboard 藍芽可以搞掂
大mon chromecast又可以搞掂
嫌煩 三叔 華為舊機 已有手機一條線直出mon 變desktop功能
你要咁玩法冇計, 我絕對唔會咁做

學生只有打機電腦,不適合學習

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-9-8 11:29 AM 發表

你要咁玩法冇計, 我絕對唔會咁做
呢D係無錢既做法
一部手機
用$300-$400 就可以做到desktop既野
仲嫌貴 唔用chromecast用其他可以mirror既裝置
$200左右就可以
所以話一定要電腦裝置學習
真係多舊魚

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]